Het Universumpje op Popronde Nijmegen, foto Jan Lenting

Het Universumpje op Popronde Nijmegen, foto Jan Lenting

De Popronde is afgelopen donderdag tot volle ontlading gekomen in Nijmegen (je had het al gezien natuurlijk), waarna ze er in Apeldoorn, Zwolle en Roermond nog schepjes bovenop deden. We staan aan de vooravond van een nieuwe vierdaagse die vanavond al begint in Delft en via Eindhoven en Deventer naar het schone Heerlen voert. Alle reden dus om wederom het eerste deel van deze uitzending geheel met Popronde-muziek te vullen. Waardoor we wederom wat zendtijd tekort lijken te komen, maar he: #firstworldproblems.

 

The Apologist op Popronde Nijmegen, foto Jan Lenting

The Apologist op Popronde Nijmegen, foto Jan Lenting

Voor nu wordt deze uitzending, net als Popronde Eindhoven morgen, geopend door de nieuwe The Grand East, waarna de vlam meteen in de pan gaat met Magnetic Spacemen. Volop Nederlandse input dus, met acht Popronde-tracks op rij en ook onder meer Yokocola, Het Universumpje, Storksky, Bartek en The Apologist.

In het vervolg hebben we natuurlijk weer een paar goede potten stoner voor je bereid van de Finse Fu Manchu-klonen Monsternaut en het Amerikaanse Red Fang (stonersludge) bijvoorbeeld. Eerst mag het Franse Alcest hun puike shoegaze post-metal loslaten. We hebben weer een nagelharde track voor je van het Helmet coveralbum In The Meantime en ook de hardcore van Employed To Serve komt kiezelhard. Ook tijd om je voor te stellen aan de bijzondere, veelzijdige Belgische band Piquet, waarna we met Junkyard Safari (hc punk is terug!), The Gully Flowers (psych die zo naar Popronde 2017 door mag) en Bong-ra (DOOM vanuit een elektronische basis) nog wat Nederlandse troeven op zak hebben.

In totaal kreeg je al méér dan 21 uur speciaal door NMTH geselecteerde nieuwe muziek uit binnen- en buitenland, zo de digitale ether ingestuurd voor de échte radio-experience. Gooi die slof erin! Zet de speaker op standje elf, gooi die haren los en breek samen met ons de week in twee!

Helemaal onderaan staat de playlist van de vorige weken, deze zal ná de herhaling wekelijks worden bijgetapt als een heerlijk vers bier.

Uitzending Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

Meer Harde Nieuwe Muziek vind je hier


1. The Grand East – Kiss The Devil
De mannen van The Grand East hebben een ‘grand doorstart’ (ooit waren ze bekend als Texas Radio) en die krijgt gestalte middels shows op minstens 26 Poprondes en en een best debuutalbum, dat 12 oktober gedoopt wordt in de Sugarfactory te Amsterdam. Maar eerst gaan Delft (vanavond al), Eindhoven, Deventer en Heerlen dus voor de oosterse rock ’n soul-bijl. Van die plaat stamt ook Kiss The Devil, met net op Pinguin Radio geprimeurde video.

2. Magnetic Spacemen – I Don’t Wanna Grow Up
Deze jongens uit het Overijsselse Tuk warmen ook op naar een debuutplaat, die 9 oktober in Hedon, Zwolle wordt gepresenteerd. De opgefokte garage-knullen zijn dit weekend weer op de Poprondes van Eindhoven (vrijdag) en Deventer (zaterdag) te zien! En dan hebben ze ondermeer deze heerlijke rammer op zak, waarvan we je gisteren al de clip toonden.

3. Storksky – Fracas Maracas
Mooie Fortheloveofbass sessie van Storksky zagen we eerder deze week, maar we houden naast bas zeker ook van onze portie gitaar. Daarin voorziet Storksky ruimschoots, bijvoorbeeld in Fracas Maracas, het eerste nummer dat we van het duo uit Til- en Limburg kenden.

4. Het Universumpje – Aanschouw de Huizenhoge Sprinkhaan
Zagen we donderdag voor het eerst live in een volle De Onderbroek in Nijmegen. Het blijft een prachtige naam en dito podium, maar de geluidsmix was wat beroerd waardoor onder meer de vocalen vervlogen. En die zijn bij Het Universumpje juist zo belangrijk en leuk! De stonergroep, met leden uit onder meer Eefje de Vissers band, zegt nu duidelijk verstaanbaar: Aanschouw de Huizenhoge Sprinkhaan.

5. Yokocola – Longin
Die problemen kende Yokocola ook, maar het weerhield de Rotterdamse post-punk/noise on acid formatie niet om de meest duistere, fascinerende en indrukwekkende show te geven (van wat we zagen dan he, er waren 103 optredens immers…). Frontvrouw Sidhi is het centrale boegbeeld dat voor vocalen en performance tekent. Longin is net uit en heeft deze fijne video meegekregen die een idee geeft wat vanavond in Delft te verwachten…

6. The Apologist – Shut-Eye
Ook in Nijmegen zagen we The Apologist, maar dan niet in vertrouwde hard rawkende omgeving maar in de prachtige ambiance van een kapel in het Valkhofpark. Nog uit de tijd van Keizer Karel V en passend ingekleurd met een akoestische sessie. Even later stonden ze gewoon weer Cafe Dollars te rocken hoor, zoals ze volgend weekend ook Den Bosch gaan plat spelen. Deze liv-video geldt als voorproef.

7. Bartek – Beach
De Amsterdamse garagerockers van Bartek zijn ook lekker bezig met de boekingen. Ze worden op de Popronde gesupport door 3 mediapartners en zijn dit weekend te zien in Eindhoven en Heerlen. Bartek is naar verluidt van plan die ‘hard pop noise’ op een plaat te vatten en met nummers als Beach op zak kunnen we dat alleen maar toejuichen.

8. Creepy Karpis – Trouble In Paradise
Creepy Krapis heeft juist net een EP uit. Reden waarom we je na vorige week weer een track laten horen. Trouble In Paradise staat op debuut-EP ‘Oh So Happy’, die net uit is op Geertruida. De garagepsych uit Groningen gaat vanaf de 23e september (Eindhoven) op minimaal zes Poprondes los.


Over naar ‘de reguliere uitzending’:

9. Alcest – Je Suis D’ailleurs
Het Franse Alcest heeft een speciale plek in ons hart. Prachtige shoegaze post-metal met een opbouw en ijle zang die ons altijd meesleurt. Er is een nieuwe plaat (Kodama komt 30 september uit bij Prophecy Productions) en de groep komt met de eveneens fantastische Japanners van Mono concerteren in novemeber! De 18e in Vk, Brussel, zaterdag de 19e in 013, Tilburg en zondag 20 november in P60, Amstelveen.

10. Red Fang – Shadows
Zo. Red Fang geeft er weer even een klap op. De Portland rockers mogen ‘m dan niet meer zo hard sludgen als eerst, die nieuwe plaat is weer hard zat. Only Ghosts komt 14 oktober uit op Relapse Records en Red Fang is datzelfde weekend te zien op Desertfest in Antwerpen. 24 oktober doen ze de Melkweg met Torche.

11. Junkyard Safari – Done Fishing
Nieuwe Nederlandse band alert? Niet helemaal, want Junkyard Safari bracht in 2014 al een debuutalbum uit. Nu ligt er een ‘four track EP’. Done Fishing is verschenen bij White Russian Records en de Amsterdamse skatepunkers hebben deze video bij het titelnummer, dat voor ons helemaal aan de juiste kant van Bad Religion zit.

12. Monsternaut – Caravan
We stelden je vorige week voor aan de Finse band Monsternaut, die net als wij helemaal gek is van Fu Manchu. Dat leidt tot een indrukwekkend eerbetoon aan de fuzzy stonerpunk van de Amerikanen. Op eerdere singles (en de EP uit 2014 waar deze killer ook al op stond) zag je het ook in het (hotrod racing etc.) artwork terug. Maar vergis je niet; het trio uit Kerava legt die stoner er verduveld lekker op hoor. De zelfgetitelde plaat komt 7 oktober uit op Heavy Psych Sounds en draait hier al veel rondjes.

13. The Gully Flowers – For The Money
Spontaan ingezonden via een altijd spontane medewerker. Goed plan, want anders haddeen we The Gully Flowers niet gekend. Dat zou niet eens gek zijn, want dit is zo’n beetje de eerste demo. We noteren een ‘Mac de Marco-esque track van de Delftse bloemenkinders’.

14. Piquet – Handwerk
Worden we daar weer verrast met een nieuw geluid uit het Belgische? Jazeker! Altijd een genoegen. We hadden al eens muziek van de groep uit Hasselt gedeeld. Reden: De Handwerk/Input Uitgeschakeld EP was net uit en gedoopt in de Charlatan in Gent. Reden om deze experimentele rock nu op de radio te draaien is de bijzondere clip die net tot ons kwam. Ga die band zien op 16 oktober op Hollandse Kost in Rotown en 12 november op Le Mini Who? in Utrecht.

15. I Am Become Death – In The Meantime
Helmet! Jeugdsentiment to the max hier toen we twee weken terug op deze compilatie stuitten van 15 artiesten die nummers van Helmets klassieker In The Meantime hebben gecoverd. Denk aan groepen als Rosetta, meek is murder, KEN mode, I am become Death en Earthship. Je kunt er vast zes luisteren op de Bandcamp en vandaag hoor je het titelnummer.

16. Employed To Serve – That’s Interesting, But Let’s Talk About Me
Employed to Serve was een van de vele toffe bands die we hadden kunnen zien op de jongste Incubate… Helaas. Dan maar een track met een geweldige titel draaien. Wat een power heeft die band. Dacht jij ook dat die screams van een man waren? Maar nee, de groep uit Woking, UK wordt aangevoerd door een vrouw en brengt glasharde, chaotische hardscore punk met grind en Converge-referenties.

17. Bong-Ra – Gaza
Meer gezellige muziek maar dan uit Nederland van veteraan Jason Kohnen. Je kent Bong-Ra wellicht van chaotische, knetterharde breakcore, maar de Utrechter heeft ook een verleden als slagwerker in bijvoorbeeld Celestial Season. Zijn nieuwe Palestina 7″ is zware elektronische doom met sludge- en black-referenties. Luister/bestel beide songs hier:


Alle muziek die we op Pinguin Radio draaiden (voor zover op Spotify) in een playlist:Deel dit artikel