Ghost @ AFAS Live, foto Mia Weerdesteijn

Halestorm @ AFAS Live, foto Mia Weerdesteijn

Kerkpsalmen die pijn doen aan de oren, ondermaats koor en ook nog eens je geld zien verdwijnen in de donatiemand: waarom vroeg opstaan voor een kerkdienst op de zondag, als je ook gewoon kunt uitslapen en in de avond kan feesten met Ghost? Op zondag bracht de Zweedse heavy metal machine opnieuw een bezoek aan AFAS Live. En dat er weinig aan populariteit is ingeboet blijkt uit het plakkaat uitverkocht op de poster, niet slecht als je bedenkt dat metalheads die dag konden kiezen tussen Harry Styles of Papa Emritus IV en zijn naamloze griezels. Dilemma daargelaten, besloten zo’n 6.000 mensen hun zondes te laten vergeven door de occulta metalpreken van Ghost, schallend door hun vertrouwde stop in Amsterdam. Met openingsgebed door het enorme bereik van Lzzy Hale met haar band Halestorm. Er komen, en er vertrekken, blijkt niet makkelijk dankzij een grootschalige systeemstoring van en naar Amsterdam. Hoezeer we dus ook gezegend zijn met de komst van Papa Emeritus in ons kikkerlandje, heeft NS de gebeden helaas niet verhoord.

Tekst: Merijn Siben / Fotografie: Mia Weerdesteijn

Halestorm @ AFAS Live, foto Mia Weerdesteijn

HALESTORM
De omvang van de systeemstoring wordt duidelijk op de heenweg. Al een paar uur werd het treinverkeer richting Amsterdam geannuleerd, resulterend in spaarzame treinen. Deze sardien-in-blik situatie deed het merendeel van Halestorm’s set voorbij waaien, maar eenmaal binnen pakken we toch nog de tweede helft mee. En het is toch wel duidelijk dat het onvermoeide arbeidsethos van deze band zijn vruchten afwerpt. Net als Ghost geen onbekende voor AFAS, dus ze zijn niet bang om een groot publiek een muzikale kopstoot te geven. Heavy rock met zoveel charisma en strak musiceren gebracht dat het de aandacht opeist, op een manier waar veel soortgelijke bands de benodigde pit missen. Die hakkende introriff van Bombshell bijvoorbeeld beukt toch een stuk harder dan menig concullega. Ook Back From The Dead doet er weinig voor onder. Met Mine wordt dan wel weer enigszins de plank misgeslagen, een melige poging tot een 80’s synthrock nummer. Gelukkig komt er nog een fraai slotstuk met The Steeple, een erg weelderig opgetuigde knaller. ‘This is my church, and these are my people’, zo zingt Lzzy. Toepasselijk, zo is het maar net. We zijn opgewarmd, de donatiebak bij de merchtafel is gevuld en het is tijd voor hoogpriester Papa Emeritus IV om ons dan toch volledig tot de duistere heer te brengen.

Halestorm @ AFAS Live, foto Mia Weerdesteijn

Ghost @ AFAS Live, foto Mia Weerdesteijn

GHOST
Dat het plafond nog niet bereikt is voor Ghost, blijkt uit het feit dat ook vandaag de AFAS weer compleet uitverkocht is. En dat nabij het festivalseizoen, waar de band al overal en nergens te zien is. Een oud maar vertrouwd bezoek wel, de derde keer voor Tobias Forge en co. En dat is bij aanvang al heerlijk mensen kijken, van zorgvuldig geschminkte gezichten tot compleet verklede kids op de schouders van papa. Echt een band die vele generaties aanspreekt, net als Kiss dat goed doet, en dat draagt bij aan de charme. Toch hadden we niet direct zien aankomen dat Ghost zo groot zou worden na het bescheiden debuut Opus Eponymous, al dertien jaar oud inmiddels. Sterker nog, ondergetekende moet even slikken bij het razendsnelle verstrijken van de tijd: Ghost in het heengegane Tivoli Oudegracht was way back in 2013! Enfin, het zorgt vanavond voor een uiterst verdienstelijk optreden, ietwat wisselvallig, maar op momenten de briljantie aantikkend wel.

Ghost @ AFAS Live, foto Mia Weerdesteijn

Ghost @ AFAS Live, foto Mia Weerdesteijn

Die wisselvalligheid wordt aan het begin duidelijk wanneer met name de eerste helft het geluid nog niet al te best is. Intro Imperium dreunt onverbiddelijk hard uit de speakers, dusdanig dat zelfs mensen met oordopjes het moeilijk trekken. Bij Kaisaron overheerst vervolgens de bas teveel, gepaard met gitaren die nogal een brij vormen, iets waar de opvolgende galop van het normaal erg aangename Rats ook mee kampt. Qua showelementen houdt de band het vooral in de eerste helft wat bescheiden, met ietwat plichtmatige presentatie aanvankelijk (Papa Emeritus wordt zelfs afgekapt door de gitarist als hij een ‘funny story’ wilt vertellen) maar het neemt niet weg dat de setlist wel erg genietbaar is. Van die harmonieuze gitaarlijnen in Faith tot de stampende 70’s doom atmosfeer in Cirice. Ook verrassend amusant is de gemetaliseerde cover van Genesis (Jesus He Knows Me). En is Ritual inmiddels al een klassieker met diens 14-jarige leeftijd, gereleaset op een ruwe demo in 2009? Erg vette track om weer live te aanschouwen in ieder geval. Sterke keuzes zijn er gemaakt, waarbij de ietwat zoete tracks als He Is en Call Me Little Sunshine toch ook steevast worden afgewisseld met die pompende throwback metal van Con Clavi Con Dio, Year Zero en Mummy Dust. Confettikannonnen, een verschijning van diverse iteraties der Papa, waaronder met defibrilator en al herrezen Emeritus I op de sax, weten toch wel echt de magie van een Ghost show naar voren te brengen.

Ghost @ AFAS Live, foto Mia Weerdesteijn

Ghost @ AFAS Live, foto Mia Weerdesteijn

Dit wordt dan ook nog eens krachtig afgesloten met een grande finale in de vorm van Kiss The Go-Goat, Dance Macabre en Square Hammer. Hoewel jammer dat het plechtige Monstrance Clock is verdwenen als climax, doet het weinig af van een steengoede, gemoedelijke avond waar de goede zin voelbaar was. Maar hoezeer menigeen ook een stukje hemel van licht blasfemische aard meemaakte (de duivel heeft tenslotte de beste beats), eindige het voor sommigen met een daadwerkelijke hel. Een grootschalige systeemstoring bij de NS zorgde voor duizenden gestrande reizigers, waarvan een deel zelfs door Ziggo Dome opgevangen werd voor overnachting, Wellicht dat de onheilige unie van Harry Styles en Ghost voor afgunst zorgde bij die guy daarboven. Desondanks: puike zondagsmis van Papa en zijn Nameless Ghouls! Hopelijk is iedereen veilig en wel thuisgekomen.

Ghost @ AFAS Live, foto Mia Weerdesteijn

Ghost @ AFAS Live, foto Mia Weerdesteijn

Ghost @ AFAS Live, foto Mia WeerdesteijnDeel dit artikel