ENMA

Inmiddels raakt de festivalzomer alweer op zijn eind, maar niet getreurd. Want 9 september is het alweer zover: dan dompelen ons weer onder in een hemels kwartaal aan Poprondes. Meer dan 40 steden, 100 bands, en allemaal gratis en voor niets in de meest uiteenlopende podia, cafés en kelders. Waarvan ook, en wellicht het belangrijkste, de Club van 13 hard’n’heavy NMTH Talenten die een pad van vernieling achter gaat laten! Het was vorig jaar al uitermate genieten, en in 2023 doen we dat gewoon weer over. En om dat vooruitzicht extra mooi te maken halen we eveneens onze Popronde voorstelrubriek weer van stal! Met de Profiles in Popronde gaan we de komende zoveel mogelijk van de 13 bands uit onze Talentselectie voorstellen. Gisteren spraken we Ioana Iorgu, vandaag introduceren we Tilburgs progmaestro’s ENMA, die straks om 23:00 Café Ergens zullen betreden top Popronde Nijmegen.

In een veelvuldig geëxploreerd genre als progressieve metal is het altijd lastig om iets nieuws of verrassends te vinden. Maar ENMA flikte het hem met de zeer fraaie plaat Apathy Awakened. Geen ellenlange solosecties of ubertechnisch gitaargepingel, maar beheerste, subtiele grooves met een sterke zanger in Alex Schenkels. Kortom, een sterke, verrassende toevoeging aan de Popronde 2023 selectie. ENMA is aanvankelijk opgericht door gitarist Tom Adams: ”Dit nog als een project, maar over de afgelopen jaren kwamen er steeds meer bandleden bij. Sinds zo’n twee jaar zijn we wel echt een heuse band geworden.”

Starstruck momentje met Martin Lopez
En dat heeft al tot goede dingen geleid. Zoals het eerdergenoemde Apathy Awakened, maar ook shows met onder andere Temple Fang. Maar eentje die hoog aan de bucketlist stond was Prognosis in de Effenaar. ”Erg gaaf dat we dat al zo vroeg in onze “carrière” hebben mogen meemaken! We hadden ook wel een klein starstruck momentje toen we met Martin Lopez (SOEN, ex-Opeth) in de artiestenlift stonden… heel cool om met zo’n (jeugd)held de bühne te delen!” Een goede kennismaking met die smerig groovende sound doe je hier overigens, met de videoclip van Hemera’s Call:

De doelstellingen voor Popronde zijn duidelijk: zoveel mogelijk nieuwe plaatsen en venues aan doen. Vervolgens gaat de band in november ook nog eens naar het buitenland: ”Voor het eerst de grens over samen met TankZilla en Baardvader! Een toffe package dunkt mij! In diezelfde maand hebben we eveneens een intieme show in Volver Studio gepland staan, in onze hometown. Die avond maken we ook audio-opnames, waar we mogelijk op een later moment wat mee kunnen.” Verder eerst maar focussen op Popronde, waar de band onder andere vanavond in Café Ergens staat om 23:00 te Nijmegen, evenals Almelo en Den Bosch. ”In de tussentijd zijn we bovendien aan nieuw werk aan het prutsen. Daar gaan we gestaag mee door. Al is het voor nu nog lastig te zeggen wanneer we precies de studio ingaan.” In de gaten houden dus! Blijf op de hoogte van opkomende Popronde shows via de website.

ENMA maakt deel uit van onze hard’n’heavy Club van 13 NMTH-Talenten tijdens Popronde 2023. Popronde vindt plaats in meer dan 40 steden vanaf 9 september, dus blijf op de hoogte van de line-ups via Popronde.nl. Blijf tevens op de hoogte van de band per Instagram en Facebook, en check hun laatste muziek hier: Deel dit artikel