Gavran

In deze barre, festivalloze tijden blijft muziek het absolute tegengif. En gelukkig maar, want er komt genoeg prachtwerk uit, zo ook op visueel vlak. Daarom vandaag, om de zaterdagavondborrel alvast mee in te luiden, verzamelden we vier dikke tracks van binnen-en buitenland. Met eclectische visuals, van hallucinant en kleurrijk tot beeldschoon maar asgrauw: perfecte clips om even bij weg te dromen. Zoals de Rotterdoom van Popronde-talent Gavran, de Utreg death metal van Shinigami tot de heavy rock’n’roll van Crobot! We duiken er maar even in, zo op de zonnige zaterdag…

Gavran – Mjera
Wie zegt dat sombere post-metal niet past bij de zon, heeft het eens goed mis! Want de Rotterdoomers van Gavran komen, kort na hun toevoeging aan de 2020 Popronde selectie, met een sterke video aanzetten voor Mjera van debuutplaat Still Unavailing. Beelden van een opkomende lente, geschoten in Rotterdam en omgeving met een constante avondzon bakkend op de achtergrond. Op visueel vlak sluit het goed aan op de track zelf, een zeven minuten durende stamper die vakkundig verplettert:

Shinigami – Miyamoto Musashi (Master of Swords)
Net als je denkt dat je alle quarantainevideo’s inmiddels wel gezien hebt, komen Utrechtse deathmetalmaestro’s Shinigami met een wel heel amusante, creatieve video aanzetten voor de track Miyamoto Musashi (Master of Swords). Brak op de bank, luchtdrummend in Chewbacca kostuum of gapend je kale kop kammend: de band onder leiding van legendarische opperbrulboei George Oosthoek, met op de gitaren Rutger van Noordenburg en Jory Hogeveen evenals bassist Luciano Sirigu en drummer Daan Klemann, heeft zich kosteloos vermaakt tijdens deze brute Zoomsessie. Paar dat met een vernuftige stomp thrashy death metal en je weekend is compleet:

Crobot – Gasoline
De charismatische heren van Crobot hebben een druk jaar achter de rug, met het nieuwe album Motherbrain, te gekke shows vorig jaar op o.a. Into the Grave en als voorprogramma van Life of Agony. Met recht ook, want het is heavy rock met iets extra’s, zo ook bij de nieuwe video van Gasoline dankzij de sterke stem van Brandon Yeagley en het verrassende gitaarwerk van Chris Bishop (luister maar eens naar die heerlijke solo). Maar visueel is het helemaal een trip, met een animatie van een paddovreter die in een intense bad trip komt, met alle psychedelische rarigheid van dien. Check die clip hier uit:

Amenra – De Zotte Morgen
Om na die hevigheid maar even breekbaar en emotioneel te eindigen, hebben we tot slot nog Belgium’s finest Amenra. Een akoestische cover van De Zotte Morgen van Vlaamse kleinkunstzanger Zjef Vanuytsel, toepasselijk uitgebracht in deze tijden van isolatie, daar het nummer over vervreemding in de stad gaat. De video zelf toont ons dan ook beelden van een eenzame stad in de avond. De track is gratis te downloaden via Bandcamp, de video bekijk je hier:Deel dit artikel