GOAT

GOAT

Bijna tijd voor Eindhoven Psych Lab! Vrijdag en zaterdag betrekt het festival voor de derde maal beide zalen van de Effenaar voor twee dagen met de betere psych, garage en aanverwanten. Zo’n drie dozijn bands komen naar Brabant, en dan is er ook nog ruimte voor expo’s, filmprogramma en experimenten in het Skid Audio Plant en het Modulab. Daar wil je bij zijn inderdaad en dat zijn we dan ook.

We lieten je eerder al proeven van de line-up van de Zweedse en Chileense headliners GOAT en Föllakzoid, van de Gruismeel (presents onder meer Audacity, Parquet Courts en Iguana Death Cult) bezetting en van allerlei EPL-materiaal van Parquet Courts tot Orchestra of Spheres tot GNOD tot Flamingods tot de onmisbare gastheren Radar Men From The Moon. Wat we daar in dit artikel nog aan toe denken te voegen? Een door audio en bewegend beeld ondersteunde tiplijst om jou onder je snufferd te wrijven wat je zeker niet mag missen. Nog beter: de timetable is zo ineengeschroefd dat je tussen Main Lab en Observatory (kleine zaal) zo goed als niks hoeft te missen.


VRIJDAG, TIMETABLE HIER
THE FUTURE’S DUST, 16.30 MAIN LAB

Het festival wordt geopend door dit Friese viertal, dat helemaal terug is met die duistere-sprookjesachtige-post-rock en niet voor niks tot onze Popronde-selectie behoort.

FOREVER PAVOT, 17.45 MAIN LAB
Forever Pavot kun je kennen van Valkhof Festival, Eurosonic of van de Oscillations tour die in oktober door het land ging (met ook RMFTM). De Franse clipmaker en multi-instrumentalist Emile Sornin mixt psychedelische pop met garage en invloeden van Ennio Morricone tot Franse/Italiaanse erotische films uit de jaren ’60 en ’70.

RATS ON RAFTS, 18.15 OBSERVATORY
Na die uitstekende Tape Hiss plaat/tape gingen de Rotterdamse post-punks weer als een malle spelen en kwamen ze verrassend terug (op RSD al) met deze opmerklijke cover van Lee Hazlewood & Nancy Sinatra’s ‘Some Velvet Morning’.

USELESS EATERS, 19.30 OBSERVATORY
San Fran punks Useless Eaters lieten al twee felle synthpunk-tracks los. Van de Relaxing Death plaat die 3 juni via Castle Face Records uitkwam en hier streamt.

HILLS, 21.30 MAIN LAB
Het derde album van de Zweedse band Hills, die in de combinatie van wereldmuziek met psych de landgenoten van GOAT naar de kroon steekt. West-Afrikaanse en Indiase invloeden galore, maar zonder de hectiek en zangeressen van GOAT.

CAMERA, 22.00 OBSERVATORY
Berlijnse Krautrock-veteranen die een reputatie opbouwden met guerrilla-shows op straat, maar die op Eurosonic in het Grand Theatre, Roadburn en Incubate ook binnenskamers uitermate spannende trips bouwden. Check Roadburn 2013:

PARQUET COURTS, 22.45 MAIN LAB
Brooklyn dwarse punkrock, die toch altijd in catchy verpakking tot ons komt. Beetje verpleurd doch meeslepend gezongen. Fijn is dat.

WHITE HILLS, 23.15 OBSERVATORY
Best een bijzondere band dat White Hills, die onder meer al vaker op Roadburn voorbijkwam. Grossierend in fuzzy punky spacerock en die natuurlijk ook bekend is van de samenwerking met Radar Men From The Moon (split op Fuzz Club Records). Show op Roadburn 2015:


RADAR MEN FROM THE MOON MEETS GNOD, 1.00 OBSERVATORY/ZATERDAG 18.30 SOLO IN MAIN LAB
Nadat je wat poppier gepsychet hebt op Temples, wend je je tot de lokale Kraut- en spacerockers Radar Men From The Moon, die vorige keer als curator veel indruk maakten met een speciale set met het bevriende Britse The Cosmic Dead. De medeorganisator daagt ditmaal het Britse experimentele collectief GNOD uit om in de studio en op het podium de samenwerking aan te gaan. Minstens zo tof: RMFTM presenteert het nieuwe album ‘Subversive II’ met een eigen show op zaterdag!

Die plaat streamt hier (dance mofo!). Hieronder Subversive deel 1 en daaronder hun deel van de Fuzz Club split met White Hills.PAUW op Lowlands 2015

PAUW op Lowlands 2015, foto Ingmar Griffioen

ZATERDAG, TIMETABLE HIER
ULRIKA SPACEK, 16.30 OBSERVATORY

Berlijns-Londens psychtrio dat ook met shoegaze, noise, kraut stoeit. Ulrika Spacek liet begin dit jaar The Album Paranoia los op Tough Love en staat ook op Best Kept Secret.

PAUW, 17.15 MAIN LAB
Twents-Amsterdamse psychers die vorig jaar al veel indruk maakten, zo’n beetje alle festivals deden en EPL moesten afzeggen wegens ziekte. In de herkansing, want als er een Nederlandse band op dit festival hoort te staan, is het PAUW wel. Twee zijn bovendien net afgestudeerd van het Conservatorium…

RADAR MEN FROM THE MOON, 18.30 MAIN LAB
Zie tip vrijdag. En lees dit interview in het ED.

PAPIR, 19.00 OBSERVATORY
We zagen het Kopenhaagse Papir al op Roadburn en Incubate (en misten ze op Desertfest). Denk aan een instrumentale psychrockband, die ook de kraut, jazzy experimenten en post-rock niet schuwt. Deze Roadburn-set is op plaat uitgebracht:

FLAMINGODS, 19.45 MAIN LAB
Flamingods brengt het album ‘Majesty’ morgen (10 juni, stream hier) uit en meer out of this world exotisch wordt die psychedelica niet. De sterk percussieve groep uit Londen en Bahrein is naar het schijnt gestart in een chalet op een ATP festival, waar ze op potten en pannen begonnen… en dat horen we terug. Smoke ‘em if you got ‘em.

THE GERMANS, 20.15 THE OBSERVATORY
Net als je dacht dat het niet leiper kon…komen daar The Germans, uit Vlaanderen dus. Mindblowing die show op Eurosonic, die van psychedelisch, naar noisy, ambient en Kraut schoot. Are Animals Different, met een krap 40 minuten durende titelsong, is dus niet voor niets door Humo uitgeroepen tot beste Belgische plaat van 2015!

NO JOY, 21.00 MAIN LAB
Tijd voor een mopje erg dromerige shoegaze tot noiserock van No Joy uit Canada. Met twee frontvrouwen die toch niet zo lieflijk zijn. Oh joy.

FÖLLAKZOID, 22.15 MAIN LAB
Dikke Chileense Krauttrip die live op Best Kept Secret ook van de grond kwam. In touch met de Andes-goden voert Föllakzoid je onverbiddelijk mee in weldadige, lange lappen naar elektronica neigen Kraut, die met loops verdiept worden.

GOAT, 23.45 MAIN LAB
Zweedse gekte? Check. Psychedelische waanzin? Check. Een onwaarschijnlijke mix met Afrikaanse/Aziatische muziek? Check. Danseressen? Check. Done deal. Nieuwe single:

Waarom je wil eindigen met de Gruismeel presents drieklapper The Mystery Lights-Audacity-Iguana Death Cult schreven we al eerder. En dat wil je nog steeds, zo door die Freeloaders afterparty in. Hebben we dan echt bijna alle acts op de bill getipt? Fraid so. Excuseer ons enthousiasme en tot in Eindhoven!

 

Iguana Death Cult, Popronde Utrecht // foto: Roy Wolters

Daarom wil je eindigen met Iguana Death Cult, foto: Roy Wolters

 Deel dit artikel