The Last Shadow Puppets, foto Zackery Michael

The Last Shadow Puppets, foto Zackery Michael

Zooooo het lijkt wel alsof iedereen in de eerste weken van januari nieuwe muziek uit wil brengen en dan doelen we niet alleen op Nederlandse bands in de aanloop naar Eurosonic. Die drift levert in ieder geval – naast de langste kop van deze rubriek in tijden… – een hele hoop dikke releases op. Damn. How about die nieuwe track van The Last Shadow Puppets?! Of die van Explosions in the Sky? Daarvoor ren je toch meteen  Het album van De Staat staat al online en de langspeler van Bloodiest, de EP van Dead Feathers en nieuwe nummers van Textures, Earthless, Elefant, Savages en The Arcs maakten ook indruk.

Dan hebben we hele sterke/toffe Nederlandse clips van onder meer Abdomen, The Heat en The Black Cult en zowel op vaderlands als Belgisch gebied valt er aardig wat te ontdekken. Bijvoorbeeld van Elefant, Lethum en uit eigen land …And The Gods Made Coffee en The High Weeds. Ook qua ervaren gitaarwerk zit je hier goed en er zit me toch een partij dikke psychrock verstopt in deze aflevering… En er is een uitsmijter van Dream Theater!

Maar laten we beginnen met twee wel hele goede, respectvolle bewerkingen van grote artiesten die ons ontvielen, door artiesten die ons ook aan het hart gaan. Maar eerst wijzen we je op:

Check onze categorie ‘New Music’ voor meer nieuwe clips en tracks.

KID HARLEQUIN – I’M AFRAID OF AMERICANS (DAVID BOWIE COVER)
Bijzondere hommage aan Bowie door de Rotterdamse industrial rocker Kid Harlequin. Extra bijzonder: de cover is door het management van David Bowie officieel goedgekeurd. Gratis te downloaden op de Soundcloud hieronder. Lees ook de ode aan Bowie door NMTH-baas Waldo Volmer: ‘De kameleon die voor de laatste keer van kleur verschoot’

DEATH ALLEY – MOTÖRHEAD (ODE/CLIP)
We hoeven niet heel lang naar 7″ single Motörhead te luisteren om te beseffen dat Death Alley de enige juiste Nederlandse vertegenwoordiger is van ‘het gospel van Lemmy’. Aanrader dus ook op Noorderslag: vanaf 2.15 is het Black Magick Boogieland in de kelder van De Oosterpoort, waar we zeker ook we het glas zullen heffen op Lemmy.

THE LAST SHADOW PUPPETS – BAD HABITS (CLIP)
De terugkeer van The Last Shadow Puppets zat er aan te komen, maar de supergroep van Alex Turner (Arctic Monkeys), Miles Kane (ex-The Rascals) en producer James Ford (Simian Mobile Disco, ex-Simian) verrast ons toch. Bad Habits is namelijk een wel erg krachtig statement. Wat een goede, rauwe rocktrack, met violen van Owen Pallett, en een break halverwege. Officieel is er nog niet veel bekend van het tweede album, in december verschenen wel teasers op Facebook met ‘Spring 2016’ en daar hopen we dan maar op. Die festivalshows in de zomer gaan wel goed komen, toch?

DE STAAT – O (ALBUM)
Jawel, de nieuwe en vierde plaat van De Staat is al te beluisteren. Mooi moment om je voor te bereiden op die Eurosonic Air show of de clubtour dus.

THE ARCS – LAKE SUPERIOR (TRACK)
Ah een nieuwe track van Black Key-man Dan Auerbach, die zich al even uit met de bluesy psych-outfit The Arcs. Lake Superior is best wel wazig en goed getroffen. De aanklacht (check de tekst) tegen het Amerikaanse juridische systeem is in twee dagen geschreven na het zien van het verhaal uit Making A Murderer.

EXPLOSIONS IN THE SKY – DISINTEGRATION ANXIETY (TRACK)
Disintegration Anxiety is een boeiende, stemmige luistertrip, die zeer benieuwd maakt naar het aanstaande album The Wilderness van de Texaanse post-rockers. Bella Union brengt die plaat hier 1 april uit, waarna je Explosions In the Sky in ieder geval op 17 juni op Best Kept Secret aan het werk kan zien.

SAVAGES – ADORE (CLIP)
Onze favoriete post-punkgroep komt tegenwoordig uit Londen en bestaat uit drie Britse en een Franse dame, die doorgaans zeer gedreven en verbeten uit de speakers komen. Adore is wat dat betreft een stuk rustiger, maar niet minder spannend, ook dankzij die fraai gestileerde clip. Ook spannend: 22 januari komt tweede plaat Adore Life uit op Matador.

TEXTURES – ILLUMINATE THE TRAIL (TRACK)
Na de lyric video van New Horizons is hier weer een voorproefje van de aanstaande Textures-plaat. In tegenstelling tot de meer melodische voorganger knalt Illuminate the Trail er voller op. En dat liefst 7.34 minuten. Album Phenotype volgt 5 februari op Nuclear Blast.

THE BLACK CULT – MY TIME (CLIP)
Geafficheerd als ‘The ultimate shoegaze video’ a.k.a. the worst video in history. Ja die gastjes van The Black Cult mogen dan geen budget hebben, humor is er in overvloede. De Groningse garagerockers zijn de komende dagen volop te zien op Eurosonic en het is al bijna tijd voor hun debuutalbum! 29 januari komt die plaat uit op Suburban Records.

DEAD FEATHERS – DEAD FEATHERS EP
Yes! Lekkere psychedelische rock uit Chicago, Illinois en niet in het minst dankzij de vrouwelijke vocalen. Dead Feathers brengt de gelijknamige EP officieel op 15 januari op HeviSike Records uit, maar het vijftal heeft ‘m al wel op de Bandcamp.

EARTHLESS – END TO END (TRACK)
De tering nog meer lekkere, fuzzed out psychrock. Earthless uit San Diego laat qua releases al even op zich wachten, maar ze leverden deze dikke track af voor een sampler van label Scion A/V, die 26 januari verschijnt. Full-on fuzz en groove en dan die vettige 70ies psychrock riffs… Life is good. Via Noisey. Overigens is de band normaal wat langer van stof, check onder track ook de Live At Roadburn 2008 dubbelaar die vier tracks in 91 minuten bevat.


ELEFANT – SMITHERS (CLIP)
Nieuwe track van het Belgische viertal Elefant, dat op zeer intense, meeslepende wijze met Kraut en sludge experimenteert. Verdraaid! Waarom staan die gastjes niet op Eurosonic?

ENTER SHIKARI – REDSHIFT (CLIP)
Nieuwe clip van Enter Shikari, die muzikaal en visueel niet bepaald behoort tot het hardste werk van de band. Maar vanaf een minuut of 3 gaan we er weer hard op. Live op 26-3 te zien op Paaspop en 28-3 in de AB, Brussel.

MAGRUDERGRIND – SACRIFICIAL HIRE (CLIP)
Het is gerust zes jaar stil geweest rond Magrudergrind. De Brooklyn grindcore punkers zijn echter terug en 12 februari verschijnt album II en dankzij Loudwire zie je hier de nieuwe video voor Sacrificial Hire.

DESOLATED – THE BEGINNING (CLIP)
Pure UK-HC van Desolated en de Southampton crew heeft serieuze plannen. Eerst maar eens debuutplaat The End afwachten, waarvan je eerder al de brute titeltrack mee kreeg.

AEGAEON – THE INTEGRAL PATH (TRACK)
Atmosferische, progressieve en technische deathcore uit Evansville, Indiana. Het was twee jaar stil, maar de Amerikanen hebben nu een nieuwe line-up en die is ook bepaald niet voor de poes.

THE HEAT – TUMBLIN’ (CLIP)
Hele toffe, wreed goede animatieclip van Robin Bonk, die ons een Catcher In The Rye meets Stephen Kings Children of the Corn gevoel gaf. En dat past toch best goed bij de bluesy, psychedelische (garage) rock van het Arnhemse viertal The Heat.

DEATHROLL – GET OUT/TRAPPED (DEMO’S)
Nieuwe Rotterdamse band brengt ‘Death and roll from the rotten sewers of Rotterdam’. Duidelijk. De eerste demo’s zijn niet eens zo smerig.


PIL & BUE – NO IS THE ANSWER (LYRIC VIDEO)
Het Noorse Pil & Bue heeft een pittige nieuwe single, die ook door BBC1 is opgepikt en een lyric video heeft gekregen.

BLOODIEST – BLOODIEST (ALBUM)
Na die harde track van vorige week hebben we hier meteen het hele album voor je van die zwaar groovende, experimentele metal bazen uit Chicago. De debuutplaat komt 15-1 uit op Relapse Records en streamt al via Nerdist.

I AM BLAZING LIGHTS – YOU’LL ALL SEE (CLIP)
Jonge indie/new wave band uit Doetinchem heeft net de tweede single uit en ook een clip bij You’ll All See gemaakt. Je kunt I Am Blazing Lights vier keer voor nop zien tijdens Eurosonic.

RIGHT HAND LEFT HAND – TARTS AND DARTS (TRACK)
Goede surprise in de mailbox: Right Hand Left Hand met deze track, die start vanuit 90ies post-rock gedachte en ook richting Krautrock, space-rock en elektronica schiet. Op 12 februari komen de Welshmen met een album op Jealous Lovers Club.

TACOCAT – I HATE THE WEEKEND (TRACK)
Gaat lekker daar bij Hardly Art, nu komen ze op 1 april met een errug lekker bubblegumpoppunk-plaatje van Tacocat. Lost Time is overigens al de derde langspeler van de (bijna all) girlband uit Seattle en I Hate The Weekend zeurt op een goede manier. Via Stereogum.

LETHUM – TEASER (TEASER DUS)
Nieuwe Belgische band Lethum komt tamelijk intens uit de hoek in deze teaser.

HOLY GROVE – DEATH OF MAGIC/NIX (TRACKS)
Heavy doomish psychrock uit Oregon met machtige vrouwenzang: luister naar Holy Grove, dat 18 maart debuteert met de langspeler Holy Grove op Heavy Psych Sounds. Hier heb je vast twee tracks, die naar veel meer smaken.


DEADSMOKE – LIAR BEHIND ME (TRACK)
Ook Deadsmoke komt in maart met een plaat op Heavy Psych Sounds en ook de Italiaanse doom/sludgeband heeft een zwaar voorproefje.

…AND THE GODS MADE COFFEE – WIR KINDER VOM BAHNHOF EUROPAPFARK (EP)
Verdikkeme dat talent uit het hoge noorden komt wel extra hard bovendrijven in aanloop naar ESNS. Zo ook …And The Gods Made Coffee, die we al hadden gepot voor de Heavy Grunnsonic route. Verrassender is dat de Groningse punkrock-, screamo- en hardcorejongens opeens wat liever uit de hoek komen. Kwestie van kratje pilsjes erin en stekkers eruit en dan krijg je een akoestische track als Ellen Page en het voor doen eveneens wat beschaafde Fanta I, die nog steeds erg lekker opzwepend garagepunkt. Om je een iets realistischer beeld te geven, vind je daaronder de laatste EP Earth Resolved. Snap je wat je donderdag (De Zolder @Pleuropsonic), vrijdag (De Walrus @Grunnsonic) en zaterdag (De Kar @Freesonic) kunt verwachten.


OBSIDIAN KINGDOM – AWAY / ABSENT (TRACK)
Uitgesponnen metal met progressive en post-trekken; het Spaanse Obsidian Kingdom geeft je met Away / Absent zo’n typische, zeveneneenhalve minuut durende, trip in meerdere etappes. Tweede album A Year With No Summer komt 11 maart op Season Of Mist.

THE HIGH WEEDS – SICKNESS (CLIP)
Loud quarterlife garagepop noemen de Utrechters het zelf. Zeker is dat The High Weeds met Sickness een lekkere uptempo track te pakken heeft. In de band kun je ex-leden van The Medics en Sur Nilsson herkennen en ze melden dat ze nog begin dit jaar met een debuut-EP willen komen.

PLAGUE VENDOR – JEZEBEL (CLIP)
Net bij Noisey US geprimeurde clip van deze opgeschoten Californische post-punk jongens. Die stem van Brandon Blaine alleen al… In 2014 debuteerden ze met een scherpe plaat op Epitaph en daar verschijnt 25 maart ook de tweede: Bloodsweat.

ICKY PACK – THIS STATE I’M IN (CLIP)
Leeuwarder sleazy garagerockers Icky Pack met nieuwe clip voor het bluesy This State I’m In. Het duo treedt tijdens Eurosonic liefst vijf keer op en support zaterdag ook nog even Dilly Dally in het Stroomhuis te Eindhoven.

DREAM THEATER – THE ASTONISHING (TRAILER)
Jazeker, Dream Theater komt op 29 januari met een dubbelalbum, en hier is vast een trailer van The Astonishing. Eerder kwam de albumtrack The Gift Of Music al los.Deel dit artikel