De maandag is altijd het moeilijkst. Daarom hoog tijd om je even op te fleuren tijdens de laatste middaguurtjes. We verzamelden zes nieuwe bangers uit binnen-en buitenland ter vervanging van de zoveelste bak koffie. En dat doen we met nieuwe video’s van IDEK., Usurper en Scumbag Millionaire, stomende singles van Thammuz en The Despression Club evenals de nieuwe black metal plaat van Dystopia en een Zuid-Afrikaance compilatie van Mongrel Records. Een hele mondvol dus, we duiken er maar meteen in!

IDEK. – Bean Paste
Het is alweer even geleden dat we van IDEK. hoorden, met Battered and Blue uit 2019 als laatste single. Maar nu is het excentrieke drietal terug met de verse video Bean Paste. En die track is behoorlijk eigenzinnig, origineel en, nu ja, heerlijk weird. Flarden mathcore, prog en jazz worden door de gehaktmolen gehaald met als resultaat een mengsel dat doet denken aan een orgie tussen Dilinger Escape Plan, Mr. Bungle en Periphery. Maar toch krijgen de heren het voor elkaar Bean Paste gestructureerd te laten klinken. Met een productie van Kyaz Music en een mastering door Attie Bauw zit het qua sound dan ook helemaal snor. We hopen op meer van dit:

Thammuz – Into the Great Unknown
Lang hoefden we niet te wachten op nieuwe muziek nadat stonerrockers Dreckneck ermee stopten. Een deel van de leden ging verder als Thammuz en kwam vorige maand nog met Speed Machine aanzetten, die tevens in ons Bruut Nationaal Product belandde. Nu is daar het nieuwe Into the Great Unknown die een meer uptempo ritme bevat. Een duidelijke rocker met een heerlijk gruizige gitaarsound, die in drie minuten doet wat het moet doen. Een mooie tegenhanger voor de meer midtempo eerste single. Nog niet eerder van Thammuz gehoord? Stap dan nu het onbekende in via:

Scumbag Millionaire – Desperado
Voor een van de leukste video’s van vorige week kijken we naar de opgefokte Zweden van Scumbag Millionaire. Action punk noemen ze hun stijl, en dat is verreweg van een leugen. Desperado heeft zijn voet stevig op het gaspedaal, en raast in tweeëneenhalve minuut aan je voorbij. Maar de video springt nog het meest in het oog. Hierin reist de band terug in de tijd naar woonplaats Hisingen, toen zij als drie gringo’s herrie schopten en uit de handen van de sherrif probeerden te blijven. Desperado is afkomstig van het zojuist uitgekomen nieuwe album Poor and Infamous, die je kunt bestellen via Suburban Records.

Dystopia – Geen Weg Uit
Oef, die nieuwe plaat van Dystopia komt ons toch een partij hard binnen hier! Eerder bespraken we al eerste single Razernij, Deel 1, maar nu is daar de langspeler Geen Weg Uit. Een prachtig, atmosferisch en episch staaltje Nederlandse black metal. We zullen er meer woorden aan wijden in onze opkomende albumreview, maar voor nu raden we je aan die plaat even op hoog volume aan te knallen. Naast Spotify hieronder is Geen Weg Uit tevens verkrijgbaar op vinyl via Bandcamp.

The Depression Club – Thank God For the Sun
The Depression Club zijn al even bezig met een reeks singles, maar binnenkort verschijnt dan echt de eerste plaat. En met een titel als there’s nothing funny about making people laugh is al te merken dat de heren niet vies zijn van wat sarcasme of ironie op zijn tijd. Ook zijn ze niet vies van een potje heavy rock, hoewel Thank God For The Sun meer fungeert als een soort herfstballade. Dit keer een track gericht op een langzamer tempo en een meeslepende atmosfeer, eindigend in een heerlijk sombere gitaarsolo. Thank God For The Sun beluister je hier:

Usurper – Cold Lake
Het Zuid-Hollandse Usurper is nog een bekende voor ons, maar een kleine zoektocht later en we komen erachter dat deze thrash metalband al in 1990 hun eerste plaat genaamd Divine Spiritual and Intellectual Development uitbracht. Afgelopen juni was daar na een lange pauze de opvolger Evilution, en hoewel de band vooral in de thrash hoek opereert, laat nieuwe video Cold Lake een heel ander geluid horen. Een doom metal track van negen minuten die ons de eerste helft doet denken aan Type O Negative vooraleer er een uitermate flitsende gitaarsolo en tempowisseling wordt ingezet. Met als extraatje een spacende reeks visuals is Cold Lake zeker een video die je even moet uitchecken:

FANGS – Volume 2
Dit is ook nog eens verrassend: Mongrel Records is een Zuid-Afrikaans label dat met Fangs een compilatie van de plaatselijke underground muziekscene heeft gemaakt. In Zuid-Afrika is namelijk al enkele jaren een opmars in heavy muziek gaande, en Fangs toont ons 14 nummers van verscheidene bands. Van stoner metal als Monstroid en Papang, psychrock als Ethyl Ether en Albinobeach tot de meer moderne metal als Facing the Gallows en Ill System. Kortom: een bijzondere kennismaking met wat Zuid-Afrika te bieden heeft op gebied van heavy muziek. Geef Fangs dus een luisterbeurt via:Deel dit artikel