Farer, foto Niels Verwijk

Nieuws uit het noorden, waar doom-/noisegroep MENHIR doorstart onder de naam Farer. Het trio, tevens Doomstad-alumni, heeft tweeënhalf jaar gewerkt aan het schrijven voor het debuutalbum. De plaat van Farer moet volgend jaar verschijnen, is al opgenomen en gemixt en wordt momenteel gemasterd. De eerste kans om de nieuwe entiteit aan het werk te zien is op 21 december, als de mannen met Grey Aura in de Downstage spelen van thuisbasis Vera Groningen.

De band legt uit waarom er is gekozen om onder een andere naam verder te gaan: “Met het nieuwe materiaal staan we dusdanig ver af van de stoner/sludge waar we met MENHIR ooit mee zijn begonnen, dat dit wel echt een andere band is.” Aldus Frank de Boer, een van bassisten van de band. “We maken nog steeds zware meeslepende muziek, maar doen dit vanuit een compleet andere benadering. De band is geëvolueerd in een andere entiteit waarbij een ander stempel nodig is. Ook is het zo duidelijk dat we een nieuw hoofdstuk starten.”

Stijlbreuk en samenwerking met fotograaf Niels Verwijk
Het trio kan nog niet zoveel details over de nieuwe plaat kwijt. Frank geeft wel aan: “Verwacht uitgesponnen, beklemmende, en meeslepende nummers. Op het gebied van stijl, sfeer, compositie zijn we zo veel verder gegaan, dat je kan spreken van een stijlbreuk. Verder hebben we weer samengewerkt met fotograaf/kunstenaar Niels Verwijk, die met eigen origineel materiaal op het album te zien zal zijn.” Eerder werkte de band al samen met Verwijk voor de videoclip van het nummer Hiding in Light van de gelijknamige EP. Ook maakte hij werk voor onder andere Monnik, BARST, en Ortega. “Niels heeft een bijzondere relatie met het donkere. De dingen die hij maakt zijn gruizig en snijdend. Een perfecte match.”

Je vindt ‘de nieuwe band’ op:
– Facebook: https://www.facebook.com/farer.band/
– Instagram:  https://www.instagram.com/farer_band/
– Website: farerband.com

De release staat gepland voor 2020. In de tussentijd zal Farer het nieuwe materiaal live spelen op een aantal plekken in Nederland. De eerste is zaterdag 21 december in de Vera Downstage samen met de Utrechtse conceptuele black metalband Grey Aura.Deel dit artikel