Allejezus, komt me daar even een groep Groningers binnen zeg. Onhou laat vandaag debuutalbum Endling los en dat zal niet lang onopgemerkt blijven. De sludge en doom metal van de noordelingen dendert niets ontziend over alles en iedereen heen. We hebben zojuist het eerste setje redactiespeakers al begraven, de katten hangen in de woest wapperende gordijnen, de boeken stonden niet eerder zo strak in de kast en van alle kamerplanten staan alleen de cactussen nog overeind. Nu kenden we Onhou al enigszins. De zelfgetitelde debuut-EP uit 2018 was een prettig brute kennismaking (check de review), uitgekomen via Tartarus Records en gepresenteerd in Vera. Zo hebben we ze graag ja.

Nu is er Endling, een full-length plaat van drie nummers, die wederom in de Vera Kelderbar gepresenteerd wordt (vanavond dus!), maar wat voor nummers! De track ‘Dire’ verscheen vorige week al (in single-edit van ruim 9 minuten) en hakt er nu op plaat 17 ongenadige minuten lang in. Visueel is het duister, natuurlijk en indrukwekkend genieten met de video:

Endling
Het album gaat ook visueel nog een tandje verder. Wat een ziek artwork zeg! Persfoto en hoes deden onze waffels net zover openvallen als bij zanger Alex. Konden we daarbij maar net zoveel en zo gruwelijk geluid ontwikkelen als de van Ortega bekende frontman, dan hadden we voorlopig geen last meer van de buren en was de ongediertebestrijding ook meteen geregeld. Op de langspeler vind je na ‘Dire’ nog twee meer dan brute nummers van ruim tien minuten: ‘March Retreat’ en ‘Silence’. Op die slotsong doet Alex de titel gelukkig geen recht aan en trekt me een strot open die de luisteraar wel even de mond snoert.

Waar komt die brute groep opeens vandaan joh?
Onhou is een Gronings viertal, opgericht in april 2016 en bestaand uit (ex-)leden van Ortega, Grinding Halt en Wolvon. Dat verklaart een hoop ja. Dan snap je waarom die doom en sludge zo genadeloos hard en loodzwaar binnenkomt.

Die plaat…?! Hoe de… kom ik daaraan?!
Rustig, rustig, we snappen je. Het staatsgevaarlijke en uiterst explosieve goedje is uiteraard weer te bestellen en beluisteren via cult cassettelabel Tartarus Records. Daarnaast kun je je Onhou-liefde ook op vinyl belijden. Endling betreft namelijk een gezamenlijke release met het Nijmeegse Lay Bare Recordings, die het plaatwerk verzorgt.

Gaat Onhou binnenkort weer allerhande podia slopen?
Dat mogen we verdikkeme wel hopen ja. Ze presenteren de plaat vanavond (30 november) in de Vera Downstage. Daar hebben ze de rookruimte vast gesloopt. De rest is aan Onhou. Toegang kost je slechts twee hele euro’s. Verder staan er op dit moment nog geen gigs, maar dat kan met deze release op zak niet lang meer duren zou je zeggen. Toch?

Luisteren kan op diverse platformen, waaronder Spotify:

 Deel dit artikel