Voidcrawler

Zelfs met de zomer in het vooruitzicht is er nog weinig behoefte aan stoppen in de alternatieve muziekscene. Want nog steeds worden we hier op NMTH HQ verblijdt met EP’s, albums of singles. Met het zaterdaggevoel, lekker weer en een koelkast met koud bier in gedachten, verzamelden we daarom vijf dikke nieuwe releases die je deze middag uit je speakers kunt knallen. En dan hebben we het niet alleen over singles van The Unslain en Sunset Yellow, maar ook een gloednieuwe split-EP van het Rotterdamse Voidcrawler, een EP van het Bredase Outside Revelation en een vlammende postmetal plaat van het Gentse Tarmak. Gun jezelf een momentje, zet die speakers aan en ga er maar direct even voor zitten.

Voidcrawler – Split EP met Deconvolution
Eerst maar beginnen met Voidcrawler, die met het Zwitserse Deconvolution een nieuwe split-EP ten gehore brengt. En hoe! Met de nummers Sanctimonious en Guillotine laat Deconvolution een smerige bak metallic hardcore horen, waarbij de riffs zo van een donkere 80’s thrash metalband lijken te komen. Voeg daar ook nog eens wat groovy breakdowns aan toe en je zit gebakken. De tweede helft is van de hand van Voidcrawler en man, waar de Maddening Descent ep al niet mis was, zijn de nieuwe tracks Certain Fatality en Torment voorzien van een productie die hun hardcore sound waardig is, eentje die doet denken aan Code Orange of Power Trip. Beide tracks zijn heerlijke beukers, met smerige riffs, bijzondere samenzang tussen snerpende screams en lage grunts en natuurlijk een ritmesectie die qua stootkracht nog harder dan voorheen binnenkomt. De split is te bestellen via Blindsided Records, en smaakt alvast naar meer! Sterker nog, we kijken uit naar een langspeler:

Outside Revelation – New Dawn EP
Onze eerste kennismaking met het Bredase Outside Revelation was via de single Catch Me, die uiteindelijk in ons Bruut Nationaal Product belandde. De band, gefront door zangeres Tracy Tchai, maakt heavy rock in de stijl van Rival Sons. Muziek met een 70’s tintje, vol groovy riffs, krachtige zang en een gestaag doorpompende ritmesectie. En nu is daar de verse EP New Dawn, bestaande uit een heerlijke handvol sterke rocktracks.. Muziek toepasselijk voor deze zaterdag, van de stoere groove van het titelnummer tot het sterk gezongen Work Hard For Nothing. Maar de afsluiter Long Way Down laat nog het meeste horen hoeveel potentie de band heeft, dankzij een wel heel smerige riff. Kortom, gewoon lekkere, stoere rock op een broeierige zaterdagmiddag:

Tarmak, foto: Chris Bosseloo

Tarmak – Plow
Eigenlijk kwam de debuut-EP van deze Gentenaren al vorige maand uit, maar vanwege corona hebben de heren van Tarmak nog niet de ruimte gehad om het werkstuk veelvuldig te promoten. En dat is jammer, want Plow is een aangenaam werkje post-metal geworden, met flink wat progressieve elementen. Plus ook een zekere eigenzinnigheid die veel bands uit Gent beschikken, zoals meteen al in het openingsnummer Krater, dat verrast met akoestische gitaarmelodieën en atmosferische passages. De tracks Petanque, Krampus en Toton vervolgen die lijn, wat uitkomt op een veelbelovende 26 minuten aan muziek. Denk aan bands als Tool, Cult of Luna en Russian Circles. Hier gaan we meer van horen, maar tot die tijd hoor je Plow hier:

The Unslain – Unslain
Omdat een potje old school metal er altijd in gaat bij ons, mag The Unslain ook niet ontbreken als zaterdagmiddagbanger. Het Nijmeegse viertal maakt metal rechtstreeks uit de jaren 80, geüpdatet anno 2020. Groovy, thrashy en met een sterk gevoel voor songwriting gaat het nummer Unslain er dan ook goed in. En toont overigens een duidelijke artistieke groei met hun ep We Will Battle uit 2018. De sound is verfijnder, de productie is vetter en muzikaal is het strak ingemetseld. Bekijk de videoclip hier:

Sunset Yellow – Hair & Men
We eindigen onze bangers-rubriek met een wel heel amusante video van ‘geekrock’ duo Sunset Yellow. Hoe die track Hair & Men klinkt? Denk aan eigenzinnige gitaarmuziek die heen en weer springt van indie tot disco tot synthpop en harde gitaaruitbarstingen. Daarbij maken de heren Gerjan de Vries en Jan de Gier er ook nog eens al even bijzondere video’s bij. Aldus de band zelf: ”Qua beeld is het een illegale kapperswedstrijd geworden die een tikkie ontspoort. Alleen al de moeite waard als je gewoon benieuwd bent hoe het eruit ziet als iemand met een bosmaaier (in slow motion uiteraard) een bloemkool te lijf gaat.” Die video check je hier:Deel dit artikel