Mantra MachineWake up call: Volgende week donderdag staan om deze tijd de eerste bands al te spelen op Roadburn. In de vijf zalen van het Tilburgse festival gaat Roadburn vanaf 15.10 uur van start en op het – door Never Mind The Hype zwaar gesupporte – Cul de Sac podium trapt om 16.10 uur een Amsterdamse, instrumentale stonerband af. Hoog tijd om Mantra Machine aan je voor te stellen. Kim Pot ging voor NMTH naar Amsterdam om te zien hoe het staat met de voorbereidingen van het trio voor deze zo belangrijke show.

Door Kim Pot

Jeroen Schippers (drums) en Paul Geerts (gitaar & synths) zijn in hun oefenruimte in Amsterdam druk aan het opbouwen voor een jamsessie. Het album is door de band volledig zelf opgenomen en geproduceerd. Het mixen en masteren is gedaan door bevriende muzikant Bas Jongboer. Het zelf aanpakken is iets wat deze band kenmerkt. Ze zijn niet begonnen om succes te hebben, maar vanuit een passie om een verhaal te vertellen. De komende tijd staat in het teken van een aantal grote optredens, waaronder Roadburn waar Mantra Machine voor de eerste keer staat.

Luister ondertussen naar debuutplaat Nitrogen op Bandcamp (en daar ook te bestellen)

Wat zijn de plannen voor Mantra Machine?
“Er liggen heel veel ideeën, maar we zijn nu vooral druk met de optredens die eraan komen. Dat gaat best wel goed. Afgelopen oktober veranderde niet alleen de bezetting van de band, maar ook de studio. Marijn Slot is onze nieuwe bassist. Met maar drie leden heeft een verandering in bezetting veel impact. We hebben hem de afgelopen maanden ingewerkt en daar zijn ook weer nieuwe ideeën uit ontstaan die we willen gaan uitwerken. Daarnaast heb je voor deze muziek een eigen plek en rust nodig. Die hebben we nu met deze studio weer. Of er aan het einde van het jaar een nieuwe plaat komt? Dat hopen we, maar we zullen het zien. We hebben genoeg materiaal liggen.”

Mantra MachineZijn jullie tevreden als jullie het album Nitrogen nu terughoren?
“De nummers die we al een tijd spelen groeien door. Onze muziek blijft heel organisch. Het is voor een muzikant heel moeilijk iets te vinden van je eigen muziek, omdat je niet objectief kan luisteren. Daar heb je echt input van anderen voor nodig. We zijn heel trots op onze muziek. Het is mooi dat we Nitrogen zo vanuit een gevoel hebben kunnen creëren. We krijgen er nog steeds leuke reacties op, zowel digitaal als na een optreden. Een mooi voorbeeld: Twee uur nadat we het album op Bandcamp hadden gezet stond het al op diverse YouTube-kanalen en in een Russische downloadchart. We doen zelf nauwelijks aan promotie dus het is tof dat zoiets vanzelf kan gaan.”

Hoe staat het met de internationale ambities?
“We vinden het creatieve proces echt het leukst. Het jammen en arrangeren geeft de meeste energie. Je hebt een leeg canvas en gaat dingen toevoegen of juist gummen. Het is te gek om ergens live te spelen, maar tegelijkertijd is in deze digitale wereld fysieke aanwezigheid niet echt meer nodig. Mensen uit alle uithoeken van de wereld hebben toegang tot jouw muziek en kunnen reageren. Dat vinden we ook te gek. Het blijft natuurlijk een droom om in het buitenland te kunnen spelen, vooral in een land als Duitsland waar onze scene veel groter is. Deze droom komt gelukkig in oktober uit.”

Hoe zit het met jullie scene, wordt deze onderschat?
“Het is echt iets voor liefhebbers. Met onze muziek ga je op een soort instrumentale trip. Je moet als band veel dingen regelen om een bepaalde sound te maken en een verhaal te vertellen. Naast de muziek en arrangementen gaat het ook om apparatuur. Veel muzikanten zijn daar in deze scene mee bezig. Mensen horen het verschil tussen digitaal en analoog (of beweren dat te horen), een Fender of Gibson gitaar en bepaalde versterkers. Iedereen kookt zo met zijn eigen ingrediënten en instrumenten. In het creatieve proces kun je spreken van een mega kruisbestuiving van ideeën, emoties en vibe. In ons geval komen jams soms echt uit de lucht vallen. Zie dat maar eens op te vangen. Het is niet zo goed uit te leggen wat we precies doen, dat is het toffe. We schrijven geen catchy popsongs om door te breken. We willen vooral een sfeer neerzetten.”

De Stage One EP uit 2012:

Jullie staan voor het eerst op Roadburn. Hoe is dat?
“Ja, heel leuk! We zijn zelf vaak naar Roadburn geweest, ook naar de eerste edities met veel Nederlandse acts zoals 35007 (Loose), Beaver, Celestial Season en Astrosoniq. Toen hebben we al ervaren wat voor een sfeer die bands neer kunnen zetten. Nu doen we het zelf. Het leuke van deze scene op dit festival is dat het echt een soort van familie is. Een heel ontspannen sfeer.”

Mantra MachineHoe bereiden jullie je voor op een festival?
“Niet anders dan andere optredens. We hebben wel gekeken wat er speelt. Wie zijn dat nu eigenlijk? Wat is de sfeer op Roadburn? Je probeert je set en geluid op de sfeer af te stemmen. Wat we wel weten is dat de bezoekers muziekliefhebbers zijn, en de scene goed kennen en er is (ondanks de verschillende heavy & psychedelische subgenres) veel wederzijds respect voor het idee van een ander. Dat merken we hopelijk aan de energie van de zaal. Bij een festival als Roadburn weet je dat bezoekers van tevoren luisteren naar de bands die komen, dat ze al een route uitstippelen en hun eigen beleving maken.”

Welke bands gaan jullie zelf bekijken?
“We zijn er alleen de donderdag, maar hopen onder andere Zone Six en Paradise Lost te zien. Door die laatste zijn we vroeger zelf redelijk beïnvloed. Het mooie van de bands op Roadburn is dat je van tevoren wel naar audio kan luisteren, maar dat dat niets zegt over de optredens zelf. Als je er staat heb je kans dat je die bands nooit meer zo ziet spelen. Het is echt een momentopname van hoe ze zich voelen en hoe het publiek erop reageert. Omdat er gewoon veel toffe bands spelen zorgt Roadburn jaarlijks voor een muzikale reset en nieuwe creatieve impulsen.”

Mantra Machine speelt donderdag 14 april op Rroadburn, om 16.10 uur in Cul de Sac op het NMTH presents podium. De band is dit jaar in ieder geval nog op twee Duitse festivals te zien: 16 juli op het Wessummerbreeze festival in Wessem en 1 oktober op het PsyKa Festival Vol. 3 in Karlsruhe.



Deel dit artikel