Prayers - Young GodsHet gangsterleven van een Mexicaanse immigrant in combinatie met de gothic lifestyle en muziek. Je moet toegeven: het is geen alledaagse combinatie. Maar het heeft geleid tot de geboorte van Prayers, waarschijnlijk een van de meest interessante acts van de Amerikaanse West Coast en het meest innovatieve wat de goth scene in tijden is overkomen.

Door Clemens Lambermont

Maak kennis met Rafael Reyes, artiestennaam Leafar Sayer (a.k.a. The Serpent, The Dragon en nog een hele zooi andere duistere nicknames die hij gebruikt). Hijs is het brein achter de formatie Prayers uit San Diego. Na een tijd in de gevangenis te hebben gezeten, brengt hij een boek over het harde straatleven uit en richt dan samen met Dave Parley Prayers op. Daarmee lanceren ze eigenhandig het ‘chologoth’ genre. Dat is een samentrekking van cholo, de term waarmee de Mexicaanse gangscene wordt aangeduid, en gothic. Geïnspireerd door post-punk acts als Joy Division, Bauhaus en ook minder gloomy groepen als Pet Shop Boys brengen ze in 2013 hun eerste album uit, gevuld met zware, nihilistische teksten begeleid door harde synthesizers en industrial electro-beats. Net zo genadeloos als een hardcore act, alleen dit keer zonder gitaren:

Tenzij je zelf in de Californische muziekscene zit, of banden hebt met Mexicaanse bendes, is het je wellicht ontgaan, maar het gaat best lekker met deze gasten. Ze stonden bijvoorbeeld in het voorprogramma van The Cult en het tweede album werd geproduceerd door Travis Barker. De Travis Barker die je misschien nog kent als drummer van Blink-182, maar die tegenwoordig veel liever rondhangt bij rappers en blijkbaar dus ook bij Mexicaanse gothics.

Vandaag stond Prayers prominent op The Growlers’ Beach Goth festival in Orange County, California. Maar touren in het buitenland zit er helaas niet in. Het gangster-imago van Leafarsayer is namelijk geen grap: hij heeft een behoorlijk strafblad als bendelid en mag daarom de VS niet verlaten. Deze maand werd een nieuw verzoek om zijn strafblad op te poetsen afgewezen door de rechter. Om ze live te zien zul je dus naar de States moeten reizen. Maar niet getreurd; met twee albums en een EP hebben de twee meer dan genoeg materiaal om een druilerige herfstdag te vullen.

En check vooral ook de korte special die Noisey VS met ze deed. ¡De nada!Deel dit artikel