Lamb of God – 013 Tilburg, foto Charlotte Grips

Het lijkt veel langer, maar het is nog maar iets meer dan een jaar geleden dat het land weer ‘open’ ging en we weer bandjes mochten gaan kijken in volle zalen. En dat deden we dan ook massaal, al was het alleen om eindelijk gebruik te maken van al die concert- en festivaltickets die we soms al meer dan twee jaar in huis hadden. De uitverkochte show van Lamb Of God en Kreator afgelopen donderdag in 013 is een goed voorbeeld. In augustus 2020 begon de voorverkoop voor het concert dat oorspronkelijk gepland stond voor december 2021. Oorspronkelijk stonden de Amerikaanse thrash metalbazen van Power Trip ook op het affiche maar nog in dezelfde maand als de voorverkoop begon, stierf hun zanger Riley Gale. Geen Power Trip dus… Vervolgens werd de tour nog tweemaal uitgesteld, maar op 2 maart 2023 mochten we dan eindelijk. De ‘State Of Unrest’ tour streek neer in Tilburg.

Tekst: Joost Schreurs / Fotografie: Charlotte Grips

Municipal Waste

Omdat Power Trip na het overlijden van Riley Gale op non-actief staat, is Municipal Waste aangetrokken als opener. Net als Lamb Of God zijn ze afkomstig uit Richmond, Virginia en inmiddels hebben ze met zeven studio-albums in ruim 20 jaar een reputatie opgebouwd als thrash metal feestbeesten die zingen over zuipen, kotsen en soortgelijke activiteiten. Weinig verheffend allemaal, maar niettemin is de zaal goed gevuld als Municipal Waste iets na 7 uur de avond mag aftrappen. De heren zijn ‘dressed for the occasion’ compleet met mouwloze spijkervesten, strakke jeans en witte sneakers en hun snelle crossover thrash is een moderne variant op wat D.R.I 40 jaar geleden heeft uitgevonden. Het enthousiasme werkt aanstekelijk. Een feestnummer als You’re Cut Off! Wordt luidkeels meegezonden en het duurt ook niet lang voordat er een flinke mosh pit ontstaat. Het gemis van Power Trip kan Municipal Waste niet volledig wegspoelen (daar is meer bier voor nodig) maar het mag met recht een geslaagde opener worden genoemd.

Lamb of God & Kreator 013 Tilburg, foto Charlotte Grips

Kreator

Kreator – 013 Tilburg, foto Charlotte Grips

De grote zaal van 013 is inmiddels tot de nok toe gevuld als het podium in gereedheid wordt gebracht voor Kreator, de vaandeldrager van de Teutoonse thrash metal. De meeste bandleden van Municipal Waste waren nog kleuters toen Mille Petrozza en Jürgen Reil Kreator begin jaren ’80 tot leven wekten. 4 decennia later zijn ze nog altijd van de partij.

Met het vorig jaar verschenen Hate Über Alles hebben de Duitsers een sterke plaat om mee te touren, dus logischerwijze begint het sonische geweld dan ook met het albumintro en het titelnummer: “Hate über Alles! Hate is the virus of this world!”. Mille Petrozza zal niet de geschiedenis ingaan als de beste metalzanger ooit, maar zijn agressie en energie is na al die jaren nog altijd ongeëvenaard en maakt van Kreator bulldozer die voor niets en niemand stopt. Al snel wordt het woeste Enemy Of God gespeeld, alweer zo’n brute knaller die je stembanden en nekspieren zwaar op de proef stelt. ‘Subtiel’ heeft nooit in het woordenboek van Kreator gestaan en ook deze avond is het vooral hard snel snel, al valt in Satan Is Real in de verte iets van een melodieus refrein te ontwaren. Hier wordt echter al snel weer overheen gedenderd met Hordes Of Chaos en Phantom Antichrist. Kreator kwam om te vernietigen deze avond.

Kreator – 013 Tilburg, foto Charlotte Grips

 

Lamb of God – 013 Tilburg, foto Charlotte Grips

Lamb Of God

Lamb of God – 013 Tilburg, foto Charlotte Grips

Na 5 kwartier en een half uurtje pauze draagt Kreator zijn ‘Flag Of Hate’ over aan de co-headliner van de avond, Lamb Of God. Ook de Amerikanen touren met een nieuw album, het in oktober verschenen Omens, maar de show begint nog met het eerste nummer van hun vorige titelloze plaat, Memento Mori. Begrijpelijk ook, want dit is het perfecte openingsnummer met het ingetogen begin en daarna de explosie: “Wake Uuuuup !!!” De Lamb Of God groovemachine staat gelijk aan op de hoogste stand en zal de rest van de avond niet stilvallen. Als we dan toch een minpuntje mogen noemen, dan is het dat die typische groove soms wat eentonig wordt als het nummer na nummer gespeeld wordt. Gelukkig heeft Lamb Of God voldoende uitschieters op het repertoire om het spannend te houden, zoals het furieuze Walk With Me In Hell of het titelnummer van de nieuwe plaat, Omens. Ook het energieniveau van Randy Blythe, inmiddels de 50 gepasseerd, is bewonderenswaardig. Met zijn korte broek, sneakers en dreadlocks stuitert hij over het podium alsof hij net uit de schoolbanken komt.

Lamb of God – 013 Tilburg, foto Charlotte Grips

Vorige maand brachten Kreator en Lamb Of God een gezamenlijke single uit, State Of Unrest, vernoemd naar de tour waar we nu middenin zitten. Stiekem hopen we dus dat Mille Petrozza nog ten tonele verschijnt voor een duet met Blythe, maar dat zit er helaas niet in. Dat mag de pret echter niet drukken, want met Redneck heeft Lamb Of God ook een uitstekende afsluiter in huis. Het publiek kan hierna tevreden huiswaarts na drie bands en ruim drie uur aan thrash en groove metal, al zullen voor menigeen de trommelvliezen, stembanden en nekspieren nog wel wat hersteltijd nodig hebben.

Lamb of God & Kreator 013 Tilburg, foto Charlotte Grips

Kreator – 013 Tilburg, foto Charlotte Grips

Kreator – 013 Tilburg, foto Charlotte GripsDeel dit artikel