Iguana Death Cult, foto Christel de Wolff

Iguana Death Cult is dit weekend op Rosrock en Metropolis te zien, foto Christel de Wolff

Middenin een ramvol festivalseizoen gaan we natuurlijk ook weleens zonder tent, notitieblok (…) en camera op pad. NMTH is sowieso het hele jaar door regelmatig in zalen en op festivals te vinden om talent te spotten, dat we niet zelden in een later stadium weer op de Popronde terugzien. Daar is dit weekend weer alle reden toe. Te beginnen op Festival deBeschaving in Utrecht dat zojuist de poorten van de Botanische Tuinen op de Uithof opengezwaaid heeft. Morgen zijn we in het Zuiderpark in Rotterdam, voor onze traditionele gang naar het gratis toegankelijke ontdekkersfestival Metropolis.

Willems Wondere Weiland of rawken op Rosrock
Over gratis toegankelijke ontdekkersfestivals gesproken: In Amersfoort is vandaag Willems Wondere Weiland, niet ver van (pendelbuswise) Station Amersfoort-Vathorst. Daar gaat het vanaf 14.30 los met Grunn garagerockers Ten Years Today en verder onder meer Utrecht rawk ’n rollers Rhinorino, For Blood And Vengeance (Almere City hardcore) en de Amersfoortse deathmetalband Bloodphemy. Timetable hier.

2x Magnetic Spacemen op ROSrock
Als je nu denkt: ‘Allemaal leuk en aardig, maar ik wil gewoon knetterhard rawken en met haar- en biersmijten’, dan snappen we dat en bevelen van harte Rosrock aan. In Rossum staan vandaag en morgen onder meer Peter Pan Speedrock, Diablo BLVD, Death Alley, Tangled Horns, Iguana Death Cult, Rectum Raiders, Breaking Levees, Money and the Man en… aanstaande Popronde-vlammers Magnetic Spacemen op het menu. Die doen zelfs zondag nog een akoestische set, maar zaterdag eerst een full on elektrische. Rossen maar! Meer informatie en programma vind je hier. In Friesland weten ze wel waarom je de Tukse garagerockers wilt zien:

We nemen je even kort mee door de line-ups van deBeschaving en Metropolis:

The Fire Harvest // foto: Jan Lenting

The Fire Harvest // foto: Jan Lenting

deBeschaving (zaterdag 2 juli, deuren open 12.00)
Er is veel te zien op het Utrechtse festval en vanuit NMTH-oogpunt is er genoeg aan te bevelen op hoofdpodium Atlas (begin om 13.00 uur met Coppersky! En pak Indian Askin en My Baby mee) en tweede podium Rabostage (onder meer Hidden Charms en The Hackensaw Boys).

Maar waar het qua talent echt gebeurt is het podium dat de Baristaboys van The Village hosten. Om 12.30 uur wordt daar nog rustig afgetrapt met Black Oak (ook mooi) en om 13.45 uur gaat onze Popronde-troef The Fire Harvest onderhuids. Psychpop van Frank Valenza (ex-Bodypolitics) en gloedvolle indierock van Alex Lalas dan en filmische, melancholische muziek (met inspiratie van Nils Frahm en Sigur Rós) door Winterdagen. En als dubbele uitsmijter eerst de melodische hardcore rock ’n roll van Screw Houston (start screaming Utrecht!). En dan de garageboys van The Super Soakers, die je laten horen dat je in Brabant ook prima kan surfen. Catchy songs ook en het moet gek lopen als die Popronde 2017 niet gaan platspelen. Check die release op het eveneens talentvolle labeltje Coaster Records.

Indian Askin, foto Kim Balster

Indian Askin staat op deBeschaving en Metropolis, foto Kim Balster

Metropolis (zondag 3 juli, open vanaf 13.00 uur)
We zijn in Rotterdam he dus aftrappen met ex-Aper Jerry Hormone en zijn Nederlandstalige garage Ego Trip is een zekerheidje. Ook hier zien we sterkhouders en ranzige biersmaakmakers Death Alley op de bill evenals de betere partygarageboys van Iguana Death Cult en indiepunkers Indian Askin. Ook geinig: psychpop van Aussies Methyl Ethel.

Er is nog hitsige Afrofunk van Vaudou Game en er is een Talent Stage (heu!) waar we naast de Haagse fusionband Dr. Meraki en het Rotterdamse Your Average Neighbours (experimentele indierock met jazz) ook Mantra aantreffen. En dat is goed nieuws, want die Haarlemmers openen al om 14.00 uur met psychedelische grunge ergens tussen Nirvana, Dinosaur Jr en heavy psychrock. In april debuteerden ze met deze op (wederom) Coaster Records:

Dan kunnen wij wel zeggen dat het lekker weer gaat worden, maar je weet ook wel dat dat er niet in zit. Dus pak je poncho en hop op de fiets naar die festivals.Deel dit artikel