Minor Citizen @ Popronde Deventer 2023, foto Jessie Kamp

Femme Fugazi @ Popronde Wageningen 2023, foto Jessie Kamp

Het stof is neergedaald en we maken ons zo langzamerhand op voor het einde van het jaar. Dat betekent ook: terugblikken. En laten we nu eens beginnen met Popronde. Van september tot en met november trokken 100 bands door meer dan 40 steden. Waarvan ook 13 NMTH Talenten, allen bands uit het harde, alternatieve circuit. En potverdorie, we hebben een paar legendarische shows meegemaakt! Van een harde wall of death in World Skate Center met Torn From Oblivion, overtuigende shows van Ioana Iorgu in EKKO tot oververhitte optredens van Femme Fugazi, Gerard Joling elpee en al. Kortom, het was weer een uiterst genietbare rit in de Popronde-achtbaan! Maar hoe ervaren de bands hun avontuur? Wat zijn de voor- en nadelen van Popronde? En waarom zou je je als harde, alternatieve gitaarband wel of niet op moeten geven voor Popronde? We vroegen het aan onze NMTH Talenten in onze Popronde Terugblik. Vandaag beginnen we met deel 2, en blikken we terug samen met Ioana Iorgu, Femme Fugazi, OATS, Vain Louie en Minor Citizen.

Check ook deel 1 hier met HOOFS, Bowl, Daniel Brooke, Neroth en The Super Soakers! Ook niet onbelangrijk: de inschrijvingen voor Popronde 2024 zijn geopend! Dus, heavy NL Talent: schrijf je nu in via de Popronde website, en wie weet zien we jullie volgend jaar langs meerdere steden karren.


Minor Citizen @ Popronde Deventer 2023, foto Jessie Kamp

MINOR CITIZEN
Hoeveel Poprondes hebben jullie gespeeld?
24! Lekker veel herrie maken

Wat is het tofste/meest bizarre wat jullie hebben meegemaakt?
Het tofste was dat de mensen in Alkmaar echt een volle drie minuten schreeuwden en floten om een EXTRA toegift, nadat alles al uitstond. Maarja, als mensen zo graag willen moet je ze natuurlijk wel iets geven!

En het meest bizarre was toch wel dat we na Popronde Breda om half 3 gestrand waren omdat iemand een van onze jassen had gejat waar o.a. de bussleutel in zaf. Sta je dan met je goeie gedrag en je backline. Gelukkig heeft de Popronde crew een heerlijk hotelbedje voor ons geregeld en waren ze ook de perfecte backline-taxi naar Enschede de volgende dag.

Waar hadden ze het beste bier/de lekkerste catering?
Puik Bieren in Apeldoorn had toch echt wel puik bier.

En beste catering was zonder twijfel Uffies in Zutphen! Toen we daar twee jaar geleden speelden kregen we ook zulk heerlijk eten dus we stonden echt te springen toen we weer geboekt werden.

Wat heeft de Popronde jullie opgeleverd?
Veel lieve nieuwe (en oude) fans die ons konden zien bij hen in de buurt. Heel veel shows. En een boeker!!

Waarom zouden andere alternative, heavy, gitaarbands zich wel (of juist niet) moeten opgeven voor Popronde volgend jaar?
Sowieso doen! Je groeit enorm als band in je spel, leert elkaar heel goed kennen, leert omgaan met het heerlijke zooitje geregeld wat live spelen ook kan zijn. En je bereikt super veel mensen die anders misschien moeilijk te bereiken zouden zijn voor je.
Wel is het aan te raden om te wachten met de Popronde totdat je er ECHT ready voor bent want dan haal je er verreweg het meeste uit.
En misschien de belangrijkste tip van soundmaster Martijn: NEEM STEKKERBLOKKEN MEE!


Ioana Iorgu @ Popronde Nijmegen 2023, foto Jessie Kamp

IOANA IORGU
Hoeveel Poprondes hebben jullie gespeeld?
We hadden 18 shows.

Wat is het tofste/meest bizarre wat jullie hebben meegemaakt?
Een van onze beste was Popronde Den Haag, de Zwarte Ruiter zat bomvol en er waren zoveel blije gezichten aan het moshen, dansen, headbangen, het was een absoluut feest om onze Popronde tour af te ronden met dit optreden! Was ook grappig omdat we amper tijd hadden voor de soundcheck, dus nadat twee nummers de in-ears van Ollie hadden uitgeschakeld, stond hij op zijn drum troon en riep ‘I HAVE NOTHING’. Dat heeft zeker iets extra’s toegevoegd aan onze show. En tegen het einde ging ik moshen met het publiek terwijl ik gitaar speelde, waar zich een grote cirkel vormde en ik precies in het midden zat. Dat is een waanzinnig goed gevoel.

Waar hadden ze het beste bier/de lekkerste catering?
De catering in Apeldoorn bij Puik Bieren was absoluut heerlijk (ik had een food coma na hun burger). En hun bieren zijn ook geweldig!

Wat heeft de Popronde jullie opgeleverd?
Popronde bracht ons veel shows, die gepaard gingen met de ervaring van het werken met veel verschillende mensen, maar ook de kans om een band op te bouwen met andere geweldige bands! Het bracht ons dichterbij en dat maakte het ook leuker. Op het meer technische, professionele vlak heeft het ons geholpen om zelfverzekerder en comfortabeler te worden in onze manier van doen, en hoe we deze duidelijk kunnen communiceren.

Waarom zouden andere alternative, heavy, gitaarbands zich wel (of juist niet) moeten opgeven voor Popronde volgend jaar?
Popronde is een geweldige kans om je muzikale carrière een stap verder te brengen, je leert en ziet dingen waar je voorheen niet aan had gedacht. En zelfs als je denkt dat je muziek of setlist 100% solide is, zul je waarschijnlijk kleine details en aanpassingen ontdekken. Ook omdat een optreden in een heel klein café heel anders zal zijn dan een optreden op een podium. Ik geloof dat Popronde je de kans geeft om je goed voor te bereiden op verschillende optredens, op verschillende plekken waar je verschillende soorten publiek tegenkomt.


OATS @ Popronde Groningen 2023, foto Jessie Kamp

OATS
How many Poprondes did you play?
So we played 11 Popronde shows in the end. We had to cancel our Uden show in De Pul due to illness, but we would love to play there someday soon!

What was the best/wildest Popronde experience or show?
Our best show was in Vera in Groningen, playing in a venue where all these legendary acts had performed before us added to the mystique of the night, and after every song we were getting better and better and the audience was getting wilder and wilder. It’ll be hard to top that night!

Where did they have the best beer and/or catering?
The beer at the Scrapyard in Alkmaar was truly something else, I never knew a stout could taste so much like chocolate or coffee.

Did Popronde lead to some new opportunities, coverage, label interest, shows etc.?
Popronde definitely heightened our profile as a band and put us into more contact with promoters and bookers with clubs, so stay tuned for what happens in the future 😉

Would you recommend other heavy/alternative/noise bands entering Popronde next year?
We would 100% recommend future alternative bands entering Popronde. We make some pretty weird music, but audiences were always receptive to us. The advantage of playing heavy music is that audiences are forced to engage with the music, it’s hard to shove a noisy band into the corner of a bar and ignore them! Overall, Popronde was a great experience which helped us tighten up as a band, and it feels like a rite of passage that most acts should go through.


Femme Fugazi @ Popronde Eindfeest 2023, foto Jessie Kamp

FEMME FUGAZI
Hoeveel Poprondes hebben jullie gespeeld?
We hebben 27 Popronde-shows gespeeld en nog 7 andere shows, dus dat waren 34 shows in 3 maanden.

Wat is het tofste/meest bizarre wat jullie hebben meegemaakt?
Ik denk dat het tofste was dat, op een enkele middagshow na, elke venue afgeladen vol stond tijdens onze shows. Dat hadden we vooraf met geen mogelijkheid durven bedenken. In Den Bosch hingen er mensen in de lampen, in Enschede vlogen er terras-heaters door het publiek en in Tilburg hebben we een moshpit weten te starten in de bibliotheek. In Wageningen hebben ze op een gegeven moment de deuren van de venue gesloten omdat er niemand meer inpaste en de rij tot aan buiten stond. In Zutphen crowdsurfde de eigenaar van de barbershop door z’n zaak waarbij hij allemaal plafondplaten eruit trapte. Teveel om op te noemen dus. Al met al was de Popronde een grote bizarre ervaring.

Waar hadden ze het beste bier/de lekkerste catering?
In Dordrecht. Niet zozeer in het café waar we speelden, maar in een lokaal Italiaans restaurant een paar straten verderop. Door miscommunicatie hadden we nog geen avondeten gehad waardoor we ná onze show om 00:30 uur nog moesten eten. Een restauranteigenaar had ons voor de show verteld dat hij voor ons wel wat langer open wilde blijven en dat we erna maar langs moesten komen om nog wat te eten. Eenmaal daar bleek dat de eigenaar goed nieuws had gekregen en dat hij dat wilde vieren; binnen no-time schoten de kurken van de champagneflessen, kregen we zo’n beetje alles van de kaart voorgeschoteld en werden onze wijnglazen aangevuld als ze ook maar halfvol waren. Een betere ‘catering’ zijn we nog niet tegengekomen, want betalen mochten we niet.

Wat heeft de Popronde jullie opgeleverd?
Voornamelijk naamsbekendheid, een hele hoop tour-ervaring en een grote groep nieuwe vrienden. Ook heeft de programmeur van Hit The City-festival in Eindhoven ons tijdens de Popronde zien spelen en ons voor het festival geboekt.

Waarom zouden andere alternative, heavy, gitaarbands zich wel (of juist niet) moeten opgeven voor Popronde volgend jaar?
Als je als hardere gitaarband meedoet met de Popronde sta je vaak op de leukste plekken en tijdstippen. Daarnaast heb je een grotere kans om veel te spelen. Venues bestaan veel uit kroegen, cafés en alternatievere, industriële locaties. Deze boeken vaker een stevige gitaarband waar bierdrinkend publiek op af komt dan een act met ‘luistermuziek’ waar aandachtiger geluisterd wordt. Als je als artiest het liefste op het podium staat, zo veel mogelijk en dat drie maanden lang, dan moet je je aanmelden voor de Popronde.


Vain Louie

VAIN LOUIE
Hoeveel Poprondes hebben jullie gespeeld?
Vain Louie heeft vijf shows gespeeld tijdens de Popronde.

Wat is het tofste/meest bizarre wat jullie hebben meegemaakt?
Het hoogtepunt voor ons was eigenlijk al bij de eerste show in Nijmegen, een thuiswedstrijd voor ons. We hadden onze set in karaokestijl op een scherm achter ons geprojecteerd, dat vonden we wel geinig omdat we in de Roxy’s speelden. Daar ging het publiek ontzettend goed op, hoorden we achteraf.

Waar hadden ze het beste bier/de lekkerste catering?
De beste catering kregen we in Zutphen bij de tattooshop. Over bier gaan we niet oordelen, want bier is altijd goed voor, tijdens en na een show.

Wat heeft de Popronde jullie opgeleverd?
De Popronde heeft ons in de eerste plaats een heel vet avontuur opgeleverd, we nemen een flinke bak ervaring mee en we mogen door één van de laatste shows in het voorprogramma van Tusky staan!

Waarom zouden andere alternatieve gitaarbands zich wel (of juist niet) moeten opgeven voor Popronde volgend jaar?
Alternatieve bands zouden zich moeten opgeven omdat je een kans krijgt om mensen te verassen die normaal gesproken niet op hardere muziek afkomen. Mensen lopen spontaan ergens naar binnen en als ze toevallig jouw band treffen, wie weet ontdekt iemand een nieuw genre! Behalve dat is het natuurlijk heel goed om in een korte tijd veel shows achter elkaar te doen.


Check ook deel 1 van onze Popronde Terugblik met o.a. Bowl, HOOFS en Daniel Brooke! En maak opnieuw kennis met onze Club van 13 NMTH Talenten middels de hard’n’heavy Popronde playlist:Deel dit artikel