At the Drive In
Stoppen op het hoogtepunt: velen willen het, weinigen doen het. At the Drive In is daar een geweldig voorbeeld van. Laatste plaat Relationship Of Command uit 2000 is de sleutel tot het succes maar ook meteen de zwanenzang van de Texaanse post-hardcoreband. Ondanks de albumtitel was er juist een breuk ontstaan binnen de band. Succes in de mainstream zorgt voor extra stress: Einde relatie tussen gitarist/zanger Jim Ward en het symbiotische duo Omar Rodriguez-Lopez en Cedric Bixler-Zavala.

Tekst: Lodewijk Hoebens

Na onder andere een memorabele show op Lowlands in 2000 split de band en gaat het excentrieke tweetal een jaar later verder als The Mars Volta. Jim Ward zet met de overige At the Drive In leden Tony Hajjar en Paul Hinojos de ideologie van ATDI verder als Sparta. Beide bands leveren prima debuutalbums af maar in 2003 overlijdt Jeremy Michael Ward aan een overdosis heroïne. Hij is niet alleen de neef van Jim maar ook een belangrijk onderdeel van the Mars Volta. Na het trieste nieuws hoopt iedereen op een reünie. Door vooral de vele projecten van Omar en Cedric, en het gevoel dat ze de tienerjaren wel ontgroeid zijn, lijkt een hereniging uitgesloten.

In 2011 komt het er dan toch van. Helaas speelt ATDI niet in ons land, maar er is teken van leven. Zelfs Jim Ward is er bij. Het blijft echter bij een aantal shows. Geen nieuwe muziek in de maak, of toch? Drie maanden geleden komt In•ter a•li•a uit. Zeventien jaar na magnum opus Relationship Of Command is daar het vierde album waar ze in 2012 al mee bezig waren. Zonder Jim Ward overigens, hij trekt zich uiteindelijk terug uit de tour. Deze mag toch wel de ‘definitieve’ terugkeer van At the Drive In worden genoemd: Een nieuw album, nostalgische clubshows (zoals in de Melkweg eind maart vorig jaar) en een komende festivaltour langs Lowlands en Pukkelpop.

Wat kunnen we verwachten? Reünies zijn altijd tricky. Zeker bij het stel Omar en Cedric, eeuwig op zoek naar nieuwe uitdagingen. Hopelijk blijft ATDI nog even onder ons. Relationship Of Command blijft een klassieker en laat zien hoe je van de underground de mainstream kan binnenzeilen zonder concessies te doen. Aangevoerd door ‘One Armed Scissor’. Een van mijn favoriete tracks van Rock Band 3 trouwens. Wat een genot om die freaky riedels na te spelen. Tijd om ze eens live aan het werk te zien. Als de jongens in goeden doen zijn kan dit, ondanks het vroege tijdstip, weleens een van de hardere feestjes van Lowlands worden.

En het nieuwe werk? In de Melkweg klonken nog geen nieuwe nummers, maar zondag 20 augustus kunnen we ons verheugen op nieuwkomers als ‘Pendulum in a Peasant Dress’ en ‘Ghost-Tape No. 9’. Vol welbekende emotionele uitbarstingen van Cedric Bixler-Zavala, stuiterende gitaarpartijen van Omar Rodriguez-Lopez en met de solide At the Drive In ritmesectie Tony Hajjar en Paul Hinojos in de rug. Oud-Spartaan Keeley Davis heeft inmiddels de plek overgenomen van Jim Ward. Zijn gemis werkt als een bevrijding voor de overige bandleden en heeft de bevlogenheid en het onberekenbare teruggebracht bij At the Drive In. Zondag afspraak in de pit van Bravo om 16.45. This station is operational!Deel dit artikel