King Woman, foto Rob Williamson

King Woman, in april onder meer op Roadburn te zien, foto Rob Williamson

Sleep_etching_final-1015x1024

Het loont om de laatste 10 minuten van de uitzending ook even mee te pakken…

Bizar, ronduit bizar hoeveel goede heavy nieuwe muziek we op ons afgevuurd krijgen. Februari is duidelijk hoogseizoen, want er komt elke vrijdag een belachelijk dikke berg releases uit. Lekkah dus, en ook: luxeproblemen om dit uur te vullen. Net als wij genieten dus maar weer van je wekelijkse portie gedoseerd lawaai, all-out heavy, alternative, deviant en zoveel meer muziek. Het is kortom weer DONDERdag op met NMTH op Pinguin on the Rocks.

LUISTER HIER naar de uitzending

In totaal kreeg je al méér dan 40 uur (ruim anderhalf etmaal!) speciaal door NMTH geselecteerde nieuwe muziek uit binnen- en buitenland, zo de digitale ether ingestuurd voor de échte radio-experience en op je bordje. En we gaan gewoon door… Dus gooi die slof erin! Zet de speaker op standje elf, gooi die haren los en breek samen met ons de week in twee!

Helemaal onderaan staat de playlist van de vorige weken, deze zal ná de herhaling wekelijks worden bijgetapt als een heerlijk vers bier.

Uitzending Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

Meer Harde Nieuwe Muziek vind je hier


1. Zeal & Ardor – Come on Down
Een van de meest bijzondere muzikanten die in 2016 bovendreef en van de meest bijzondere boekingen van Roadburn. Wat Zeal & Ardor (de Zwitser Manuel Gagneux) uit gospel, (black) metal en blues heeft bereid is een van de meest interessante brouwsels in jaren. Debuutalbum Devil Is Fine verscheen alleen op vinyl via Reflections Records, maar wordt 24 februari gelukkig wereldwijd uitgegeven door MVKA Music. Benieuwd naar de live-ervaring.

2. traumahelikopter – Another Year
Je gelooft het niet, maar die lieve jongens van traumahelikopter maken Groningen-Noord ook onveilig met hun honden. Check de video van Another Year voor enlightment… Stamt ook van het uitstekende album Competition Stripe.

3. Automatic Sam – Storm Coming
Begin december kegen wewe een zeer welkom levensteken van Automatic Sam. De Achterhoekse rockers kondigden het derde album aan en vandaag laten we je het eerste geluid horen van ARCS: Storm Coming, met een intrigerende video en het nodige vuurwerk in de achtertuin, een badkuip, een rivierbedding, zonsondergang, onweer en moderne dans zitten ook in de opmerkelijke mix. Evenals livebeelden door Paul van Druten.

4. Ty Segall – Break A Guitar
‘Ty Segall is terug’ zou een enorm misplaatste opmerking zijn, want de garagerocker uit Californië verkeert zelden langer dan een paar maanden in de schaduw voor hij weer in een nieuwe formatie een nieuw album uitbrengt. Geen Muggers, Fuzz of Ty Segall Band ditmaal, gewoon onder eigen naam. Na een rustiger single is de twee Ty zoals we Ty kennen en liefhebben: ruig, fuzzy en catchy garagerockend. Het zelfgetitelde album is 27 januari uitgekomen via Drag City/V2. Nederlandse data? Lowlands op 18 augustus!

5. King Woman – Utopia
Dat King Woman geboekt is voor Roadburn en door Europa gaat touren met True Widow mag een duidelijke vingerwijzing heten. Shoegaze, metal en doom ontmoeten elkaar in de muziek van de band uit San Frans Bay Area. Als je dan ook nog een vrouwenstem in de mix gooit, zijn wij wel om en zeer ongeduldig voor de release van album Created in the Image of Suffering op 24 februari op Relapse Records. Bij dezen meteen een zware Roadburn-tip dus.

6. Magnetic Spacemen – Jaded
In december, dus nog voor ze de ‘eierballs to the walls’ bliezen op ons ESNS netwerkwevent in De Kar, stuurden de Overijsselse rockers van Magnetic Spacemen deze track al op. De drie post-grungende garagerockers uit Tuk/Steenwijk speelden ook al eens een fijne sessie met Jaded, een nummer dat je terugvindt op debuutalbum I Don’t Wanna Grow Up (2016).

7. Mountain Bike – This Lonely Place
Mountain Bike leerden we een paar jaar terug kennen als prettig indierockende Eurosonic-verrassing en de Brusselse band keert ook verrassend terug in ons vizier. Tweede album ‘Too Sorry For Any Sorrow komt op 3 maart uit (op Humpty Dumpty Records/Teenage Menopause) en deze vrolijkmakende single wil je vast voorproeven.

8. Paceshifters – Draw A Blank
Nog een Overijsselse rockband die ons ESNS-podium in De Kar vernielde en met een nieuwe single komt. Paceshifters rocken al wat langer rond, ze lieten zich ook op Noorderslag gelden en komen op vrijdag 3 maart met derde album Waiting To Derail’. De presentatie in Hedon (8-4) is vast uitverkocht, maar er zijn gelukkig meer clubshows in maart en april.

9. Power Trip – Executioner’s Tax (Swing Of The Axe)
Hardcore, metal- en punk-wortels komen in Power Trip aan de oppervlakte. Goed gekozen naam trouwens van de band uit Dallas, Texas. Ze brengen 24 februari tweede album Nightmare Logic uit op Southern Lord en deze songtitel herinnert aan een oud Christelijk Europees gebruik, waarbij de beul via een donatie aangemoedigd werd om vooral te zorgen dat er niet meer dan een klap van de bijl nodig was voor de onthoofding.

10. The Homesick – St Boniface
Onze favoriete Friese band heeft een nummer opgedragen aan (de moord op) St. Bonifatius. Inspirerende geschiedenis dat zeker, en het levert gelukkig ook een goed nummer op met wavey invloeden. De Dokkumer brigade broedt 10 maart debuutalbum Youth Hunt uit via Subroutine Records.

11. Rene SG – Fucking Easy
Speedrockers Rene SG heeft een heel album volgeblaft en dat zeggen we wat disrespectful, maar slaat vooral op de snelheid en voortvarendheid waarmee de Amsterdammers te werk gaan. Vrijdag de 13e (…) brachten ze het album Hell Yeah uit via Marista Records. 12 nieuwe speedy, hellraising en fucking goede tracks, waarop voor het eerst nieuwe bassist Rob Zimmermann (tevens Lords Of Altamont) meespeelt.

12. Nick Oliveri & Komatsu – Lockdown
Nick Oliveri heeft net een verzamelaar uitgebracht ter promotie van zijn aanstaande Death Acoustic tour. We zeggen het eerlijk: Het is geen al te best allegaartje geworden…, maar die track met Eindhovenaren Komatsu is wel degelijk hard en raak.

13. Drive By Wire – Blood Red Moon
Deventer stonerrockers Drive By Wire hebben weer een nieuwe track voor je, het eerste nieuwe geluid sinds The Whole Shebang (2015) en meteen een van de sterkste singles van de Deventenaren.

14. Venhill – #19
Rockband Venhill is verser van de pers en komt hier met de debuutsingle. Sterker de female fronted groep uit Alphen a/d Rijn presenteert vanavond (donderdag 2-2) de eerste EP in Gebr. De Nobel in Leiden. Zet je tanden vast in de pittige single.

15. At First – Dreams Inc.
Meerrrrr aanstormend geweld/talent en wel van At First. De groep uit Breda mengt rock en metal en we diggen die spannende eerste single Dream Inc. wel. Op 10 februari komt de eerste, gelijknamige EP uit en die knalt de wereld in via een releaseparty in de Avenue in Breda, met meer dan behoorlijke support van metalcore-band Undawn. Samen gaan ze die avenue leegvegen vanaf 20.30 uur.

16. Sleep – The Clarity
De meesters van de doom metal treden weer op (onder meer Desertfest strikte ze) en dit nummer – dat meteen goed is voor een hele EP-lengte – is onze passende afsluiterrrr. Als repetitieve, slepende en uber-verslavende doom je ding is dan wordt het niet veel beter dan dit. The Clarity is het eerste geluid van Sleep in bijna twee decennia, sinds de release van het legendarische Dopesmoker album in 1998… The Clarity kwam wel in 2014 al uit, maar blijkbaar is het tijd voor een rerelease en wij denken dat Southern Lord daar helemaal gelijk in heeft.


Alle muziek die we op Pinguin Radio draaiden (voor zover op Spotify) in een playlist:Deel dit artikel