The Bohicas, foto: I Owe Youth

The Bohicas, foto: I Owe Youth

Iets meer dan een jaar geleden bracht een vierkoppige band uit Oost-London/Essex een EP uit met vier rauwe doch dansbare beukers erop. Eén jaar, een headline tour en een rits aan uitverkochte shows verder staat The Bohicas met full-length ‘The Making Of’ alweer op de deur te bonken. Dominic McGuinness (zanger-gitarist) en Brendan Heaney (drums) vertellen in het Backstage Hotel in Amsterdam over good vibes, drie kapiteins, energie en vol erin beuken. Luister het debuutalbum onderaan.

Door Stefan Kemp

Hoewel de band in een enorme lift zit, single Swarm in vele hoofden rondzoemt, is het nog niet zo gek als je The Bohicas nog niet gehoord hebt. Geen paniek, McGuinness schetst alvast een beeld voor je met steekwoorden als: “fun, rock, guitar, melodic, heavy…it’s just music”. Al snel is duidelijk dat de muziek, boven alles, plezier moet uitstralen en de luisteraar de kans moet geven om na een lange dag werken even lekker ‘het hoofd uit te kunnen zetten’. “In essentie is het entertainment, het gaat om de good vibes zoals je die bij shows ervaart”, vertelt Heany. “Dat proberen wij overal in door te laten klinken zonder al te zware inhoudelijke gedachten in de nummers te steken.”

The Bohicas - The Making OfVibes. Them vibes baby. Dat is inderdaad waar het om lijkt te draaien bij het beluisteren van ‘The Making Of’. Opvallend is dat je vaak op een verkeerd been wordt gezet. The Bohicas weet namelijk heel kundig een sfeer op te bouwen om deze vervolgens helemaal om te gooien, vaak door middel van een onheilspellend loopje hier of een dissonant themaatje daar. Het steekt af tegen het over het algemeen meer up-beat en energieke karakter van de songs en zorgt steeds voor verrassingen.

Een album moet een eigen identiteit hebben en dat is iets waar The Bohicas zich op gericht heeft bij de opnames. Alles is tegelijk live ingespeeld in één ruimte. “Op die manier klinkt het instrumentaal gewoon meer als een geheel en hoor je het samenspel”, legt frontman Dominic McGuinness uit. “We probeerden voor de gitaarpartijen en drums nieuwe dingen uit om zo een unieke sound te maken zonder dat het te schizofreen zou klinken.”

Zorgen voor een vloeiende rode draad door de afzonderlijke songs is natuurlijk ook een typische taak voor de producer. Oh wacht, zei ik producer? Maak daar maar producers van, want de debuutplaat is tot stand gekomen met liefst drie producers. “En dat zonder dat het één grote bende is geworden met al die kapiteins op het schip”, lacht Heaney. “Oli Bayston (Toy, Boxed In) produceerde en schreef voor onze singles ‘XXX’ en ‘Swarm’. Daardoor zaten we al zo sterk op dezelfde golflengte dat het vanzelfsprekend was om weer met hem te werken. Hij begrijpt als geen ander hoe de plaat zou moeten worden en heeft drie weken samen met Mark Rankin (Queens of the Stone Age, Bombay Bicycle Club) in de studio met ons gewerkt. Tijdens het schrijfproces werkten we al met Chris Hughes (Tears for Fears, Paul McCartney, Adam and the Ants).”

Favoriet op het album is voor Dominic het nummer ‘Only You’: “Mark wist gelijk wat voor liedje het moest worden toen ik met de basis aan kwam. Het liedje is het snelst van idee naar een volledig uitgewerkt nummer geëvolueerd. Het heeft zo’n heerlijke coole vibe en is net even anders dan de rest.” Brendan gaat voor ‘Upside Down & Inside Out’: “Het is echt zo’n heerlijk nummer om vol erin te beuken. Het heeft misschien wel de meeste energie, maar het is wel een pittige om live te spelen, haha.”

Gelukkig kunnen ze nog even oefenen voordat ze zaterdag 22 augustus op Lowlands spelen. De dag na release van het album ‘The Making Of’. Als dat geen feest wordt in de India tent… dan weten wij het ook niet meer. Dat was het zeker ook op Down The Rabbit Hole en London Calling vorig jaar. Luister het debuutalbum hieronder. Meer Lowlands? Check de NMTH-route.Deel dit artikel