Pizza Knife @ Le Guess Who 2021, foto Sabrina Baakman

ZALM @ Koffie Leute, foto Sabrine Baakman

De doolhof van Le Guess Who? is op de zaterdag nog moeilijker geworden. Met de onvermijdelijke lockdown boven het hoofd werkte de organisatie met man en macht aan een nieuw tijdschema, waardoor de line-up in 5 uur gepropt diende te worden. Dikke props aan de organisatie voor het razendsnel schakelen! Ondanks dat werd bekend dat de line-up van U? nog intact door zou gaan vandaag. Met vele mensen die op dit laatste normale dagje nog een glimp op willen vangen van een concert als vanouds, is het dan ook een hectisch, maar gezellig programma met veel overlapping. Dat is af en toe tricky, ook bij U?, het gratis segment van LGW dat veelal plaatsvindt op plekken met beperkte. Toch trotseerden we de drukte om een geheel andere kant van Le Guess Who? te zien, al even avontuurlijk en divers, verspreidt over diverse plekken in de stad. 

Tekst: Merijn Siben / Fotografie: Mirel Masic en Sabrine Baakman

ZALM @ Koffie Leute
Dat we het nog mogen meemaken: ZALM in een rustieke koffietent! Jawel, electrogrind in Koffie Leute, een plek waar je in alle rust normaal je koffie naar binnenwerkt, maar vandaag het toneel van het prettig gestoorde project van Mike Dobber. We hebben al veel gezegd en geschreven over de audio bommen die de beste man uitbrengt, maar het zijn het soort bommen dat goed passen bij een periode als dit, waarin we moeten dealen met een nieuwe lockdown. En vakkundig de rust verstoren, dat doet ZALM met verve. Op hoge snelheid worden dan ook tracks als BAUDET, VIRUSWAPPIES EN DE PERS en Mensen met meningen eruit geknald, enerzijds tot genot van het publiek, anderzijds tot afschuw van velen. En toch, ondanks die versplinterende sound, is ZALM ook geëvolueerd in de songwriting. Tracks als Contributie voor Vermeende Stelligheid en MOJOBOOT worden bijvoorbeeld met een stiekeme groove en een meebrulrefrein gebracht. Als even later ook nog eens Koen, een kameraad van Mike een stuk meebrult, is het dan ook aardig genieten. Zelf improviseren de heren nog met werkende walkietalkies van de zaak. Kortom, opnieuw een verpletterende set die toch bij een segment van het inmiddels vertrokken publiek een kwartje doet vallen. Die tweede bak koffie is niet meer nodig…

ZALM @ Koffie Leute, foto Sabrine Baakman

Studio Patrick tijdens U?, foto Mirel Masic

Paranoid State @ Studio Patrick
Eenzelfde charme als Le Guess Who? heeft ook U? want men komt toch maar eens op plekken waar je anders niet snel zou komen. Zo bevindt Studio Patrick zich aan de rand van Kanaleneiland, deel uitmakend van de creatieve broedplek Vechtclub XL, die ook vele andere LGW gerelateerde projecten huist vandaag. Te vinden in de uiterste hoek van het complex brengt het ons naar een knusse, haast woonkamerachtig zaaltje. Vandaag staat hier het Utrechts/Amsterdamse Paranoid State, een trio hardcoreveteranen geboren uit bands als Tense Reaction, Vitamin X en El Camaro, die recentelijk de nieuwe plaat Great Divider uitbracht. Het is alweer de derde plaat van de band, en die wordt dan ook deels gepresenteerd middels een bondige set van twintig minuten. Hardcore tot op het bot, zonder poespas, met snedige gitaarlijnen, uitbundige drumritmes en een rauwe keel die door de microfoon schreeuwt. Het hakt simpelweg erg lekker! Een langere set was zeker geen straf geweest, maar Paranoid State is alsnog een goede stoot energie die we aan het eind van de middag goed kunnen gebruiken.

Paranoid State @ Studio Patrick, foto Mirel Masic

Pizza Knife @ Le Guess Who 2021, foto Sabrina Baakman

Pizza Knife @ Kapitaal
Oef, terwijl het merendeel van het Le Guess Who?-programma een stuk ingetogener en lo-fi eindigt, is het juist aan de officiële LGW Hangout in Kapitaal om een sonische bom te droppen. Pizza Knife is daar de afsluiter en doet dat met een messcherpe liveshow die je van de band mag verwachten. De garagepunkband is geboren uit de skatescene van Utrecht, en heeft keihard gebouwd aan een geduchte livereputatie. Nieuwe langspeler Magnet People is net uit, en toont ons een band die zich nog steeds blijft ontwikkelen. De songs waren er altijd al, maar de nieuwe plaat klinkt zoals het er live aan toe gaat: hard, snedig, vol en garant voor een zweterig punkfeestje. Hoor maar eens de intensiteit waarmee een punkende stoomwals als De Rapen binnenkomt, een van de Nederlands gesproken tracks op de nieuwe plaat. Titelnummer Magnet People is er ook zo een, een track die gaat over dat de mensheid vrij is, omdat we niet als een vogel weg kunnen vliegen. Kortom: Pizza Knife weet als een bezetene van pijlsnelle old school punk naar smerige garage te knallen, afgemaakt door een ziedende live performance. We gaan in ieder geval met een glimlach van oor tot oor de lockdown in zo.

Met een overvolle Tivoli, was het vandaag duidelijk dat niemand er gras over liet groeien. Een van de laatste momenten om nog een concert als vanouds mee te pakken, met rijen buiten de venues gedurende hele sets. Dat U? eveneens een hartstikke divers en spannend programma eruit weet te halen, is een bewijs dat Le Guess Who? ontzettend goed weet hoe ze een avontuurlijk festival op moeten zetten. Alle hulde voor de organisatie in het razendsnel schakelen, om vervolgens toch nog een fantastische dag neer te zetten.

Pizza Knife @ Le Guess Who 2021, foto Sabrina BaakmanDeel dit artikel