Canshaker Pi, foto Rick de Visser

Canshaker Pi, foto Rick de Visser

NMTH vs. Pinguin Radio: Nieuwe Muziek #27! Die uitzendingen zijn goed voor in totaal méér dan achtttien uur speciaal door NMTH geselecteerde nieuwe muziek uit binnen- en buitenland, door ons de digitale ether ingestuurd voor de échte radio-experience. Gooi die slof erin! Zet de speaker op standje elf, gooi die haren los en breek samen met ons de week in twee! Helemaal onderaan staat de playlist van de vorige weken, deze zal ná de herhaling wekelijks worden bijgetapt als een heerlijk vers bier.

Uitzending Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

Meer Harde Nieuwe Muziek vind je in onze rubriek.


♦︎ 1. Canshaker Pi – The Naked Flower Of The Wiz 1
Wat? Gewoon weer openen met die branieschoppers van Canshaker Pi? Zeker wel. Ideale openingstrack en niet vanwege de korte (1.37) duur. Deze ruwe indierock-parel is dus net als de rest van de For Ed EP (nu uit op Excelsior, luister op Spotify) geproduceerd door Stephen Malkmus. Netjes indeed. De Pavement-frontman tekende ook meteen voor de productie van het aanstaande debuutalbum (najaar op Excelsior). Op 2 september zien we de Amsterdammers op Into The Great Wide Open en daar hebben we al verdacht veel zin in.

♦︎ 2. Crobot – Not For Sale
Ho voordat jullie denken dat we een indie radiostation zijn geworden, knallen we die classic rawkende Crobot track erin. Ook voor NMTH en radiozendtijd geldt overigens: Not For Sale, maar stuur gerust je muziek in via redactie [at] nmth dot nl. Terug naar US hardrockers Crobot, die een beste indruk maakten op de laatste editie van Speedfest. Deze single komt via Nuclear Blast, dat op 23 september de plaat Welcome To Fat City uitbrengt.

♦︎ 3. Dinosaur Pile-Up – Nothing Personal
Liefhebbers van dubbeldikke rock komen alweer aan hun trekken en nu dankzij de nieuwe Dinosaur Pile-Up. De Engelse rockers brachten vorig jaar derde studio-album Eleven Eleven uit en dit is alweer de vierde single. Net als bijvoorbeeld het titelnummer brengt Nothing Personal ons terug naar de power van Royal Blood. Zeker dankzij dat bas-geweld, terwijl de zang juist wat meer van de lijzige Britse school is.

Goat Requiem

Goat – Requiem

♦︎ 4. Grenadeers – Drag Forth
Terug naar eigen land en wel naar Grenadeers. De Utrechtse rockers hebben de single Drag Forth uit en die woestijnrockt ‘m flink. Lekkah. Van de aanstaande EP, die de mannen met Alain Johannes (oa QOTSA, PJ Harvey) opnamen en die ze in september uitbrengen. Extra reden om ze in de gaten te houden: Grenadeers speelt mee in de NMTH Popronde-selectie!

♦︎ 5. GOAT – Alarms
Even wat meer abstracte muziek, iets waarvoor je bij GOAT altijd wel terecht kunt. De Zweedse psychedelische fusion-groep die doorgaans totaal ongrijpbaar opereert, maar je met die muziek en die danseressen wel weet te hypnotiseren. Roadburn, Incubate en Lowlands gingen voor de tamboerijn en nu is er een derde album onderweg: Requiem komt 7 oktober uit via Sub Pop, Rocket Music en Suburban Records. Alarms is de tweede single.

♦︎ 6. True Widow – Theurgist
We draaien niet vaak tracks meerdere keren, maar na Canshaker noopt ook True Widow ons tot conformeren aan dergelijke radiowetten. Die zijn er niet voor niks: als je iets beregoed vindt dan mag je dat best laten horen. In het geval van True Widow lijkt dergelijke zendingsdrang verre van overdreven, want de groep uit Dallas noch deze zeer meeslepende single lijken erg opgepikt te worden. Zonde. Opgelet mensen! Nog een waarschuwing dan: vierde plaat Avvolgere wordt een aardige proeve van heavy bekwaamheid. 23 september uit via Relapse Records.

♦︎ 7. Beach Slang – Punks In A Disco Bar
Yes, lekkere gitaarpop en rock van Beach Slang. Van de even briljant getitelde plaat A Loud Bash of Teenage Feelings, die 23 september uitkomt op Big Scary Monsters / Bertus Distribution en waarvan Punks In A Disco Bar de heerlijk pakkende eerste single is.

♦︎ 8. Magnetic Spacemen – Youth Glory
Tukker power! Magnetic Spacemen houden we al even in de gaten. Zeker sinds ze in de Popronde-selectie opvielen, helemaal toen we ze op Stone Rock de tent inclusief roadie Justin B. zagen slopen en nog meer toen we begrepen dat de debuutplaat I Don’t Wanna Grow Up op 9 oktober op Sounds Haarlem Likes Vinyl uitkomt. Garagerock met tameljk opwindende post-grunge en dan is die Youth Glory titel natuurlijk spot on. “Caus I got nothing to loose…”

♦︎ 9. Twin Atlantic – The Chaser
Nieuwe track van Twin Atlantic, die je nog vaker gaat horen op Pinguin Radio en terecht. De alt.rockers uit Glasgow leveren na No Sleep met The Chaser weer een stevige rocker met het nodige gevoel in de zang. Het is de tweede single van album ‘Gla’ dat op 9 september uitkomt via Red Bull / Sony Music.

♦︎ 10. Male Gaze – Easy to Void
Nog een nummer van de plaat van Male Gaze die in juni al verscheen en sinds kort rondjes draait hier. Male Gaze maakt nogal rommelig klinkende en toch zeer pakkende punk, garage en iets wat ze als ‘toxic pop’ omschrijven. Easy To Void pakt vast goed door. Uit op het Castle Face label van John Dwyer (Oh Sees).

James Leg - Blood on the Keys

James Leg – Blood on the Keys

♦︎ 11. Gong – The Thing That Should Be
Over legendarische, productieve en weirde band gesproken… Gong is al vier decennia actief, heeft het 28e (!) album af en stelt die middels The Thing That Should Be vast voor. Hoor die psychedelische patronen en hoe die fluit er doorheen fietst. Het kan bijna niet anders of die jongens van King Gizzard hebben hun portie Gong (met een goede hap shrooms) wel geconsumeerd. Het album Rejoice! I’m Dead! volgt 16 september op Madfish / Bertus Distribution.

♦︎ 12. James Leg – Human Lawn Dart
James Leg is een begenadigd performer met zo’n beetje de meest rauwe stem die we ooit hoorden. Terwijl Black Diamond Heavies-drummer Van Campbell met de frontman van Left Lane Cruiser als King MUD op pad is, gooit James Leg zijn derde soloplaat eruit op Alive Natural Sound. Blood On The Keys dus en de smerige bluesende, rock ’n soultrack Human Lawn Dart is net uit.

♦︎ 13. Left Lane Cruiser – Sausage Paw
We blijven in southern blues- en Alive Natural Sound-sferen, want ook onlangs verschenen is de 9e Left Lane Cruiser. Beck in Black is een ode aan de in 2014 opgestapte drummer Brenn “Sausage Paw” Beck en een mooie aanleiding om het naar hem vernoemde nummer te spinnen. Luister hoe de na 15 seconden ingezette southern groove in vierenhalve minuut alsmaar smeriger en opzwepender wordt, extra aangezet door die rauwe strot, de gierende slide-gitaar en een solo of wat. En lees de recensie.

♦︎ 14. Dopethrone – Shot Down
Bam, klaar met die grappen. Dopethrone is hier om je speakers, oorschelpen en familie te verscheuren, iets wat ooit al eens met de stembanden van frontman Vince gebeurd moet zijn. Ongetwijfeld vernoemd naar de legendarische plaat van Electric Wizard en ‘Scum Fuck Blues’ noemen de Canadezen dit genadeloze mengsel. Shot Down is de opener van de nieuwe EP 1312, het nummer is nu gratis te downen op de Bandcamp. En je moet wel heel stom zijn als je er 7 september niet bij bent in Winston Kingdom, Amsterdam.

♦︎ 15. SubRosa – Wound Of The Warden 13.28
Nee, we proberen ons niet makkelijk van deze playlist af te maken, maar feit is dat je sommige bands en stromingen geen recht kunt doen met reguliere radiolengte. In het geval van SubRosa en hun bijzonder meeslepende doom metal met kamermuziek komen we er niet onderuit met minder dan 13 minuten. Ga dus even lekker zitten voor Wound Of The Warden, prijsnummer van het album For This We Fought The Battle Of Ages dat 26 augustus verscheen via Profound Lore. De band is al elf jaar en vier albums bezig, zet drie engelachtige vrouwenstemmen tegenover een grunt en op deze langspeler behandelt zangeres-gitariste Rebecca Vernon de frictie tussen haar mormoonse geloof en de LGBTQI-community. SubRosa speelt 1 oktober in Merleyn, Nijmegen.

Spotify-playlist met muziek uit de vorige afleveringen van NMTH op Pinguin Radio:Deel dit artikel