W. Damiaen in de studio

Met zo’n beetje de halve wereld in lockdown en muziek van de podia verbannen, zit de muziekindustrie ook nadrukkelijk in een hoek waar de klappen vallen. NMTH maakt een rondgang door heavy Nederland muziekland; hoe gaan je favoriete muzikanten, bands, labelbazen, promotors, festivals en podia met deze pandemie om? Wat doen zij nu ze hun passie op pauze moeten zetten? Je leest het in deze serie: Never Mind The Lockdown, Here’s… W. Damiaen van Laster en Verval!

Je vindt alle NMTLockdown-aflveringen via deze link.

Laster op Roadburn 2017, foto Roy Wolters

We spreken in aflevering 2 met W. Damiaen (Wessel Reijman), die naast het drummen in Laster en Verval ook zijn brood verdient als geluidstechnicus en tevens eigenaar is van de Catacomben Studios te Utrecht. Met de Utrechtse black metalband stond hij als ‘Roadburn & NMTH presents‘ in 2017 nog op het Tilburgse festival, waar we het drietal ook interviewden. Laster was ook bevestigd voor DOOMSTAD #7 met Burial Hex en Mai Mai Mai, een avond op 23 mei in EKKO die tot ons grote verdriet geannuleerd is.

Door Wouter Hommel

Hoe heeft het coronavirus jou als muzikant/studio-eigenaar/geluidsman geraakt?
“De grootste klapper is vooral op het gebied van live-audio toegeslagen. Ik had in de maand maart/april/mei een hoop data staan waarop ik als FOH-technicus moest werken, maar natuurlijk zijn alle events afgeblazen. In de studio voel ik het helaas ook. Er zijn sessies afgezegd. Ook merk ik dat er minder geld beschikbaar is voor opnamesessies, omdat een hoop muzikanten weinig tot geen werk meer hebben, bijvoorbeeld mensen die in de horeca werken. Als muzikant heeft het mijn wereld erg verkleind. Door de uitbraak van het virus kunnen er de komende tijd weinig tot geen repetities plaatsvinden.”

Hoe ziet jouw dag er nu uit?
“Ik probeer openbare plekken en de grote steden te vermijden. Mijn dagen vullen zich met het maken van nieuwe plannen, mensen benaderen voor nieuwe opnamesessies en natuurlijk maak ik zelf ook nog veel muziek.”

Waar was je zoal mee bezig vóór de uitbraak?
“Voor de uitbraak was ik bezig met de productie van een aantal albums voor de bands Noctambulist, Shagor en Wrang. De plaat van Shagor is net afgerond, de andere projecten lopen nog. Verder ben ik al een tijd bezig met nieuw werk voor mijn bands Willoos, Verval, Nevel en Laster.”

Hoe zorg je ervoor dat je niet helemaal gek wordt van verveling?
“Ik heb ten eerste – zoals veel Nederlanders, waarschijnlijk – mijn huis even goed opgeruimd, haha. Er zijn een hoop klussen binnenshuis die ik al tijden voor me had uitgeschoven en waar ik nu eindelijk tijd voor heb. Daarnaast werk ik aan een album voor een nieuw project, samen met C. van Witte Wieven. Daar kunnen we zeer binnenkort wat meer van laten horen.”

Wanneer denk/hoop je dat alles weer normaal zal zijn?
“Om eerlijk te zijn, heb ik werkelijk geen idee. Als ik kijk naar de berichten over China, zal het minstens een maand of drie duren voor de situatie gaat verbeteren, hoewel het handelen van de overheid in Nederland natuurlijk niet te vergelijken is met de rigoureuze ingrepen daar. Ik hoop echt dat mensen zich aan de gegeven voorschriften houden.”

Waar kan men jouw muziek/goede zaak steunen?
“Gezien er een hoop plekken zijn vrijgekomen in de maand april, zijn mensen zonder griep- of verkoudheidsklachten – volgens de richtlijnen van de overheid – van harte welkom in de studio! Neem vooral contact op via info@catacombenstudios.nl of via de de site www.catacombenstudios.nl en we kijken wat de mogelijkheden zijn. Ook is alle support via de Bandcamp-website hartstikke welkom.”
Deel dit artikel