Lowlands 2017

Alweer een jaar voorbij! En een van Nederlands meest bekende festivals staat voor de deur, het toepasselijk genaamde Lowlands. Ga je er heen, kom dan op tijd, het is uitverkocht dus je bent niet de enige die gaat. En wij kunnen je niet helpen de snelste weg met de minste drukte te berekenen naar het festivalterrein, maar eenmaal aangekomen zijn wij wel je enige betrouwbare navigatiemiddel voor jouw route langs de meest heavy, alternative en deviant acts van deze editie. 

Door: Christel de Wolff & Lodewijk Hoebens

VRIJDAG

CULTURE ABUSE – Vrijdag 12:00-12:45 India
Op tijd opstaan want we beginnen vroeg dit jaar, met de typisch slackende skaterspunk van Culture Abuse. Met het debuutalbum ‘Peach’ op zak mag de band uit San Francisco gaan ruiken aan grotere podia dan de kraakpanden en kelders waarin de band is grootgebracht. Daarna kun je wat ons betreft weer terug naar bed als je wilt want de volgende NMTH-proof band laat nog even op zich wachten.


ARCHITECTS 
– vrijdag 18:25-19:25 / India
Even voor half zeven is het zo ver. In de India bouwt het Britse Architects geluidsmuren van keiharde metalcore. Een jaar geleden verloren ze hun leadgitarist Tom Searle aan kanker, maar de band heeft zicht door deze trieste gebeurtenis niet uit het veld laten slaan en speelt nu met waardige opvolger Tim Hillier-Brook. De liveshows zijn er in ieder geval alles behalve rustiger op geworden. Aanschouw zelf hoe de tent tot de grond gelijk wordt gemaakt door de sloopkogel van Architects.


SHAME
– Vrijdag 18:30-19:15 X-Ray
Tegelijk met Architects kun je ook gaan spieken bij de vijf Britse snotapen die zichzelf Shame noemen. We zagen hen al aan het werk tijdens Eurosonic Noorderslag festival. De meningen over de kwaliteit van deze band waren verdeeld binnen onze redactie, maar we waren het er allemaal over eens dat de jongens met hun nog jeugdige, schenen-schoppende attitude iets op het spoor waren. Is Shame onderweg naar Fame? Veel meer om naar te luisteren dan een paar laid-back punkachtige songs met brutale teksten op Spotify heeft de band nog niet, maar het is genoeg gebleken om de aandacht sinds het showcase festival in januari vast te houden, want nu staan ze gewoon al op Lowlands! Kom maar op.


MAC DEMARCO
 – Vrijdag 19:10 – 20:10 Heineken
Een zomerfestival is geen zomerfestival zonder de lomige vrolijkheid van Mac DeMarco. Salad Days is inmiddels al drie keer grijs gedraaid en dit jaar is er eindelijk een opvolger. Of die net zo goed aanslaat als het debuut is natuurlijk afwachten, maar het is zeker dat DeMarco genoeg liedjes op zijn setlist heeft staan om het publiek een uur lang te boeien. En is het niet de muziek dan zijn het wel de podiumcapriolen die de guitige Amerikaan met het gapende gat tussen zijn tanden uithaalt die maken dat je de Heinekentent pas verlaat als de laatste akkoorden zijn weggestorven.

 

ALTIN GÜN – Vrijdag 20:15-21:15 Alpha
De Lowlandse rockers kiezen vrijdagavond waarschijnlijk allemaal voor een feestje met ome Iggy maar een kwartier eerder in de Lima zorgt het Turks-Amsterdamse gezelschap van Altin Gün eveneens voor een psychedelische 70s rock ’n roll vibe. Bassist Jasper Verhulst was op tour door Turkije met Jacco Gardner (ook op Lowlands met Bruxas trouwens) en raakt verslingerd aan de bijzondere muziek. Terug thuis verzamelt hij muzikanten om zich heen en begint hij een coverband. Tegenwoordig brengen ze traditionals waar ze lustig op los jammen.  Fissa in de Lima. Zet Goca Dünya maar eens op, tegen die muziek kan zelfs een druppel regen niet tegenop.

 

IGGY POP – Vrijdag 20:35-21:35 Bravo
Dat we Iggy Pop kunnen gaan zien op de jubeleumeditie van Lowlands is natuurlijk fantastisch, hij was er op de allereerste editie ook bij. De Godfather of Punk heeft in zijn carrière  al jong en oud geïnspireerd. Begonnen bij proto-punkers the Stooges en breekt solo door met album Lust For Life. Doet de allereerste stagedive ooit, is jarenlang goed bevriend met David Bowie en schrijft China Girl eigenlijk voor hem. Afgelopen jaar is nog in volle glorie te bewonderen in de loudest silent movie Gutterdämmerung als punk rock angel Vicious. Rondspuwend met klare oneliners als: “Let’s give them some entertainment!” Iets wat on stage bij Iggy Pop vanzelfsprekend uitloopt op een eerste nachtje doorgaan.

 

TY SEGALL – Vrijdag 22:00-23:00 India
Amerikaans wonderkind Ty Segall staat ieder jaar wel ergens op de bühne. Vaak vermomd  of onder de namen van zijn vele side-projects en samenwerkingen, maar steeds met dezelfde formule. Recht voor z’n raap, garagerock met niet al te veel poespas en zelden gas terug. Best fijn dat de show van Ty Segall al op vrijdagavond is, nog een goede conditie hebben alvorens een uur lang te gaan springen is namelijk zeker een vereiste.


ZATERDAG

BLACK FOXXES
 – Zaterdag 15:10-16:00 India
Black Foxxes heeft met het in 2016 uitgebrachte album ‘I’m Not Well’ een serieuze portie herrie de wereld in geslingerd. Zowel de muziek van de band en het stemgeluid van zanger Mark Holley klinken herkenbaar in de oren, de Britten hebben niet de moeite genomen om invloeden en inspiratiebronnen te verbloemen. Maar juist daarom klinkt het geluid van Black Foxxes vertrouwd in de oren en kunnen we niet wachten op het optreden op zaterdag in India.


CANSHAKER PI
– Zaterdag 16:00-16:45 X-Ray
Amsterdammers met een typische no-nonsense mentaliteit maken op zaterdag om klokslag zestien uur de X-Ray onveilig. Je zult ze van ver al kunnen horen, want Canshaker Pi is niet gekomen om zachtjes te spelen. Maar schroom niet om dichterbij te komen want ook de onuitputtelijke energie van het garagerock kwartet is onderdeel van de live beleving.


DOOL
 – Zaterdag 16:40-17:30 India
’s Hollandsche glorie DOOL behoort absoluut tot de vaste waardes van Never Mind The Hype en behoeft wat ons betreft geen uitgebreide introductie meer. Dan lees je maar voorgaande recensies waarin de band rond Ryanne van Dorst (Elle Bandita) wordt genoemd. Voor de nieuwkomers: Doom metal is wat je kunt verwachten op podium India, meer verklappen we niet.


FRANK CARTER & THE RATTLESNAKES
– zaterdag 20:00-21:00 India
Frank Carter en aanhang staat erom bekend er aardig op los te ratelen en het gloednieuwe album ‘Modern Ruin’ is daarop geen uitzondering. De band rondom de charismatische frontman  zal op zaterdag vanaf  acht uur het gebied rond India onveilig maken. Bluf? De live reputatie van de Britse punkformatie liegt er niet om. Vorig jaar moest de band hun optreden op Lowlands vanwege gezondheidsredenen cancelen, dat zullen ze dit jaar méér dan goedmaken.

 

EDITORS – 21:45-23:00 Alpha
Tijdens de Britse postpunkrevival van 2005 was er geen band zo duister als Editors. The Back Room blijft een klassieker binnen het genre. Subcategorie: dark disco aldus de NME. Opvolger An End Has A Start heeft met the Racing Rats en zijn titeltrack nog gierende gitaren maar de scherpe kantjes lijken te slijten. Het mag grootser en liefst ook dramatischer van frontman Tom Smith. Bovendien beginnen ze te experimenteren met synthesizers waardoor de rockliefhebber achter zijn hoofd begint te krabben. Waar zijn de gitaren Tom? Editors blijft goede muziek maken maar het lijkt haar eigen sound te willen overlappen met te veel elektronica. Succesvol blijven ze wel. Twee jaar geleden verkopen ze de HMH drie keer op rij uit. Op Lowlands komen ze met nieuw materiaal aanzetten en de track Hallelujah smaakt naar meer. De synths en swag van Tom Smith zijn onverminderd maar de combinatie met de typische gitaar, bas en drumsound van weleer maakt het wel weer een volgende festivalhit.


ZONDAG

IGUANA DEATH CULT – Zondag 13:00-13:45 X-Ray
Daar zijn ze weer! Het lijkt Iguana Death Cult met de langspeler ‘The First Stirrings Of Hideous Insect Life’ op zak alleen maar voor de wind te gaan. Nog niet zo heel lang geleden zagen we de toen nog relatief onbekende band tijdens de summersessies van Poppodium Rotown in Rotterdam. Ze speelden daar een tribute aan The Stooges.  En dit jaar staat onze favoriete reptielenbende mooi op Lowlands naast grote held Iggy Pop. We hopen dat de ouwe rocker komt kijken.


BILLY TALENT 
– Zondag 13:00-14:00 Bravo
Voor wie absoluut niks heeft meegekregen van de muziekgeschiedenis, het Canadese Billy Talent is verplichte kost als het om poppunk gaat. De groep mag bijna haar 25-jarige jubileum vieren en behoeft verder weinig introductie. Fris je geheugen even op met knallers van hits als ‘Red Flag’ en ‘Falling Leaves’ en dan maar zien of we zondag op tijd kunnen opstaan.


AT THE DRIVE IN
 – zondag 16-45-17:45 Bravo
De Amerikaanse punkrockband At the Drive In bestaat al sinds 1994 maar splitte in 2001. In 2016 kwamen ze weer bij elkaar en brachten begin dit jaar hun vierde plaat In.ter a.li.a uit die gepaard gaat met een imposante wereldtournee. Gelukkig paste de Lowlandszondag in ons kikkerlandje daar nog tussen. Zie ook de Lowlandstip.

 

CYPRESS HILL – Zondag 17:45-18:45 Alpha
Stoned is the Way of the Walk! Vijfentwintig jaar Lowlands verandert de laatste dag een uurtje in Highlands want de homies van Cypress Hill komen langs. Gelukkig zit sinds 2014 turntable wizard Muggs er weer bij. Geniale producer. Maar wanneer je altijd high bent, gaat alles goed toch? Hopelijk brengen ze wat gitaren mee want Cypress Hill heeft regelmatig geflirt met rock en metal. Skull & Bones uit 2000 blijft een geweldig cross-over album. Ook de samenwerking met Pearl Jam op de soundtrack van Judgement Night blijft een opmerkelijke vondst. Een zak vol hits hebben ze sinds begin jaren ‘90 maar B Real is tegenwoordig ook on fire met Prophets of Rage. Natuurlijk neemt hij dat enthousiasme en niet te vergeten zijn joints mee naar Lowlands. Lekker old school!


THE PRETTY RECKLESS
 – Zondag 19:10-20:10 Heineken
Meer vrouwen, meer vrouwen op het podium! Het zal niemand ontgaan zijn dat de discussie over vrouwenquota op de arbeidsmarkt inmiddels ook tot de muziekwereld is doorgedrongen. Poppodia en festivals doen hun best om vrouwelijke artiesten te programmeren en ook de dames zelf schoppen er op los om een plaatsje op de affiches te veroveren. Op Lowlands zeker geen 50/50 verhouding, maar met het Amerikaanse The Pretty Reckless wel meteen een topvrouw op de planken. Heineken is waar je op zondagavond moet zijn voor rauwe grungy bluesrock.

 

HMLTD – zondag 19:20-20:00 X-Ray
The Birthday Party anno 2017, doet tevens denken aan de Californische Shears-broertjes die samen The Garden zijn. De Britse groep HMLTD flirt met verschillende muziekgenres en zoeken de grens op tussen muziek en performanceart. Een belevenis dus.

 

DEATH GRIPS – Zondag 19:50-20:50 India
Deze band uit Sacramento blijft maar vlammen. Is Death Grips niet bezig met het uitbrengen van de ene plaat na de andere, dan wel met het in de hens zetten van menig podia. In 2014 willen ze er nog de brui aangeven maar het drietal lijkt nog lang niet klaar. Zonder frontman heten ze the I.L.Y’s en brengen old school Kasabian rock, maar met MC Ride krijgen we op Lowlands een podiumbeest met blote bast en teksten om op te headbangen. Zach Hill is het drummonster terwijl Andy Morin voor de samples zorgt dat gaat van Beatles, Hendrix, Black Flag tot zelfs Dwarves. Na At the Drive In, Cypress Hill gaan we met Death Grips helemaal naar de klote op de laatste festivaldag.Deel dit artikel