Plague Organ, artwork: Stefan Thanneur

De zomer is voorbij, maar uit de relatieve vakantiestilte en vaak verzengende hitte van de afgelopen dagen destilleerden we niettemin zes bijzondere releases voor je. Dat gaat van harde bangers en nieuwe NL black namen tot oude bekenden uit voorgaande Popronde-jaren met Groningse noise & folk-noir (Avery Plains), Antwerps-Rotterdamse punkrock ’n roll (Boskat) en superbe Amsterdamse kraut x shoegaze dreampop van Spill Gold. Ook psychsupergroep Molassess klopt weer aan de deur als niet te weerstane Magere Hein. En ergens in alle duisternis en beklemming zit ook nog een lid van Dead Neanderthals verstopt. Straks meer over die debuutplaat van Plague Organ, hiernaast vast het geweldige artwork. Ook Dystopia uit Den Helder verraste ons met een sinistere opmaat naar het tweede album.

Molassess – Death Is
In het Engels heb je hier de prachtige term ‘spellbinding’ voor, als in: betoverend en fascinerend. Dat is Molassess ook weer op deze single, die net een weekje uit is en hier niet mag ontbreken. De door Roadburn (als speciale commissieopdracht) op het schild gehesen supergroep met (ex-)leden van The Devil’s Blood en Birth Of Joy en Donnerwetter heeft de spanning aardig opgebouwd sinds die veelbesproken show vorig jaar in 013 en de EP Mourning Haze / Drops Of Sunlight. Ze tekenden bij kwaliteitslabel Season of Mist voor een plaat die op 16 oktober licht en duisternis zal zien. Na het lange titelnummer Through The Hollow is deze tweede single de helft korter maar niet minder spannend, dat gitaarspel… totaal zinsbegoochelend. Had zo in de soundtrack van Tarantino’s Once upon a Time … in Hollywood gepast. Molassess is onderdeel van de Where The Gloom Becomes Sound (Europese tour) met Tribulation en BØLZER die 31 januari 2021 naar De Helling in Utrecht moet voeren, en 2 dagen later naar de Biebob in Vosselaar.

Spill Gold – Highway Hypnosis
Kwalificaties als betoverend en fascinerend gaan doorgaans zeker ook op voor Spill Gold, de Amsterdamse groep die ons zo spannend vertegenwoordigde op Popronde 2017 en zoveel meer in de mars heeft. Hypnotiserend is nog een betere omschrijving en laat die nieuwe single nu… Highway Hypnosis heten. Niet aanbevolen voor opperste concentratie in het verkeer trouwens, want veel te dromerig en meeslepend. Kortom: Heerlijk! En het volgende goede nieuws is dat er een gelijknamige plaat aan zit te komen. De tweede langspeler komt 16 november uit via Knekelhuis en zal zeven composities bevatten waaronder een tweedelige track die Ecotone heet. Erg benieuwd naar!

Plague Organ – Orphan
Via de betere blogs als Invisible Oranges en Fuzzy Sun krijgen we de geboorte van Plague organ mee. We lezen over leden van Crypate, Imperial Cult en Dead Neanderthals en duiken in een 39 minuten lange trip die Orphan heet en bij de strot grijpt met een mengeling van tribal, drones, kraurt, jazz en dark ambient. Fascinerend, of meer: hal-lu-ci-ne-rend! Evenals het artwork van Stefan Thanneur (Chaos Echoes) trouwens, die de release op het Californische Sentient Ruin Laboratories siert. Debuteren met één lange bezwerende track, het kon slechter. De referenties aan death en black metal snappen we minder, of het moeten de beangstigende vocalen na 7 minuten zijn, maar de boventoon wordt toch gevoerd door uiterst psychedelische mantra’s die je zomaar naar een onontdekte stam in een tropisch regenwoud voeren en compleet doen vergeten dat het buiten deerniswekkend grafweer is.

Dystopia – Razernij, deel 1
Dystopia blijkt zich al eerder op de kaart te hebben gezet met debuutplaat Chaos Philosophorum. Dat werk uit 2017 hebben we helemaal gemist, maar we stappen graag in. Opvallend is dat de Helderse formatie is overgeschakeld van Engels naar Nederlands. Razernij, Deel 1 is het eerste geluid van de tweede plaat Geen Weg Uit, dat uit drie delen zal bestaan: Razernij ! t/m IV, Van De Meute Vervreemd I t/m III en De Dwaas Komt Voor De Redder. Het album komt 25 september uit via het Amsterdamse label Wolves Of Hades. Denk aan progressieve, psychedelische black metal. Als referenties voor het kwintet uit Den Helder mogen gelden: Wolves In The Throne Room en Fluisteraars.

Boskat – Afterglow
Het zoveelste bewijs dat je als duo voldoende lawaai, opwindende gitaarmuziek kunt maken. Boskat schuimde voor ons met veel succes Popronde 2018 af. We zagen ze wel een Royal Blood-achtige ontwikkeling doormaken en de in Rotterdam neergestreken Antwerpenaren verliezen inderdaad nooit het pakkende liedje uit het oog. Afterglow doet ons dan weer meer aan de post-grungetijd denken en pakt zo zeker ook. Voor meer recente singles en bijvoorbeeld een kekke videoactie ga je bijvoorbeeld naar Bandcamp.

Avery Plains – A Song Of My Own Rising / soOn
Tijd voor een bijzondere, gelouterde Groningse band. Avery Plains weet veelvuldig de donkere, noisy kanten van het roots- en rockspectrum te vertolken. We zagen ze dan ook graag op Eurosonic en Popronde spelen, maar eigenlijk is de formatie nog beter thuis in een underground podium als Vera. Middenin de zomer ontvingen we nieuwe, veelbelovende levenstekenen uit het noorden. Zo presenteren we je hier de video voor A Song Of My Own Rising van de Groningers. De song staat op het tweede album ‘soOn’ dat op 31 juli verscheen op (vinyl op) Flat Plastix Records. De video is van de hand van Ab Al Tamimi (oa Rogue Minor en Combo Qazam, waarmee we hem deze Popronde hopen te zien). Medio september verschijnt A Song Of My Own Rising op een split 7”, samen met de Groningse band Whipster.

Avery Plains – ‘A Song Of My Own Rising’ from Ab al Tamimi on Vimeo.



Deel dit artikel