Bowl – Fresh New Life

Na ons te hebben omver geblazen met tientallen Poprondes en een dik debuut, blijkt het slechts nog het begin voor Utrechtse post-punk band Bowl. Er is al een aardig tourschema gaande, met een volle mei en in de zomer een paar festivals aan de horizon. Doorpakken dus, en dat doen de sympathieke punkers vandaag met de vers afgebakken single Fresh New Life. Een mooie double feature naast de nieuwste Apeshit die we zonet bespraken! Blaas dus gauw nieuw leven in je speaker en draai die volumeknop omhoog op deze Pinksterdag….

Ook op vorige plaat schuwde Bowl persoonlijke thema’s niet. De ontberingen die menig jongere generatie momenteel meemaakt, op politiek en maatschappelijk vlak, drukken namelijk aardig op de psyche. En dat uitte zich al in een kopstoot van een plaat met Sweet Caffeine. Maar met Fresh New Life wordt het helemaal persoonlijk: de track is een duister werkstuk, waarin zanger Vos vrij letterlijk probeert uit te leggen hoe een dwangstoornis hebben voor hem voelt. Aldus Bowl: ”Het nummer is een actief gesprek met zijn dwanggedachten, zonder antwoord. Alsof hij tegen iemand aan het praten is die er niet is. In het nummer legt hij uit welke angsten hij heeft, welke manieren hij het probeert te tackelen en manieren hoe de dwang zich manifesteert in zijn hoofd. In de hook geeft hij de enige vorm van contact die de dwang teruggeeft in dit gesprek. “That is not what it wants” is het enige antwoord dat hij krijg in deze situatie. Het moet overkomen alsof een priester dit zou zeggen tegenover het biechtend persoon in de song. Alles wat wordt opgebouwd, wordt afgebroken.”

Fresh New Life
Die eerlijke, open benadering maakt toch juist wat Bowl zo’n spannende en steeds populairder wordende live act maakt. Er heerst namelijk niet alleen tekstueel een oprechtheid, ook muzikaal weet Fresh New Life zo speels van eigenaardige breaks naar zagende ritmes te switchen, zonder dat goede, pakkende songwriting het onderspit delft. Wat dacht je bijvoorbeeld van het solo baswerk rond de tweede minuut, om vervolgens de gestaag aanzwellende gitaareffecten erboven op te leggen? En dan ook nog eens behoorlijk furieus en pittig te eindigen zoals het een goed Bowl-nummer betaamt. Fresh New Life is de eerste single van een opkomende EP, die eind dit jaar uitkomt. Dit klinkt al meteen veelbelovend in ieder geval. Laat alles even vallen en check hem hier:

Bowl heeft de komende maanden vele shows voor de boeg. Mis ze niet en blijf op de hoogte van de band via Facebook en InstagramDeel dit artikel