Al eens op Roskilde Festival geweest? Zo niet, even een saillant weetje voor de liefhebber: elk jaar wanneer het Deense festival plaatsvindt, wordt het er dusdanig druk en heet, dat menig bezoeker de dixi opzij wuift om in elk hoekje en gaatje van het terrein de innerlijke tank te legen, Door deze samenkomst van hitte, lichamelijke stoffen en grote menigten, ontstaat er een stofwolk die 200 kilometer verderop nog te meten is. Dit fenomeen heet Pissdust en is de titel van de nieuwe single van Crazed, een groove metalband rechtstreeks uit de Utrechtse underground. Tevens gezegend met een feestelijke video, dus vier je oud en nieuw maar vroeg hieronder.

Ondanks dat die smakelijke titel en diens al even smakelijke herkomst een cockrock of grindcoreband doet vermoeden, pakt Crazed het juist anders aan. De band heeft namelijk een basis in de groove metal, met genoeg uitstapjes naar thrash, heavy en nu-metal, beïnvloedt door een uiteenlopende resem bands, van Slipknot tot Metallica tot Lamb of God. Het is een sound waarmee ze gestaag een following aan het opbouwen zijn in de Utrechtse metalscene, In 2020 resulterend in het eigenzinnige debuut Game Over, dat helaas middenin de eerste lockdown te 2020 het levenslicht zag.

Pissdust, featuring Disminded
Game Over was een plaat die al flink wat potentie toonde, dankzij een experimentele en creatieve aanpak. Zoals een reviewer het destijds benoemde: fun. En eenzelfde fun is ook het uitgangspunt bij Pissdust, resulterend in deels een voortzetting van Game Over, maar ook een gestage evolutie. Dat zit hem in het veelvuldig gebruik van gitaareffecten, dat bij wijlen voor een haast psychedelisch geluid zorgt. Maar de basis blijft beukwerk. En dat middels keiharde, catchy grooves, inventief afgewisseld met thrash metalpassages en brute gastvocalen van Duitse death/thrashers Disminded.

Het oude normaal
De videoclip sluit dan ook enigszins aan op het Roskilde fenomeen, want zelfs de gedachte van een gezamenlijke piswolk op een festival doet ons nog verlangen naar het gebrek aan concerten en festivals. De clip, geschoten door Vanderhill Productions en geregisseerd door gitarist Geno Ramdaras, toont ons dan ook het perspectief van de bezoeker tijdens een lokale keldershow met alle alcoholische escapades van dien (en tot overmaat van ramp een slapende merchverkoopster, dag dag opbrengsten). Kortom, ook een manier om 2022 mee in te knallen:

Pissdust van Crazed is tevens op Spotify te streamen en geproduceerd door Roelof Klop Music Productions en Geno Ramdaras. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en InstagramDeel dit artikel