King Gizzard and the Lizard Wizard in TivoliVredenburg, foto Rick de Visser

Het zou enkel een kwestie van tijd zijn vooraleer King Gizzard & the Lizard Wizard de dubbele kerkdienst in Paradiso zou ontgroeien. En ja hoor, nu al maanden stijf uitverkocht staat de meest spraakmakende psychrock band van het moment op zondag en maandag in hartje Utrecht, locatie Ronda in TivoliVredenburg. Maar het is niet de eerste keer dat ze in de Ronda staan, want bijna vier jaar geleden vervingen ze nog Frank Carter & The Rattlesnakes in het voorprogramma van John Coffey. De ware doorbraak na die geestverruimende show kwam pas een paar maanden later met het uitkomen van Nonagon Infinity en het festivalseizoen op onder andere Lowlands en Pukkelpop. Toen hadden we al met een bijzondere band te maken, maar op deze zondag 6 oktober staat het volledig in het teken van King Gizzard’s eigenzinnige muziek. 

Tekst: Merijn Siben / Fotografie: Rick de Visser

De Australische band doet sinds 2010 grondig waar ze zin in heeft, in relatief korte tijd. Workaholics die alle mogelijke muziekgenres uitproberen, en dankzij een steengoede livereputatie, dito plaatwerk en sterke mond-tot-mond reclame steeds verder komt. Met het meest recente thrash metalepos Infest the Rats’ Nest is er een kwantitatieve discografie opgebouwd die de meeste veteranen niet halen. Logisch dus dat Stu Mackenzie en zijn kornuiten twee dagen achter elkaar in de Ronda spelen, met twee verschillende setlists. Als opwarmers zijn ORB en Stonefield mee, beide bands die in het psychedelische straatje opereren. Zo is ORB soms zwoel en dansbaar, maar ligt de hoofdmoot ook in heftige, haast stonerrock-achtige grooves die mooi uitgesponnen worden. Het Australische Stonefield maakt dan weer gebruik van flink wat orgels, gedrapeerd over Zeppelin-achtige riffs. De band bestaat uit jonge dames van rond de twintig, maar spelen een strakke set. Geen originele rock, maar wel met genoeg afwisseling en dreigende orgeltonen gebracht.

King Gizzard and the Lizard Wizard in TivoliVredenburg, foto Rick de Visser

King Gizzard and the Lizard Wizard in TivoliVredenburg, foto Rick de Visser

King Gizzard & The Lizard Wizard
Met dit jaar alleen al twee nieuwe albums (in 2017 zelfs vijf) is het enkel een natuurlijke progressie dat King Gizzard de Paradiso is ontgroeid. Met zo’n omvangrijke oeuvre staat het optreden dan ook niet in het teken van het laatste, door thrash metal geïnspireerde album Infest the Rats’ Nest. Het is juist afwisseling dat de toon zet, met in de eerste helft een dwarsdoorsnede van hun discografie, stukje bij beetje opbouwend naar een psychedelische symfonie. Van het folkachtige Anoxia tot het vurige Altered Beast II om vervolgens weer neer te dalen bij het aanstekelijke Mr. Beat. Maar er komt pas echt peper in de reet wanneer het magistrale Evil Death Roll als een donderslag door de Ronda dreunt, doordringend tot diep in het trommelvlies. Een avontuurlijk meesterwerk, episch opgebouwd en gecompleteerd door hysterische visuals. Met het krachtige Let Me Mend the Past vindt opnieuw een hoogtepunt plaats, inclusief een glansrol voor toetsenist Ambrose Kenny-Smith en zijn nonchalante zang. 

King Gizzard and the Lizard Wizard in TivoliVredenburg, foto Rick de Visser

King Gizzard and the Lizard Wizard in TivoliVredenburg, foto Rick de Visser

Wanneer het dan toch tijd is voor het zwaarste werk van deze Aussies, is de Ronda niet meer te stuiten. Een kolkende moshpit beantwoordt het krakende Mars For The Rich (Uncle Acid zou jaloers zijn), het snedige Organ Farm en het springerige The Great Chain of Being. Het is de agressieve apotheose van een wervelende psychshow, waarbij The Bitter Boogie voelt als een uitermate goede cooling down. Eentje waar het zweet eindelijk het lichaam afkoelt en de luisteraar een adempauze krijgt, al kijkend naar hoe King Gizzard’s toetsenist vernuftig op het balkon balanceert. Zal de toekomst een dubbeldate met de 013 bieden? Of een vier uur durende set in AFAS Live? Hoe dan ook zet King Gizzard & The Lizard Wizard weer een volgende stap richting wereldwijde roem. En dat is dit stelletje podiumslopende workaholics meer dan gegund.

King Gizzard and the Lizard Wizard in TivoliVredenburg, foto Rick de Visser

King Gizzard and the Lizard Wizard in TivoliVredenburg, foto Rick de VisserDeel dit artikel