Op het moment dat hardcore, punkrock – of eigenlijk om het even welk ‘underground’ genre dan ook – in je hart zit beleef je het niet alleen, dan word je het. Bij de Engelse jongeman David Gamage verliep dat proces niet anders. Alhoewel jongeman… Ja, dat is hij als het lijvige, 650 pagina’s tellende boek de poorten naar een overdosis aan anekdotes en feitjes zich aan ons opent.

Tekst: Martijn Welzen

Vanaf 1990 schieten we door zijn bands, waarvan Rydell de hoogste ogen heeft gegooid, fanzines, labels en andere muzikale avonturen. Als dagboek, of reisverslag, van een jongensdroom, beleef je ook werkelijk de avonturen zoals de subtitel het al heeft aangestipt. Aangevuld met foto’s, flyers en setlists vliegen we door de seizoenen en jaren om te eindigen bij het laatste optreden van Davids band op 12 december 2003 in Tunbridge Wells.

Dertien jaar van rondtrekken in afgeleefde busjes, met bakken cd’s, halve backlines, wat shirts en een paar stinkende bandleden. Dat lijkt afzien, en dat is het zeker ook bij tijd en wijle geweest, maar de DIY romantiek spat uit het boek. Je voelt de liefde voor het genre, de liefde voor andere bands die veelal boven Davids bands op de bill stonden. En tussen al het tourgeweld heeft David ook nog Ignition Records en later Engineer Records opgericht en krijgen we ook daar zo links en rechts prachtige verhalen over.

Het tot stand komen van de platen aangevuld met reviews die in de tijd zijn verschenen bij verschillende underground bladen. Zelfs mijn eigen blaadje Inside Knowledge (2000 – 2004) komt nog even voorbij. Soms is het echt een bijna Bijbelse opsomming van namen en feiten waardoor het verhaal even een dip krijgt, maar de vaart blijft er behoorlijk in. Het is ook geen pageturner, om maar eens een goed Nederlands woord te gebruiken, waar je snel doorheen jast. Daarentegen is het wel een feest der herkenning voor degene die in de periode voordat internet echt ontplofte, op eenzelfde manier muziek maakte of een fanzine in elkaar plakte.

Info: het boek A Hardcore Heart; Adventures in a D.I.Y. Scene van David Gamage is uitgebracht door Earth Island Books en hier te bestellen.Deel dit artikel