roadburn tankzilla-700x325Eigenlijk was de Roadburn-programmering al compleet (ok, op dat ene gat in het schema op vrijdag in het Patronaat dan…), maar voor een graag geziene Eindhovense gast maakt de organisatie een uitzondering: welkom TankZilla. Peter – Pedro Speedrock – van Elderen stond al menig maal op Roadburn, maar is er weer als de gretige kippen bij. De collega’s van Eindhoven Rock City grepen die kans terecht met beide handen aan en vroegen van Elderen om TankZilla te introduceren.

Door Guido Segers (Eindhoven Rock City)

Het debuut:

Er is een nieuw beest in Eindhoven opgestaan. Sinds 2017 staat het in het repetitiehok te ronken en is de sound aangescherpt om de wereld te veroveren. Marcin Hurkmans (bekend van onder meer Wolfskop) en Peter van Elderen vormden TankZilla, een kruising tussen twee termen die lomp geweld zo ongeveer belichamen. Een nieuwe naam met bekende namen, dus hoog tijd om daar eens even polshoogte te gaan nemen door ze een paar vragen voor te leggen.

Vertel eens, wie is TankZilla?
In mijn optiek is TankZilla een soort kruising tussen een machine en een beest, een metafoor voor zowel het strakke militante als het levende (lees soul) in de muziek. Meer in de letterlijke zin is het Peter van Elderen ex-Speedrocker & meester drummer, multi instrumentalist Marcin Hurkmans.

Wanneer zijn jullie echt gestart en heeft het beestje zijn naam gekregen?
Op 16 sept 2017 zijn we begonnen met jammen, 22 nov 2017 is de naam TankZilla geboren.

Teaser TankZilla:

Wat voor geluid produceren jullie? In jullie bio tekst staat een referentie naar Roadburn en Repomen, hoe moeten we dat lezen?
Het geluid dat we produceren wordt in ieder geval door iedereen op ongeloof getrakteerd als ik zeg dat we met zijn tweeën zijn, haha. Wat betreft de termen Roadburn & Repomen, Roadburn is een toonaangevend festival wat zijn gelijke niet kent, ooit begonnen als wat meer puristisch ‘stoner rock’ festival en uitgegroeid tot iets wat ik alleen zou kunnen omschrijven als een cosmic sonic roadtrip. De term Roadburn is opgenomen omdat wij wel wat schuren tegen dat oude stonerrock idioom qua lompheid.

Repomen was een side-project tijdens mijn Peter Pan Speedrock dagen waar ik voor het eerst mijn voorliefde voor de wat tragere grooves liet spreken, en qua gitaarblauwdruk zou je dit kunnen zien als voorloper van TankZilla.

Van Elderen maakte in 2008 een beste plaat met Repomen (op Suburban Records) en stond dat jaar ook op Roadburn.

ROADBURN-2019-Tankzilla1En Godzilla of Tank alleen was niet genoeg om jullie sound te vatten? Het moest een combi zijn?
Overdrijven is schijnbaar ook een vak, dubbel lomp is ook leuker en het bekt lekker.

Jullie hebben natuurlijk beiden je sporen wel verdiend in diverse bandjes. Hoe is het dan om iets nieuws te starten en eigenlijk ‘from scratch’ te beginnen?
We beginnen natuurlijk niet from ‘scratch’ dat is een voordeel en een nadeel. Aan de ene kant staan deuren verder open, en je moet inderdaad aan hogere verwachtingen voldoen, ik zeg bring it on.

Jullie gaan natuurlijk continue verwijzingen naar je oude bands terugzien. Is dat iets wat je verwelkomt of is het lastig omdat het toch een bepaalde verwachting uitspreekt?
Als iemand niet de moeite neemt om zich te verdiepen in een afslag die ik neem en alleen maar op oude papieren naar ons komt kijken vraagt hij of zij er zelf toch om? Ik denk dat de meeste ‘fans’ van onze oude bands zeer capabel zijn om uit te vogelen of TankZilla hun ‘cup-a-tea’ is.

Op 16 maart 2019 stonden jullie op ‘Uit de Riolen van Eindhoven II’. Een avond die toch eigenlijk als showcase van wat er gebeurt in de Lichtstad op dit moment met stevig gitaarwerk. Is het voor jullie belangrijk om die aansluiting en connectie levend te houden?
Het is een oude traditie waarbij ik al een paar keer mocht aanschuiven (volgens mij is het al vaker geweest als tweemaal maar dat terzijde), ik ben dan nu de oude bok die nog mee mag doen en ben daar best trots op.

Zit er zo nog wat leven in Eindhoven Rockcity als het aan TankZilla ligt?
Het gaat wat op en af, er mogen van mij wel wat vaandeldragers de wereld doorkruisen.. er raast zeker potentieel rond.

Wat gaan we in de toekomst nog zien van TankZilla?
Zoals eerder aangegeven ben ik de ouwe bok, wat niet wegneemt dat ik her en der nog flink ga beuken. Wel de krenten uit de pap. En een plaat uitbrengen lijkt me tof.

Op 14 april brengt Lighttown Fidelity het (7-inch) debuut van TankZilla uit. Die twee tracks kun je vast hier bestellen. Diezelfde zondag speelt het duo op Roadburn Festival, van 16.40 tot 17.20 in Hall Of Fame.

Dit artikel is eerder verschenen op Eindhoven Rock City.Deel dit artikel