Shaemless op Valkhof 2022, foto Kirsten Heskamp

Shaemless op de basisschool

Inmiddels zitten we alweer volop in de eerste festivalzomer sinds drie jaar, maar vanaf september rollen we mooi het najaar in! Want Popronde barst weer keihard los in Nijmegen op zaterdag 10 september, gevolgd door 40 steden gedurende drie maanden. En als het even meezit compleet als vanouds, zonder anderhalve meter of zitshows! Hoewel Popronde 2021 erg geslaagd doch onstuimig was, dankzij continu wijzigende regels, kijken we toch wel het meest uit naar een Popronde zoals het hoort: volle bak gaan in menig poppodium, café of kelder. En om dat vooruitzicht extra mooi te maken halen we onze Popronde voorstelrubriek weer van stal! Met onze Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 17 bands uit onze hard ‘n’ heavy NMTH Talentselectie voorstellen. Eerder deze week deden we dat met progressive metalcoremaestro’s REFORMIST, vandaag staan de garegey post-punks van Shaemless in de schijnwerpers!

Shaemless hebben we natuurlijk al vaker besproken op de site. Sterker, ook in 2019 knalde de band er zo’n 12 Popronde shows uit. Daarom gaan we even terug naar het prille begin, want Shaemless is alweer sinds 2016 begonnen: ”De band is ontstaan op de basisschool De Sterredans in Nijmegen. Tom, Daan en Cyril gingen samen een paar nummers doen om geld in te zamelen voor een goed doel. En sindsdien zijn we eigenlijk altijd samen blijven spelen. Eerst vooral voor de lol en later gingen we ook wat serieuzer bezig. Toen kwam in 2016 Pepijn erbij om ons te versterken. Pep zat overigens ook bij ons op de basisschool en er is nog een foto van ons eerste optreden daar waar hij toevallig ook opstaat.”

Vurige Valkhof show
Het leidde vervolgens al gauw tot de eerste EP’s, allen uitblinkend in een scherp geslepen post-punksound. Maar dit jaar resulteerde het tevens in SUUZ, hun eerste langspeler. die overigens al gauw gevolgd werd door een van hun tofste shows: ”Dit was de vrijdag van het Valkhof festival 2022 in Nijmegen. We mochten op de laatste avond van de zomerfeesten het Boog podium afsluiten. Dat was echt kampioen worden in je eigen stadion. We kregen heel veel support en iedereen was aan. Moshpits, Crowdsurfen, het was cool.” Je had er bij moeten zijn dus, maar toch, een voorproefje voor aanstaande Popronde heb je met deze zinderende Frequenzy Sessions, opgenomen in de lockdown:

Uit de startblokken
De missie voor Popronde is dan ook klinkklaar voor deze Nijmeegse bazen: zoveel mogelijk spelen in verschillende steden. ”Plus daarbij zoveel mogelijk lol beleven!”, vult de band aan. Na SUUZ trapt de band alweer door ook met nieuwe muziek: in september wordt een nieuwe single opgenomen, gevolgd door wat videoclips. ”Tevens zijn de naast Popronde ook bevestigd voor Misty Fields, en hopen we in november naar de UK te gaan voor een reeks shows.” Eerst maar eens Popronde, en dat ziet er alvast rooskleurig uit met zeven shows tot nu toe, waaronder in thuisstad Nijmegen in De Onderbroek. Bekijk dus gauw hun Popronde profiel voor alle gratis shows, want Shaemless is een essentiële live act weer dit jaar.

Shaemless maakt deel uit van onze hard ’n heavy NMTH Talentselectie tijdens Popronde 2022. Popronde vindt plaats in meer dan 40 steden vanaf 10 september, blijf op de hoogte van de line-ups via Popronde.nl. Blijf tevens op de hoogte van meer Shaemless nieuws via Facebook en InstagramDeel dit artikel