Rats and Daggers, foto Kirsten Heskamp

Nog maar maar vijf nachtjes slapen te gaan en dan is het zover: onze gratis heavy NMTH x Penguin Showcase tijdens ESNS! Standplaats Drie Gezusters te Groningen, met vier bazenbands voor nop. Dit afgemaakt door opperbrulboei en meesterpresentator Johan Schoterman. Dat we er heel veel zin in hebben is een no-brainer, want dit wordt ons toch potverdorie een goed avondje fuzz, stoner en doom van heb ik jou daar! Maar ook de sludgepunk is vertegenwoordigd met niemand minder dan Rats and Daggers. Het afgelopen jaar deed het Utrechtse powertrio tientallen shows op Popronde en meer, brachten ze een van de tofste Nederlandse EP’s van het jaar uit en tekenden ze bij Lay Bare Recordings. Om die voorpret keihard gaande te houden, vroegen we Imara Speek (zang en gitaar), Camilo Ulloa (bas) en Sander Koene (drums) naar de vijf albums die hun geïnspireerd hebben tot de smerig sludgende punksound van Rats and Daggers. Van The Distillers tot Nine Inch Nails: allen eclectische keuzes die een perfecte warming-up bieden voor een Rats and Daggers show! Aanschouw ze hier en en zet jezelf op aanwezig via het FB-event. Eerst beginnen we nog met wat honourable mentions:

HONOURABLE MENTIONS!
Aldus Rats and Daggers: albums die te obvious zijn om speciaal te benoemen, maar wel een vermelding horen te krijgen
– Queens of the Stone Age – Songs For The Deaf. Want duh.
– Amyl and The Sniffers – Amyl and The Sniffers
– All Them Witches – Nothing as the Ideal. Songwriting als geen ander
– Cloud Nothings – Attack on Memory. Grote drum inspiratie.


IDLES – JOY AS AN ACT OF RESISTANCE
Dit is een inkoppertje. De allereerste keer dat wij IDLES individueel zagen heeft extreem veel indruk gemaakt. Imara zag IDLES live op Rock Werchter 2017 net nadat ze Brutalism hadden gereleased. Op een van de podia waren vijf mannen door elkaar heen Wonderwall en alle cheesy rock hitjes aan het soundchecken en een van hen had enkel een onderbroek aan. Dat moet je natuurlijk gaan kijken. Een van de beste optredens die ze dat jaar heeft gezien. Opgevolgd door Joy as an Act of Resistance, simpelweg een fucking sterk album. Emotioneel kwetsbaar, maar moker hard. “Hard rock for softies” zoals ze het zelf noemden. Een album waar mannen zichzelf kwetsbaar opstelden, toxic masculinity op zijn opdonder geven, alles waar ze voor staan keihard geven, zonder schuld te leggen. Dit album is door ons alledrie helemaal kapot gedraaid.


THE DEAD WEATHER – HOREHOUND
Jack White en Alisson Mosshart samen, need we say more? Jack White voegt de freaky en unieke gitaarlijn toe terwijl Alisson met een rauwe vocal eroverheen raast. Alle nummers een balans tussen deze twee wereldkrachten, met als kers op de taart Treat Me Like Your Mother. Zo’n gaaf nummer, je zou er bijna een leren jas en rifle door willen kopen (zie de videoclip).

 


THE DISTILLERS – CORAL FANG
Brody Dalle is een van de eerste vrouwen in harde muziek die ik (Imara) tegenkwam toen ik opgroeide die daadwerkelijk ook schreeuwde zoals de mannen dat deden. Toen ik 12 was gebeurde het niet vaak dat je vrouwen zo hard los zag gaan. De eerste keer dat ik het hoorde was ik instant verliefd en in awe. Coral Fang was het eerste album wat ik van The Distillers kocht. Het is een perfecte combinatie van memorabele loopjes, epic zanglijnen die je volle borst wil meezingen en gewoon keiharde empowerment. Op dat album was ze sexy, maar niet objectified, stoer en sterk en een groot rolmodel van me. De eerste keer dat ik Brody Dalle hoorde wist ik dat ik zelf ook zo wou zingen. Nu met Camilo op de bass hebben we dan misschien eindelijk wat weg van ze (gezien hij zoveel op Tony Bevilacqua lijkt ;)).


NOVA TWINS – SUPERNOVA
Even een wat nieuwer album er tussen gooien hoor. Nova Twins hebben afgelopen jaar terecht giga meters gemaakt en zijn heel gaaf. Een combinatie van Missy Elliot meets Rage Against The Machine meets Skrillex. Een verfrissend duo in een door cis mannen gedomineerd genre. Extreem goeie muzikanten, maar ook nog eens visueel erg gaaf. Zelf maken ze unieke matching outfits voor gigs en photoshoots die er sick uitzien. Een inspiratie wat betreft basgeluid en skills en stage presence voor ons.


NINE INCH NAILS – WITH TEETH
Dit album heeft alles op zijn kop gezet. De eerste keer dat Camilo dit album luisterde was een gevalletje mind=blown. Nine Inch Nails houdt zich niet aan de regels. Ze gebruiken instrumenten hoe ze willen dat ze klinken, niet hoe ze horen te klinken. De creativiteit, de pure rauwe energie die Trent Reznor naar voren weet te brengen brengt je op het puntje van je stoel. Hier staan geen kant en klare liedjes op, dit is een audio film, maar dan wel met een beetje horror en keihard.’


Rats and Daggers is woensdag 18 december vanaf 23:20 te zien in Drie Gezusters Groningen op onze gratis Penguin Showcase met Baardvader, Onhou en Ter Ziele. Meer info via het FB-event. Nieuwe EP RATS & DAGGERS is nu verkrijgbaar via Lay Bay Bare Recordings en te streamen via Spotify:Deel dit artikel