Mike Dobber is niet alleen bekend van zijn electrogrindproject ZALM. Ook in omgeving Eindhoven en Tilburg is hij bedrijvig in de scene. En omdat een paar hobby’s voor de gemiddelde muziekmaker en liefhebber niet genoeg is, heeft hij sinds kort een nieuw DIY label opgezet getiteld Linkse Hobby Records. Dat werd eerder deze zomer al afgetrapt met een spetterende split tussen ZALM en grindpunkers Spetterpoep, maar vandaag resulteert het in de eerste stand-alone release van Nederlandse hardcore relschoppers Lungworm! Ook mooi: alle opbrengsten gaan naar vluchtelingenhulp.

Pay What You Want
De term Linkse Hobby is begin 2010 geboren uit de kabinet Rutte I. Waarbij het ging over de betekenis van kunst en cultuur in de samenleving en de wijze waarop de overheid hierbij betrokken was. Aldus Mike Dobber: ”Met de term Linkse Hobby trachtte men dat met name kunst een negatieve lading kreeg. Kunstenaars werden gezien als zakkenvullers, kladderaars en subsidieinfuus. Ik merk dat ik me altijd heb geïrriteerd aan de term Linkse Hobby’s. Omdat ik juist veel plezier haal uit (experimentele) muziek en moderne kunst.” Linkse Hobby Records is dan ook gestart met het streven grindcore, punk en noise onder één noemer releasen. Vooralsnog alleen digitaal maar wellicht later ook fysiek. ”Mijn idee met Linkse Hobby Records is muziek als pay what you want aan te bieden. Als statement dat kunstenaars geen zakkenvullers en kladderaars zijn. Alle opbrengsten van het label gaan overigens naar vluchtelingenhulp.”

Grease Fire
Het brengt ons vandaag dan ook bij de nieuwe release van Lungworm. De band bracht via Smithsfoodgroup eerder nog hun debuut EP Homo Plasticus via Smithsfoodgroup uit, geïnspireerd door smerige hardcore uit 1983. Met Grease Fire ging de band echter voor ‘een complete aarde vernietigingstactiek’. Vijf nummers in ongeveer vijf minuten opgenomen. Smerige, rauwe hardcore die opgefokt doorraast, Van de onverbiddelijke titeltrack tot de scheurende tempo’s van Stealth. Kortom: een grove stomp in je gezicht met Grease Fire, waarvan alle opbrengsten naar vluchtelingenhulp gaan. Zelf ook iets releasen via het label? Contacteer dan Linkse Hobby Records via linksehobbyrecords@hotmail.com of check het label via Bandcamp.Deel dit artikel