Graspop 2019, foto Rob Sneltjes

We zagen hem al aankomen, want na het vallen van de eerste dominosteen in Denemarken, kwamen de regeringen van Duitsland en België met de aankondiging dat er geen massa-evenementen zoals festivals mogen worden georganiseerd tot 31 augustus van dit jaar. Premier Rutte maakte vanavond om 19.00 uur tijdens een persconferentie bekend dat ook in Nederland geen grote evenementen mogen plaatsvinden tot eind augustus. “Dat betekent geen Pinkpop, geen Zwarte Cross en geen Vierdaagse. En dat is zuur.” Het kon eigenlijk niet uitblijven dat ook de zomerfestivals zouden sneuvelen in het kader van de maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus. Daarbij had de sector de overheid ook nadrukkelijk om duidelijkheid verzocht.

Voor concerten, en ook andere publieke locaties als musea, theaters en sportclubs, gelden de maatregelen voorlopig tot 19 mei.

Grote gevolgen dus voor de festivalzomer. De teleurstelling dat Roadburn al sneuvelde wordt nog verwerkt door menig Never Mind The Hype-redacteur, dan wel fotograaf, ook na de troost van een pretend Roadburn op Facebook afgelopen weekend. Er gloorde nog wat hoop wat betreft de festivals na 28 april. Misschien konden we nog naar Graspop Metal Meeting, Wacken Open Air, Jera on Air, Dynamo Metalfest of bijvoorbeeld Into The Grave om nog wat heavy muzikale vreugde te beleven. Helaas… Het wordt even op de tanden bijten, geduld hebben en ons er nu op richten om gezond te blijven en de gezondheidszorg te blijven ontlasten en een nieuwe golf infecties en zieken te voorkomen. Dus even huilen en weer door! Steun je favoriete bands en festivals met het kopen van albums, merchandise en bewaar je festivaltickets.

We willen eventorganisaties en medewerkers uit de muziekbranche heel veel sterkte toewensen in deze moeilijke tijd.Deel dit artikel