Het verhaal van Subterranean Street Society begint bij de Deense songwriter Louis-Puggaard Müller, die opgroeide in Kopenhagen maar vervolgens als straatmuzikant heel Europa afging. Het brengt hem uiteindelijk naar Amsterdam, waar hij na het uitbrengen van het solodebuut I’ll Leave Me Before You Do een volledige band band startte door het aantrekken van gitarist Ivo Schot en drummer Ryan Wilson. Het leidde vervolgens tot een hoop concerten in binnen-en buitenland, met als logisch vervolg de tweede langspeler Twelve Steps, een aangrijpende plaat over het Twaalf Stappen-programma van Alcoholics Anonymous. Van dichtbij maakte Louis het mee met zijn eigen vader, wat de songs een zeer persoonlijke kant mee geeft, verpakt in een bluesy, grungy rockamalgaan. Twelve Steps mag er wezen, een resultaat van veel minutieus puzzelwerk, met een sound die toepasselijk knerpt en kraakt alsof het rechtstreeks van de straat komt. Met net de releaseshow achter de kiezen, een goed moment dus voor een gesprek met tweederde van het trio: bassist Ivo en gitarist/songwriter Louis zelf. 

Tekst: Merijn Siben

Op gepaste afstand spreek ik heren in een pand dat lekker centraal ligt. Je kunt wel zeggen dat Ivo en Louis boffen met deze locatie in Amsterdam, vlakbij het Vondelpark. Ooit was het nog een kraakpand, maar nu is het omgebouwd tot een sociale huurwoning. ”Een van de originele krakers woont hier nog steeds”, zegt Ivo in zijn met boeken, lp’s en gitaren opgesmukte kamer, terwijl Louis met de koffie aan komt zetten. De reden voor het gesprek is een heuglijke uiteraard, want afgelopen 6 november kwam het nieuwe album Twelve Steps uit, na een vertraging door corona. ”Hij stond gepland voor 1 mei maar in maart sloeg corona natuurlijk toe en moesten we uitstellen. Dat was eigenlijk wel een beetje een opluchting, omdat we wat meer tijd hadden om even een break te nemen en aan wat andere dingen te sleutelen”, vertelt Louis. ”Nadeel is wel weer dat we nu opnieuw in dezelfde situatie zitten met de release.’’

Volle zalen voor de lockdown
Pre-corona ging het behoorlijk lekker met de band, met een tour door Europa, een reeks shows in Italië en een toevoeging aan de soundtrack van de Netflix-serie Ragnarok (nadat de music editor de band zag spelen in Denemarken). Ivo haakt daar op aan; ‘’We kwamen van een drukke periode met veel gigs in Engeland, Denemarken, Duitsland. Op de dag dat het uitbrak zaten we zelfs in het epicentrum in Italië. Daarna vlogen we tevens nog naar Rusland, omdat we daar coaching geven bij de Ural Music Camp, een kamp voor jonge muzikanten. Onze laatste show speelden we tevens in een volle zaal totdat we een dag voor de lockdown in Nederland aankwamen.’’ Louis: ”Dat maakte het wel bitterzoet. We hadden een momentum gaande, en toen werd het ineens hectisch. Toch voelde het minder stressvol omdat het op zo’n grote schaal gebeurde, met iedereen in hetzelfde schuitje”. Ivo geeft vervolgens aan dat Nederlandse muzikanten nog enigszins geholpen worden door de overheid; ‘’Een hoop van onze vrienden, bijvoorbeeld in Rusland, hebben die luxe niet.’’

De magie van optreden
Inmiddels lurkend aan de afgekoelde koffie vervolgd Ivo: ”6 november kwam hij uit, en dat voelde zeker goed! Alleen jammer dat we niet groots kunnen touren.” Het resulteerde in een indrukwekkende live stream releaseparty in de Melkweg, hieronder te zien, waarvan duidelijk is in hoeverre de muziek van de band bekrachtigd wordt in een live setting. ‘’Dat gevoel missen we heel erg. Een plek die in me opkomt is bijvoorbeeld Café De Witte Bal in Assen. Daar speel je met een publiek van 100, en heb je echt het gevoel dat je op iemands huid zit. Dat is toch wel het tofste wat er is!”

Van solo naar trio
Subterranean Street Society begon eerst nog als soloproject van de Deense Louis, toen hij enkele jaren als straatmuzikant door heel Europa reisde. Toen hij eenmaal in Amsterdam settelde en begon aan het vervolg, moest hij wat muzikanten regelen. ‘’Ik ontmoette eerst nog Ryan, de drummer. Dat volgde zich op met Ivo op zijn bas. Het voelde echt als een organisch proces’’, legt Louis uit. Ivo: ”Louis had alle arrangementen al liggen, maar die waren vooral akoestisch. Met zijn drieën begonnen we het echt als een band te laten klikken.” Louis benoemd vervolgens hoe Ivo’s bassound bij het albumconcept past: ”Ik wilde dat hij, in line met het thema, echt klonk als ‘de alcoholist’. Met veelvuldig gebruik van zijn effectpedalen is dat ook goed gelukt”

Alcoholisme en Twelve Steps
De titel van Twelve Steps komt misschien bekend voor, en dat is omdat het concept gebaseerd is op het twaalfstappenprogramma van Alcoholics Anonymous. Binnen dit concept zit een persoonlijk verhaal van Louis verweven: zijn vader kampte namelijk jarenlang met een alcoholverslaving. ”Twee jaar voordat ik naar Amsterdam kwam, probeerde ik mijn vader te helpen omdat toen zijn alcoholverslaving toesloeg. Dat was een emotionele periode met veel ups en downs, die vaak veel vergde van ons beiden. Toen ik verhuisde, ging hij eindelijk naar het afkickcentrum. Dat was een opluchting, het voelde alsof ik kon ademen’’, legt Louis uit. Toen hij echter een terugval had verbrak Louis tijdelijk het contact. Toch wilde hij de situatie van zijn vader begrijpen, dus schafte hij het boek Twelve Steps aan. ‘’Ik begon het Twelve Steps boek te lezen en op een dag dacht ik: hier ga ik een album over schijven! Het werd een puzzel die moest passen, met elk nummer gelinkt aan een van de stappen.” Ivo: ”Het is op momenten heel persoonlijk, met concrete, schrijnende zinnen. Andere songs zijn dan weer algemener. Dit zorgt ervoor dat het heel herkenbaar is, maar ook een goede illustratie van wat verslaving met je kan doen.’’


Hobo graffiti en WeTransfer
De sleeve van de plaat staat vol met symbolen, gebaseerd op hobo graffiti uit de 20ste eeuw. Deze graffiti werd gebruikt in de VS en achtergelaten op plekken om medereizigers te waarschuwen voor gevaarlijke situaties, of juist voor goede slaapplekken. De artwork komt van de hand van Stephen O’Neill, een vriend van de band die voor WeTransfer werkt. Louis: ”Stevie heeft heel veel fantastisch werk voor ons verricht. Deze symbolen horen dan ook bij de context van de plaat, want het is een soort code waarmee zwervers konden communiceren. Daar heeft het albumconcept dan ook mee te maken, want het hoofdpersonage is een zwerver die van stad tot stad de stappen vervuld.” Dit is ook terug te zien in de video voor So Sorry, waarin een zwerfster door een grauwe, eenzame stad loopt. Via WeTransfer is de band tevens ook een partnership aangegaan, waardoor ze de komende weken worden uitgelicht met Twelve Steps. ”Als je dus naar de slideshow gaat wanneer je een bestand uploadt, komt Subterranean Street Society en kun je de plaat beluisteren. Of wanneer je vaak genoeg de pagina refresht, haha!”, zegt Ivo.

 

Do-it-yourself: van plaat tot promotie
Het gros van Twelve Steps is opgenomen in Denemarken, in de studio van Louis’ moeder, die vroeger in rockbands zat. Ivo: ‘’Het is heel fijn dat we zoveel tijd hadden in de studio, waardoor je echt aan details kunt werken. Niet iedereen heeft die luxe. We zijn dan ook zeer tevreden met het eindproduct.’’ Het hebben van een label of platendeal is verleden tijd voor Ivo en Louis, daarom doen ze alles zelf, van de plaat tot de promotie. ”Wat je nodig hebt vandaag de dag, vooral als band die het moet hebben van optreden, is een groep fans die je band wilt supporten. Daarom hebben we een Patron opgezet. Een goede manier om in contact te komen met onze fans en hen ook iets extra’s te bieden”, concludeert Ivo. Wel geven de heren toe dat het gebrek aan optredens zijn tol eist voor de promotiecyclus van het nieuwe album. Louis: ”We zijn inmiddels alweer aan een nieuwe plaat begonnen door de vertraging en het gebrek aan shows. Heel jammer dat we het album niet de volledige 100% kunnen promoten. Kortom: een stressvolle tijd om ambitie te hebben. Maar ondanks corona, brand het artistieke vuur nog steeds.” Ivo sluit daar op aan: ”We zijn heel trots op het resultaat en daar genieten we zoveel mogelijk van. En uiteraard we gaan gewoon weer verder met een nieuw album, want dat is we het liefst doen: muziek maken.”

Twelve Steps is uitgebracht op 6 november en naast diverse winkels in Nederland is hij ook te bestellen op cd en vinyl via Bandcamp. Blijf op de hoogte van Subterranean Street Society via Instagram en Facebook. Pakjesavond! Subterranean Street Society speelt op 5 december in dB’s bij The Show Must Go ONline, er zijn 20 tickets om dat live bij te wonen + uiteraard een livestream. Tickets haal je hier. Een week later, 12 december, zie je SSS (hopelijk) in Willem Twee Poppodium in Den Bosch.




Deel dit artikel