Tricklebolt instore @Popronde Zwolle, met links Tim Kampman, foto Jessie Kamp

Met zo’n beetje de halve wereld in lockdown en muziek van de podia verbannen, zit de muziekindustrie nadrukkelijk in een hoek waar klappen vallen. NMTH maakt een rondgang door heavy Nederland muziekland: hoe gaan je favoriete muzikanten, bands, labelbazen, promotors, festivals en podia met deze pandemie om? Wat doen zij, nu ze hun passie op pauze moeten zetten? Je leest het in de serie Never Mind The Lockdown, Here’s… Tricklebolt!

Je vindt alle NMTLockdown-afleveringen via deze link.

Door Pieter Sloot

In aflevering 8 spreken we met gitarist Tim Kampman van Tricklebolt. Deze band uit het Overijsselse Salland heeft al aardig wat strepen verdiend met hun heerlijke 70s klinkende vintage rock. Afgelopen najaar hebben ze alle hoeken van het land gezien, en NMTH als ware bazen vertegenwoordigd, tijdens de Popronde en in februari kwam album nummer twee ter wereld via een dampende show in de grote zaal va Hedon in Zwolle. Hierna stond een clubtour gepland, maar die kan niet doorgaan door, je raadt het al, het Corona-virus.

Aftermovie albumrelease in Hedon:

Tricklebolt, foto Dirk Hoogendoorn-Moens

Hoe raakt de uitbraak van het Corona-virus Tricklebolt?
“Tja, we zeiden al: Corona eet album. Boven alles hebben we eigenlijk best wel veel geluk gehad dat onze releaseshow wel nog plaats kon vinden. We hebben daar heel lang naar toegewerkt, dus dan is het fijn dat het door kon gaan. Er is toen ook heel veel foto- en beeldmateriaal geschoten wat we nu kunnen gebruiken. Het is mooi dat je dan in een tijd waarin je niks kan, dit kan gebruiken”, vertelt Tim. De band had een uitgebreid plan opgesteld richting en na het uitbrengen van het album. “Het scheelt wel dat een groot deel daarvan was gebaseerd op online content, dus daarmee ben je wel een soort van voorbereid op dat je niet live kan spelen. Er ligt nog genoeg zooi die we de komende tijd kunnen gaan releasen. Ook hebben we nog veel merch voor zolang de DHL nog rondrijdt”, zegt hij lachend.

Wat gaan jullie nog doen dan?
Het nieuwe album Straight Into The Blue kwam uit op 20 februari, wat dus werd gevierd in Poppodium Hedon in Zwolle. “We hebben daar wel eerder gespeeld, maar dat was alleen met supportshows. Dat is wel leuk en mensen applaudisseren wel, maar een groot deel van de zaal heeft toch zoiets van ‘Joah, wel leuk bandje’. Nu waren er gewoon 400 mensen die er echt voor ons waren, het was echt een supergoede avond”, vertelt hij enthousiast. “We hebben toen een promovideo geschoten die we gaan bundelen met andere vette live-beelden, en dat komt dan komende tijd een keer uit met een single. Het is echt heel fijn dat we genoeg content hebben waar we komende maanden mee door komen.

“Maar ja, het is wel jammer dat nu de staart van ons releaseplan is afgehakt, want eigenlijk zou het nu pas gaan beginnen. Ook hadden we gehoopt dat we met die clubshows de kosten voor onze plaatopnames zouden kunnen dekken. Dat deze tour is vervallen is vooral zuur omdat het album voor ons een creatief hoogtepunt was, qua sound én qua opname zelf. Het is ook jammer dat we nu een aantal festivals mislopen waar we anders waarschijnlijk hadden gestaan, we stonden bij een paar echt grote namen als optie.”

Artwork Maarten Donders

Livevideo in Galloway Studio’s
Tricklebolt staat als moderne band gewoon helemaal klaar met een strak social mediaplan. “In oktober zaten we er al aan te denken om een keer een live-video op te nemen. We hebben het album opgenomen in Galloway Studio’s in Nijmegen en in oktober speelden we op Popronde Arnhem. Dat is natuurlijk redelijk dichtbij elkaar dus toen zijn we ’s nachts naar de studio gereden om daar te slapen, om vervolgens superbrak wakker te worden en die live-video er op te knallen. Nu komt natuurlijk het moment om dat uit te gaan brengen.” Zaterdag komt het eerste deel daarvan online ter onderdeel van het digitaal heruitgevonden Booster Festival.

Hoe zit het met de verveling?
“Momenteel heb ik het best druk met de voorbereiding voor de online variant van Booster Festival. Verder ben ik op zoek naar nieuwe muziek en ik denk veel na over wat we met Tricklebolt kunnen doen voor de mensen thuis die nergens heen kunnen. We overwegen momenteel om een kleurwedstrijd te doen met als kleurplaat onze albumhoes. Die hoes is trouwens ontworpen door Maarten Donders, die ook veel vet werk levert voor bijvoorbeeld Roadburn Festival. Ik zou mensen sowieso gewoon adviseren om nu lekker veel platen te luisteren. Zelf kom ik met The Stooges, Kadavar en Shaking Godspeed de tijd wel lekker door”, aldus Tim.

“De Niemanders, ken je dat ook? Dat is een project van die gasten van Donnerwetter en Shaking Godspeed (check de vorige NMTH Video van de Week). Ze begonnen met concerten in een gevangenis en ze zijn nu bezig met het maken van een plaat in samenwerking met gevangenen. Er zijn twee singles uit en het album komt er aan, ik vind het een heel vet concept.”

Hoe kunnen onze lezers Tricklebolt steunen?
“Straight Into the Blue is overal te luisteren, voor extra steun kun je een kijkje nemen in onze webshop.”Deel dit artikel