ZALM, foto Teun Jansen

Je verwacht het misschien niet als je Mike Dobber zo ziet, maar achter de rustige en allervriendelijkste Eindhovenaar schuilt een wereld van onvermoede dieptes, zwartgalligheid, brute sonische aanvallen en ongegeneerd beleden grindpunk-liefde. Mike Dobber is namelijk ZALM. Jawel, het enige echte grindcore-geheim uit de NMTH-selectie voor Popronde 2019. Eenmansact ZALM heeft net de nieuwste single Contributie Voor Vermeende Stelligheid op de nietsvermoedende mensheid losgelaten en dat is nog maar het begin…

Mike is ook de man achter het Barreuh label en musiceert in A Million Squeaks Will Do You No Harm. Daar moeten we meer van weten. Guido Segers sprak uitgebreid met Dobber over Tarantino, cult- en camp-tv, uitlaatklep in harde muziek, vis vs. vega, mogelijke samenwerkingen en hoe hij muziek maakt.

Door Guido Segers – dit interview is eerder verschenen op Eindhoven Rock City

ZALM staat 13 september op Bloodshed Fest en heeft nu drie Popronde-gigs staan (kom op boekers, dat kan beter! Vis niet achter dit gruntende grind-net!)

  • Nijmegen: 12 sept – Extrapool
  • Delft: 19 sept – Wolbodo
  • Tilburg: 11 okt – Stoom013

Hoewel ZALM pas twee nummers op Spotify heeft, is de act veel actiever. De Zweedse streamingdienst laat namelijk geen nummers van onder de minuut toe en laat dat nu net zijn waar Dobber in specialiseert. Gelukkig is daar Bandcamp:

Oh ja, een ZALM-interview ‘MOET IN CAPSLOCK EN MET UITROEPTEKENS!!!!!’ Sorry daarvoor, maar het was een spijkerharde voorwaarde van de compromisloze Eindhovenaar.

ZALM, foto: Nous Davidse

Vertel eens, hoe is ZALM ontstaan?
PAAR JAAR TERUG TIJDENS DE SAMENWERKING DIE IK ALS A MILLION SQUEEKS SAMEN MET TARANTINO HAD!!!!!!!!
WAREN WE GRAPPEN AAN HET MAKEN OVER CULT/CAMP TV EN GRINDCORE!!!!!!! IN EEN OPWELLING HEB IK TOEN WAT LIEDJES IN ELKAAR GEKNUTSELD MET WAT TV-SAMPLES VAN WELEER!!!!!
DAAR IS ZALM ONTSTAAN!!!!!!
TOEN OOK 2X OPGETREDEN, MAAR VERDER NIKS MEE GEDAAN!!!!!!! TOTDAT IK DE TRACKS VORIG JAAR WEER TEGEN KWAM EN ER EEN ALBUM VAN GEMAAKT HEB (HET NEUSJE VAN DE ZALM).

Hoe pak je dan zo’n ZALM-plaat aan? Wat gebeurt er voor je besluit met ZALM aan de slag te gaan?
MEESTAL GA IK EEN DAGJE OP GITAAR, BAS EN/OF SYNTH LOPEN PIELEN EN LAAT DE RECORDER MEE LOPEN!!!!!! UIT DIE OPNAMES HAAL IK GENOEG MATERIAAL VOOR EEN OF SOMS WEL MEERDERE PLATEN!!!!! HET MERENDEEL IS KNIP EN PLAK WERK; VAN GEHELE GITAARLIJNEN TOT AAN KLEINE STUKJES FEEDBACK (IK HOU VAN FEEDBACK)!!!!! DAN WAT ABSURDE DRUMLOOPS ER ONDER!!!! EN HET LIEFST EEN SMEUIGE SAMPLE VAN TV!!!!! VOCALEN ZIJN VAAK HET MOEILIJKST; DE VOCALEN OP PLAAT BESTAAN UIT BOZE DIEREN VAN YOUTUBE!!!!!
DE LAATSTE TIJD GEBRUIK IK OOK GRUNT EN SCREAM TUTORIALS VAN ONBEKENDE VOCALISTEN!!!!!! KOMEN ZE TENMINSTE NOG OP EEN PLAAT!!!!!!
EN KRIJGEN ZE WAT EER!!!!!!

Werk je dan wel samen met mensen?
NOG NIET, MAAR DAT IS WEL DE WENS!!!! SOWIESO ZOU IK GRAAG MET BEVRIENDE GASTVOCALISTEN WERKEN!!!!!!! DAARNAAST HEEFT JOEP (O.A. PRESSURE PACT) ME NOG EEN TOFFE DRUMTRACK GESTUURD WAAR IK NOG WAT HERRIE OVERHEEN WIL KNALLEN!!!!
OVERIGENS, LIVE DOE IK DE VOCALEN ZELF!!!!!

Ja, hoe doe je dat in hemelsnaam live allemaal?
SAMPLERTJE MEE, DRUMCOMPUTERTJE MEE EN GAS EROP!!!!!
HARD, SNEL EN KORT!!!! IK ZOU ZEGGEN; KOM BIJ EEN POPRONDE KIJKEN!!!!!!

Wat zijn nou de dingen die ZALM inspireren?
HET IS MAKKELIJK OM TE ZEGGEN CULT EN CAMP TV!!! MAAR TOCH IS T ZO!!!! VERDER VIND IK HET FANTASTISCH OM TE WERKEN MET CLICHÉ’S UIT HET HARDERE GITAARSEGMENT(HC, PUNK, NOISE, SLUDGE, DOOM, BLACK METAL ETC)!!!!! MAAR VOORAL OOK DINGEN OM BOOS OP TE WORDEN!!!! ZALM IS ECHT EEN PERFECT STUKJE ANGERMANAGEMENTTHERAPIE!!!!! HAHA!!!!!!

Zou je het anderen aanraden om er eens af en toe 10 minuten er op los te rammen?
ALS IN; 10 MINUTEN EEN GEHELE PLAAT MAKEN?!!?? GEWOON DOEN!!!!
OVERIGENS; ER GAAT OP EEN VAN DE VOLGENDE RELEASES SOWIESO EEN TRACK VAN LANGER DAN 5 MINUTEN KOMEN!!!!

ZALM grossiert in de betere titels:

Hoe blijf je zo productief?
DOORDAT HET EEN ONTZETTENDE UITLAATKLEP IS, MAAR OOK EEN FLINKE TONGUE IN CHEEK HEEFT, WERKT HET HEEL VERSLAVEND OM LIEDJES IN ELKAAR TE PLAKKEN!!! VAN DIE KLEINE CLUSTERBOMMETJES ZEG MAAR!! ZODRA D’R WEER WAT UITGEPOEPT IS, EN IK LUISTER HET TERUG, MOET IK MEESTAL EEN BEETJE GNIFFELEN!!!!

Hoe is het om geselecteerd te zijn voor de Popronde?
IN HET AMBITIEPLAN DAT IK STUURDE, STAAT DAT IEDERE POPRONDE EEN AANTAL ‘VREEMDE EENDEN’ IN DE SELECTIE MOET HEBBEN, SIMPELWEG OMDAT ER IN HET NEDERLANDSE MUZIEKLANDSCHAP ZOVEEL MEER IS DAN DE VOLGENDE KENSINGTON, EUT EN DE STAAT!!!! IK BEN MEER DAN BLIJ DAT ZALM DEZE ROL OP ZICH MAG NEMEN!!!!

Wat zijn de toekomstplannen voor ZALM?
OP KORTE TERMIJN: GENOMINEERD WORDEN VOOR DE EINDHOVEN CULTUURPRIJS!!!! SIMPELWEG OMDAT IK DAN TIJDENS DE 1 MINUUT PITCH BIJ DE UITREIKING MIJN NOG TE VERSCHIJNEN 46 SECONDE TELLENDE EP KAN UITBRENGEN!!!!
VERDER KOMT ER ECHT EEN SPECIALE SHOW AAN TIJDENS BLOODSHEDFEST!!!!
OOK ZITTEN ER NOG EEN AANTAL IDIOTE IDEEEN IN DE ZALM-KOKER!!!! MAAR DAT KOMT WANNEER HET KOMT!!!!!

Als ZALM een gerecht zou zijn, wat zou dat dan zijn en waarom?
HEHEHE, DAT VRAAG JE AAN EEN VEGETARIËR DIE Z’N BAND NAAR EEN OUD MINISTER HEEFT VERNOEMD DIE TOEVALLIG DEZELFDE ACHTERNAAM ALS EEN VIS HEEFT!!!!
DUS GEEN VIS WAT MIJ BETREFT!!!!
HET MOET WEL EEN FELLE, ‘IN YR FACE’ SMAAK HEBBEN!!!! DUS DOE MAAR IETS PITTIGS!!!!!

Is er iets wat je graag nog verteld had, wat ik niet gevraagd heb?
ZOVEEL!!!
MAAR HOUDT VOORAL DE BANDCAMP VAN BARREUH IN DE GATEN!!!! BINNEN AFZIENBARE TIJD VERSCHIJNT ER WELLICHT WEER NIEUWE MUZIEK!!!!!’Deel dit artikel