Met zo’n beetje de halve wereld in lockdown en muziek van de podia verbannen, zit de muziekindustrie ook nadrukkelijk in een hoek waar de klappen vallen. NMTH maakt een rondgang door heavy Nederland muziekland; hoe gaan je favoriete muzikanten, bands, labelbazen, promotors, festivals en podia met deze pandemie om? Wat doen zij nu ze hun passie op pauze moeten zetten? Je leest het in de serie: Never Mind The Lockdown, Here’s…

Voor deze aflevering van Never Mind The Lockdown kregen we het voor elkaar om de drukke agenda van Frank Satink binnen te dringen. Als eigenaar van Goomah Music neemt Frank onder andere de programmering van diverse festivals en poppodia voor zijn rekening. 

Je vindt alle Lockdown-afleveringen via deze link.

Door Pieter Sloot

Hey Frank! Allereerst: wat zijn nou precies je muzikale werkzaamheden zoal op een normale corona-vrije maandag?
“Ik ben de eigenaar van Goomah Music, dat is een platenlabel, boekingskantoor en managementkantoor. We zijn vooral bezig met het boeken van bands en we houden ons bezig met het programmeren van festivals en poppodia. Vanuit Goomah doe ik dat zelf voor Dauwpop, een paar podia van de Zwarte Cross en Ribs ’n Blues. Ook hebben we een podium tijdens de vierdaagsefeesten in Nijmegen en we programmeren het hoofdpodium van 5 mei Wageningen. Qua poppodia werken we met Metropool in Hengelo en Enschede en Victorie in Alkmaar”, aldus Frank. Het is even stil en hij vervolgt: “Daaromheen doe ik nog veel andere dingen maar dit vat het wel een beetje samen.”

Frank Satink

Dus toen de hele coronazooi om de hoek kwam kijken, hoe pakten je werkzaamheden toen uit?
“Na de eerste persconferentie was het vooral een kwestie van snel schakelen wat betreft de clubs. We zijn toen direct gaan zoeken naar nieuwe data om alles alsnog door te kunnen laten gaan. Tegelijk moesten we ook veel gaan verzetten voor de bands die we zelf boeken. Het was echt een wervelstorm. Voor de ‘eigen’ bands zit er ook nog een plan achter de tour, wat je dan ook moet gaan omgooien”, vertelt Frank. “Toen kwam later het 1 juni verhaal en dat was wel de grootste klap, omdat toen naast een hele periode clubshows en shows van de Goomah-bands, ook 5 mei Wageningen, Ribs ’n Blues en Dauwpop kwamen te vervallen. We wisten wel dat dit er aan zat te komen, maar toch kwam het moment wel als een verrassing. Die avond zelf waren we tot diep in de nacht bezig met het inlichten van bands, leveranciers en bezoekers en om een statement te maken voor op de site van Dauwpop”, zegt hij tot slot. “Eigenlijk is sinds dat verhaal van 1 juni vandaag (16 april) pas de eerste dag dat het stof wat is gedaald. Dit is de eerste week dat ik niet meer de hele dag aan het bellen en videobellen ben. We houden ons hart vast voor aankomende dinsdag, want er komt natuurlijk een nieuwe ronde aan.”
# Edit: Inderdaad maakte premier Rutte dinsdag (21 april) een verlenging van de maatregelen bekend: alle grote publieksevenementen zijn daarmee tot en met 31 augustus van de baan.

Hoe zit het met de bands uit het buitenland?
“Wat dat betreft zie ik eigenlijk twee bewegingen. Toen Dauwpop eruit ging, waren er nul afzeggingen. Totdat de stekker eruit ging kon het wat dat betreft dus gewoon doorgaan. Twee dagen ervoor waren er net twee afzeggingen voor Ribs n’ Blues. Als een band in een ander land niet mag spelen stort de hele tour in omdat zo’n ronde niet meer winstgevend is. Daardoor komen festivals hier dus in het geding, omdat de tour wordt afgezegd door shows in het buitenland die niet doorgaan.”

Je zei al dat een volgend statement vanuit de overheid vooral belangrijk is voor jullie. Durf je het dan wel aan om bijvoorbeeld in september shows te plannen?
“Met de coronacrisis is het wel duidelijk: elke dag ziet het er anders uit. De aankondigingen dat evenementen niet meer door mochten gaan tot 31 maart, werd al heel snel gevolgd door 6 april en tot 1 juni kwam ook al redelijk snel. Dit laat al zien hoe snel een situatie zich kan ontwikkelen. Na de eerste aankondiging hebben we bijvoorbeeld al shows verplaatst naar juni en september. Er was toen nog helemaal geen beeld van hoelang het zou gaan duren. Tot op heden gaan we er vanuit dat we in het najaar een gewoon clubseizoen ingaan, maar die realiteit kan natuurlijk snel veranderen.”

Dauwpop in Hellendoorn verkocht de afgelopen 5 edities uit

Het is dus afwachten en doorwerken tegelijk. Hoe ben je eigenlijk terechtgekomen op een positie dat je zoveel locaties van muzikale programmering voorziet?
“Nou, lang geleden heb ik Human Resources gestudeerd. Hier heb ik 8 of 9 jaar in gewerkt, maar daarnaast was ik altijd met muziek bezig. Op een gegeven moment wilde ik daar meer mee en toen ben ik samen met iemand anders Goomah Music begonnen. Dat was op het moment dat de platenindustrie compleet in elkaar zakte, dus toen zijn we naast het uitbrengen van platen ook management en boekingen gaan doen. Dit was eerst hobbymatig, maar na ongeveer een jaar rolde ik van het ene in het andere. We bouwden via de ene klus uit tot de andere en nu is Goomah een zelfstandig bureau dat van alles doet. Dat is de korte versie, haha!”

Is het moeilijk om al die verschillende taken te combineren of wordt het makkelijker juist doordat je over zoveel podia gaat?
“Het is goed te doen eigenlijk. Het is natuurlijk heel veel, maar het is zo ontzettend leuk omdat je met zoveel verschillende capaciteiten en zoveel verschillende profielen aan het werk bent. We doen grote en kleine locaties en als de ene band niet hier past dan kunnen we het altijd wel ergens anders kwijt”, aldus Frank. Hij vervolgt: “Dat maakt het echt te gek. Als liefhebber is het fantastisch om met zo’n breed scala aan muziek aan de gang te gaan. Daardoor hoor ik ook heel veel verschillende bands omdat we met zowel niche boekers werken als met meer mainstream partijen. Ik ben heel blij dat ik ooit stappen heb ondernomen om met Goomah te beginnen.”

Tot slot: heb je tips hoe mensen wat kunnen bijdragen aan de muzieksector in deze lastige tijd?
“Ik vind het lastig, want iedereen mag natuurlijk zelf weten wat ze moeten doen. Maar als mensen vinden dat ze wat moeten doen, kunnen ze natuurlijk het best een mooie lp of cd bestellen. Gewoon lekker veel vinyl kopen. Qua festivals en clubs hoor je natuurlijk de oproep om zoveel mogelijk je ticket te behouden. Ik weet niet hoe mensen privé qua geld zitten, maar als je toch wat wil doen dan is dat denk ik de mooiste manier. Als mensen massaal hun geld gaan terugvragen wordt het gewoon een heel lastige wedstrijd. Als je cultuur, muziek en rock ’n roll een warm hart toedraagt dan is je ticket behouden dé manier om het te doen.”

 

Vorig jaar stonden oa DeWolff en Tricklebolt nog te vlammen in Raalte. Dit jaar met Pinksteren ook geen: 



Deel dit artikel