Russian Circles - Guidance

Zijn we weer dan met de Nieuwe Muziek. Iets later en dus weer dikker dan gepland. Het opperwezen heeft ons weer voorzien van erg dikke muziek bovendien. Ja daar is weer een nieuwe track van Gone Is Gone gelukkig en andere ‘supergroepen’ als Gojira en Dinosaur Jr. laten met albumvoorproefjes horen waarom ze deze maand op grote festivals hier staan en nog relevant zijn. Die Earthless/Harsh Toke split op Tee Pee is simpelweg out of this world, jamming away baby. Twee nieuwe nummers van Band Of Skulls, eindelijk weer wat nieuws van Russian Circles, een clip van Ty Segall, een nummer (en een interview) met Swans en dan nog een paar hele vette tracks op een rij van onder meer Salem’s Pot, Stoned Jesus, King Buffalo, Dirty Fences, Mean Jeans, No Nothings, Omni en een bijzondere The Devil’s Blood cover van Urfaust.

Wij gaan verder ook heel hard op de albums van Summer Cannibals en Valley Of The Sun (van post-grunge tot heavy classic psychrock). Zet je tanden erin en in al die andere muziek die het verdient. We hebben uiteraard ook weer een selectie van Thomas Harteveld voor je. En ook terug is het Popronde-hoekje met onder meer Pinkpop-klant Storksky en Creepy Karpis. Terwijl uit de vorige Popronde de mensen van Tales, Donnerwetter, Tamarin Desert en Santa Fe het doen.

Maar eerst deze Prophets of Rage:

Injustice needs a fist in the face. And in America’s greatest hour of need, Prophets of Rage have come together.

Geplaatst door Prophets of Rage op woensdag 1 juni 2016

Luister donderdag om 15.00 en zondag om 19.00 naar een selectie op NMTH op Pinguin Radio on the Rocks. Laatste playlist hierrrr en check die uitdijende Spotify-playlist!

Uitzending Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

Die uitzending is gebaseerd op deze rubriek Hier is nieuwe muziek van… en zo vind je hier veel nieuwe muziek, die we ook op Pinguin Radio gaan draaien! Niet alles, want daarvoor is hier veel te veel muziek en bovendien zijn veel verzamelde (pre-) streams nog niet op mp3 verkrijgbaar en daarmee draaibaar.

Check onze categorie ‘New Music’ voor meer nieuwe clips en tracks.


GONE IS GONE – STARLIGHT (VIDEO)
Weer een nieuwe video van supergroep Gone Is Gone. Zanger-bassist Troy Sanders van Mastodon, gitarist Troy Van Leeuwen (Queens of the Stone Age), gitarist-toetsenist Mike Zarin en drummer Tony Hajjar van At The Drive-In vormen een experimentele rockgroep. De zelfgetitelde EP volgt 8 juli op Rise Records/Black Dune Records en is te bestellen via deze.

DINOSAUR JR – TINY (TRACK/LIVE VIDEO)
Jawel, Dinosaur Jr. (of eigenlijk Henry Rollins) kondigt een nieuw album aan. De iconische rockgroep komt 29 oktober naar Vera en 1 november naar de AB in Brussel en beter nog: staat deze maand al op Best Kept Secret. Album Give a Glimpse of What Yer Not komt 5 augustus uit via Jagjaguwar. Hier is de eerste track Tiny, inclusief een liveversie bij Later with Jools.


EARTHLESS – “ACID CRUSHER” / HARSH TOKE “MOUNT SWAN” (SPLIT/LP)
In de aanloop naar de vierde plaat komt Earthless met deze split met Harsh Toke. Denk: bluesy psychjams, eindeloze progressie en richting Kraut en dat een kwartier lang. Oh bliss. De stadgenoten van Harsh Toke uit San Diego zijn in bijna twintig minuten ook zeer op dreef, maar dan meer met die classic psychrock vibe. De Acid Crusher / Mount Swan split is net uit via Tee Pee Records.


SUMMER CANNIBALS – FULL OF IT/GO HOME (ALBUM/LIVE)
Ok, we waren bij die eerste track al om en nu Full Of It er ligt zijn we ronduit fan. Het album van Summer Cannibals is net uit op Kill Rock Stars, streamt bij LADYGUNN Magazine, deels op de Bandcamp hieronder en is te bestellen via killrockstars.com/fullofit.

Opener Go Home (live opname onderaan) is een ziedende noisepunker die meteen de toon voor het album zet: houd rekening met dit punky grungende trio uit Portland, Oregon. Nieuwste single Simple Life is mooi opgebouwd naar een wel erg pakkende rocksong. Vorige single Full Of It was al een heel prettige, catchy post-grungende introductie in het oeuvre van frontvrouw Jessica Boudreaux en haar band. Favoriet Say My Name is Courtney Barnett (stem, spitsvondigheid) meets Colleen Green (verveelde grunge) meets Weezer (de hook, het loopje). Hooked!


RUSSIAN CIRCLES – VOREL (TRACK)
Eerste track van het nieuwe album dat 5 augustus uitkomt via Sargent House. Langverwacht dat zeker en onlangs ook aangewakkerd met een Nederlandse show. Russian Circles, uit Chicago, is dan ook een van de betere instrumentale post-metalbands. Vorel verrast niet, maar voert ons wel terug naar vijfde plaat Memorial (2013). Nog even geduld voor opvolger Guidance dus.

GOJIRA – SILVERA (VIDEO)
Tweede track van de aanstaande Gojira is los! ‘Silvera’ is wederom een niet al te ontoegankelijk doch welsmakend voorproefje van het album Magma, dat 17 juni volgt op Roadrunner Records/Warner. De band is dit weekend te zien op FortaRock!

SWANS – WHEN WILL I RETURN (TRACK)
Onze interview moest Swans-frontman Michael Gira toch even vragen over When Will I Return?, het nummer waarin diens vrouw Jennifer zingt over haar traumatische ervaring en dat hij voor haar schreef als geschenk. Chilling beauty. Fascinerende artiest en dito muziek sowieso.

Lees vooral ook het interview door Jasper Willems.


POPRONDE HOEK
STORKSKY – STORKSKY (EP)

Dat onthullende interview met Michiel van Storksky gelezen? Over Pinkpop, Popronde en rockmuziek met ballen? Mogen we hopen ja. Pak die EP erbij en dig in:

CREEPY KARPIS – BAD LUCK (TRACK)
‘Opgenomen en een beetje gemixt in een kleine slaapkamer’ is hier Bad Luck, de nieuwe single van Creepy Karpis die je in nog geen twee minuten in een staat van euforie duwt en doet verlangen naar het najaar, wanneer deze Zwollenaren de Popronde gaan afschuimen. Ze hopen net daarvoor de EP uit te brengen en dat zou inderdaad mooie timing zijn.

HØUND – DOWN THE RIVER (TRACK)
HØUND is een crowdfundingactie begonnen voor hun debuut-EP en die verdient natuurlijk alle steun. Ter introductie kunnen we je meteen voorstellen aan de single Down The River. Voor de rest is het even geduld hebben tot die EP af is en steunen dus.


BAND OF SKULLS – SO GOOD/BODIES (VIDEO/TRACK)
Twee nieuwe Band Of Skulls tracks! Van het album “By Default”, dat net uit moet zijn. Te bestelen via: https://BoS.lnk.to/ByDefaultyv en vast voor te proeven in tweevoud:


SALEM’S POT – TRANNY TAKES A TRIP (TRACK)
Snotverdikkeme, alweer zo’n dikke psychrock-act op RidingEasy Records? Ja met ook wat Sabbath en doom metal. Salem’s Pot dus en je moet deze openingstrack van het aanstaande album echt even tot je nemen. Pronounce This! volgt 22 juli 2016 op RidingEasy.

HUNDRED SUNS – FRACTIONAL (TRACK)
Net voor de komst van Norma Jean naar Nederland (en een nieuwe plaat van de post-hardcore groep uit Georgia) komt zanger Cory Brandan met een ander project aanzetten. En wat voor een. Hundred Suns bevat ook Chris LeMasters (ex-gitarist Dead and Divine) en voormalig Every Time I Die-drummer Ryan ‘Legs’ Léger. “Fractional” betekent het eerste geluid (+ video) dat officieel naar buiten komt.

TY SEGALL – CANDY SAM (VIDEO)
Ty Segall and the Muggers lieten een paar keer hun gemaskerde koppen zien in Amerikaanse tev-shows, ze lieten een teasertrack los en ineens lag daar het album. Emotional Mugger kwam 22 januari uit op Drag City en is nog altijd niet te streamen. Wat we wel voor je hebben dan? De door de garagerocker zelf geregisseerde clip van prijsnummer Candy Sam!

URFAUST – VOODOO DUST (“THE DEVIL’S BLOOD” COVER)
Urfaust heeft wat bijzonders voor je in petto. Het Brabantse ‘black metal en meer’ orkest heeft als ’tribute of our friend Selim’ een cover van The Devil’s Blood opgenomen. Voodoo Dust komt begin juli als 12″ vinyl single uit op Ván Records. Op de b-kant komt een ambient soundscape met de vocalen van Selims zus Farida Lemouchi. Er zullen twee gelimiteerde edities uitgebracht worden. De “Voodoo Dust” single is nu te bestellen via deze link.

STONED JESUS – STARSHINE HARVEST (TRACK)
Ukraine ftw! Stoned Jesus is met afstand het beste wat wij de laatste jaren uit het getroubleerde land zagen komen. En het houdt niet op. Nu primeurt de groep de track “Starshine Harvest” op The Obelisk, of eigenlijk: de zeveneneenhalve minuut durende jam Starshine Harvest, die live weleens nog meer awesomeness kan brengen. En ze kondigen meteen de volgende full-length release The Seeds Vol. II aan.

BÖKKERS – LIVE EN KNETTERHARD (LIVE ALBUM)
Je zou Bökkers heel kort door de bocht kunnen beschrijven als de nieuwe Normaal. Feit is dat de band uit het nabij de Achterhoek gelegen Salland komt, van boerenrock en Høken houdt en dat niet te ontkennen valt dat ze Live en Knetterhard rocken.

TAMARIN DESERT – SURF LOUNGE EP
Eindhovense jongens lieten al aardig wat zien tijdens de vorige Popronde. Denk psychpop en sixties rock. De EP is 29 mei gepresenteerd in het Stroomhuis in de Lichtstad. Verkrijgbaar via diverse platforms en uitstekend te streamen en kopen op Bandcamp.

KING BUFFALO – ORION/KEROSINE (TRACKS)
Heerlijk rijdend op die psychedelische stoner, zoals All Them Witches vorig jaar ook zo treffend etaleerde. Ook King Buffalo is niet van de overdreven power en des te meer gevoel, en ook hier een frontman met een goede dragende stem. Hierbij twee tracks van het aanstaande album, Orion is de titeltrack, dat op 5 augustus uitkomt.


THE DAYDREAM FIT FT LEE RANALDO – NEW YORK CITY TONIGHT (TRACK)
Droompje vor Nederlandse post-punk/noiserockers The Daydream Fit: Lee Ranaldo van Sonic Youth in Amsterdam ontmoeten en met hem samenwerken. Resultaat is de aankomende EP, waarvan ‘New York City Tonight’ het eerste geluid is. Ranaldo nam zijn vocalen op en voegde extra gitaarstukken toe in de Sonic Youth studio Echo Canyon West in Hoboken. Te streamen en downen van:

DIRTY FENCES – COLLEEN B/W MICHAEL & THE SLIPPER TREE (7″)
NYC rock ’n roll, maar deze is opgenomen, gemixt en gemasterd door Igor Wouters in Amsterdam Recording Company. Dirty Fences is de laatste tijd sowieso veel hier te vinden en dat is goed nieuws.

SANTA FÉ – GET WELL SOON/DAYDREAMS (EP/VIDEO)
Over Daydreams gesproken… We volgden Santa Fé tijdens het vorige Popronde-seizoen en de Groningers hebben de stijgende lijn gewoon doorgetrokken. Nu ligt er een wederom uitermate relaxede EP op Purple Noise Record Club, met vijf nummers. Waaronder Daydreams, waarvan meteen een fijne video is getrokken. Presentatie op 4 juni in de Vera Kelderbar.


OMNI – WIRE (TRACK)
Nieuwe plaat op Trouble In Mind? Even de oren spitsen dus voor dit trio uit Atlanta. Geen pure psych ditmaal op het label uit Chicago, maar wel een mix van jaren ’80 post-punk (die baslijn!), seventies psych en pop. Wire staat op Omni’s debuutplaat Deluxe, die 8 juli uitkomt op Trouble In Mind Records. “Let’s share champagne in the sand.”

MEAN JEANS – TIGHT NEW DIMENSION (ALBUM)
‘New sike rock band’ uit Portland, afficheert zich ook als ‘cool punk / dumb punk’. Sounds fun in ieder geval die garagepunk van Mean Jeans. Tight New Dimension is uit via Fat Wreck Chords. Naast geweldige tracks als ‘Michael Jackson was tight’ en (You are) ‘2 Far Out For Me’ vind je er ook ‘Croozin” en daar hebben de helden net een clipje bij. Good ole skating fun.


HIGH FIGHTER – BLINDERS (VIDEO)
Blinders staat op het debuutalbum Scars & Crosses van High Fighter, dat 10 juni uitkomt bij Svart Records! De band uit Hamburg brengt een mix van heavy stoner, power, doom en sludge metal met ook cleane vocalen van Mona Miluski. In juli op tour met Earth Ship en Mammoth Storm en 23.07 te zien in De Flatertheek in Naaldwijk (Den Haag)

UUR & ENDLESS FLOODS SPLIT
De Amsterdamse band Dresden/Leningrad heeft zich omgedoopt in UUR. De groep heeft net deze split met het Franse Endless Floods uit op Fvtvrecordings en die mogen we wel als zwaar en doomy typeren. Lekkerrrrr ook.

RED FANG & MY VOICE MUSIC – “CROP CIRCLES” (VIDEO)
Red Fang schreef een nummer met studenten van My Voice Music in de MVM Studio’s in Portland, Oregon. De maffe US sludgers hebben ook net het nieuwe album af. Meer goed nieuws: de band gaat touren met het live ook al zo geweldige Torche en de tournee doet op 24 oktober de Melkweg Oude Zaal aan. 6 augustus staat Red Fang al in TivoliVredenburg, Utrecht.

DONNERWETTER – PAVLOV BEATY SALOON (ALBUM)
Toffe, dwarse en zeer spannende muziek van Donnerwetter, dat op dit album van arty rock naar rock ’n roll naar blues, Doors en experimenteel gaat. Het Gelderse orkest presenteerde Pavlov Beauty Saloon middels een papieren krant en een festival in Luxor Live, Arnhem.

NO NOTHINGS – I’M DEAD (VIDEO)
Trio uit Hull met een voorliefde voor felle punk a la The Bronx, Pissed Jeans en (wat langer terug) Dead Kennedys. Juiste attitude in ieder geval. De nieuwe EP – selftitled ‘No Nothings‘, komt deze zomer op vinyl uit via I’m Not From London Records. Lees meer.

FARFLUNG – 5 (ALBUM)
Meer Heavy Psych Sounds please! Als aanbidders van die religie ben je bij het gelijknamige label altijd aan het goede adres, zo blijkt. Farflung uit LA staat voor ‘Spacerock for 21st Century Heads’ en
Review lees je op The Obelisk. Beter sta je ook 8 juni in Little Devil voor die show.

VALLEY OF THE SUN – VOLUME ROCK (ALBUM)
Volume Rock indeed. Valley Of The Sun dient me toch een potje lekkere heavy fuzzy rockende stoner op. Uit Örebro, uit op FUZZORAMARECORDS en besproken/geprimeurd door The Obelisk.


THOMAS ‘BANG YOUR RADIO’ HARTEVELDS HOEKJE
THEE OH SEES – “PLASTIC PLANT” (TRACK)

Thee Oh Sees zijn er weer, weird as ever! Vaste prik: je hoeft nooit lang te wachten op een nieuw Oh Sees geluid en John Dwyer en co stellen zelden teleur. Zo is “Plastic Plant” ook weer een goede teaser van album A Weird Exits.

RINGWORM – “SNAKE CHURCH” (VIDEO)

AS PRAYERS FAIL – RESTLESS NIGHTS (TRACK)
Rotterdamse hardcore/metal: As Prayers Fall! Die riff! Slayerrrr

FRANK CARTER & THE RATTLESNAKES – ‘SNAKE EYES’ (TRACK)

MRS. MAGICIAN – EYES ALL OVER TOWN (VIDEO)

DOMESTIKATED – VANARCHY! (IN THE USA) (TRACK)

DIRECT HIT – PAID IN BRAINS (VIDEO)


APNEU – THIS WILL NEVER HAPPEN TO US (ALBUM)
Het nieuwe album van de Amsterdamse lo-fi garagehelden van (fl)apneu(s) streamt al via de Luisterpaal. De derde plaat is uit op Subroutine Records. Live gaan zien op 3 juni – V11, Rotterdam (met The Sweet Release of Death) en 8 juni – De School, Amsterdam (met The Homesick).

THE OBSESSED – “BE THE NIGHT” (DEMO)
Fonkelnieuwe demo van The Obsessed. “Be The Night” komt op het aanstaande album Sacred dat Scott “Wino” Weinrich en kompanen op Relapse Records gaan uitbrengen.

JELLEPHANT – KICK THE SWAMP (ALBUM)
Deze maand bracht de Arnhemse band JELLEPHANT zijn nieuwe LP “Kick The Swamp!” uit via het eigen Brighter Records. Smullen maar en tijd om meer van die Ge(we)ldenaren te horen en zien.

COLORS DEAD BLEED – BREATH OF A GHOST (VIDEO)
Colors Dead Bleed met een nieuwe video bij de titeltrack van de EP “Breath Of A Ghost”.

MY PROPANE – WAVES (VIDEO)
Allereerst feliciteren we My Propane met het vinden van een nieuwe gitarist. Jord otto komt van ReVamp en zijn komst past volgens de band bij een nieuw, ‘no-nonsense en agressief geluid’. De van oorsprong Nederlandse formatie komt sowieso al uit de groove metal-hoek en na een debuutplaat eind 2013 is er nu eindelijk nieuw werk. Waves is opgenomen in de Sandlane Recording Facilities en wederom geproduceerd door symfo-mastermind Joost van den Broek (Epica, After Forever, Mayan). Het tweede album moet begin 2017 volgen.

KATATONIA – THE FALL OF HEARTS (ALBUM)
Zweedse doom en duistere progrock/metal. Katatonia met hele nieuwe en tiende album The Fall Of Hearts op Peaceville Records.

ORGANISMS – VEEL NUT HEEFT HET NIET ECHT (CLIP)
Deel 6 van de serie van Organisms: “In plaats van twee jaar aan een album te werken en alles er in 1x uit te gooien, doen we het nu anders. Iedere eerste van de maand brengen we een nieuw nummer naar buiten. Geen geneuzel met BUMA, iTunes, Spotify… deze is gewoon GRATIS te downloaden.” Go for it.

HARM/SHELTER – ETERNAL CRUSADE (VIDEO)
We eindigen zoals het hoort: HAARDCORE. Het Duitse Harm/Shelter is dat zeker en punk ook. In Eternal Crusade (Feat. James, Detriment) krijg je dat ook meteen te zien. Voorloper van plaat Paycheck die elk moment uit kan komen.
Bestellen en meer op de Bandcamp.Deel dit artikel