We komen niet vaak zo’n toepasselijke bandnaam tegen, maar bij het Belgische Modder is het wel heel treffend! Sludge metal is de basis van dit Gentse vijftal onder leiding van producer Mathlovsky, maar onder die solide fundering horen we meer, veel meer. Samen met gitarist Maxime Rouquart, drummer Gregory Simons, bassist Maurice van der Es en toetsenist/producer Simon Felix, heeft Modder op 3 december 2021 een erg vunzige, retestrakke en..nu ja…simpelweg moddervette debuutplaat bewerkstelligd. Uitgekomen in samenwerking met befaamde labels Consouling Sounds in België en het Nijmeegse Lay Bare Recordings is de self-titled een prachtstaaltje riffs bouwen in een bed van instrumentale industrial sludge. We vonden het dus tijd voor een interview met het brein achter de band: Mathlovsky.
Tekst: Merijn Siben
Mathlovsky zelf is al enkele jaren geen onbekende in de Belgische muziekwereld, maar niet in de scene die je doet vermoeden. Als producer Mathlovsky maakt hij al enkele jaren beukende electro, met al een flinke handvol albums op zak. Hoe het uiteindelijk tot Modder is gelopen gaat tevens echter ook gepaard met flink wat ervaring in de metal. Zo speelde hij in de jonge jaren gitaar bij heengegane death metalband Orange Hill, en bracht hij in 2018 een EP uit met de blackened sludgers van Kuar Nhial. Het zijn die collectieve wegen die tot Modder hebben geleid, midden in de lockdown: ”Het is allemaal tot stand gekomen in maart 2020, in de eerste paar lockdowns. Ik had net als velen ineens een hoop vrije tijd, dus begon ik te werken aan de track Mind Frequenzy. Ik liet dit vervolgens horen aan George (artwork designer), en die begon me te motiveren hier een project van te maken als band.”
Van soloproject naar Modder
Nog voordat Modder een volledige band werd, was het album al af. Maar daar bleef het niet bij voor Mathlovsky. ”Ik begon al meteen met het schrijven van een nieuwe track getiteld Mudslinger, die is eerder uitgekomen uiteindelijk.” De bal ging vervolgens rollen, met inmiddels Gregory op de drums, Maxime op de gitaar, Maurice op bass en Simon op de toetsen. ‘‘Mudslinger vormde een basis als band. Ik vroeg me, ook zeker in deze tijden, echt even af of er wel ruimte was voor een nieuw project…zitten mensen hierop te wachten? Is hier interesse in?” En die interesse was er, want niet lang daarna nam het Nijmeegse label Lay Bare Recordings contact met ze op.
Lay Bare Recordings en Consouling Sounds
Het was een muzikale collega die Modder tipte bij Lay Bare, namelijk Peter Verwimp, ook bekend van het toffe drone/doom project Ashtoreth. ”Désirée Hanssen van Lay Bare Recordings hoorde onze track, en toen heeft ze ons benaderd voor een toekomstige release. Zo is het eigenlijk heel rap gegaan. Ondanks dat er geen shows mogelijk waren, werden het ineens aardig drukke tijden.” Terwijl er druk gewerkt werd aan de totstandkoming van de release, deed Modder in augustus 2021 ook nog een door Consouling georganiseerde show in thuisstad Gent, wat ook nog eens aandacht van Consouling Sounds zelf opleverde. ”Dat was erg gaaf! Beide zijn het natuurlijk supertoffe labels met een groot draagvlak in de underground scene. Door samen te werken hebben we zowel een bereik in Nederland als België, en natuurlijk daarbuiten!” Inmiddels zijn de vinylplaten bij zowel Consouling als Lay Bare in mum van tijd uitverkocht, en enkel nog verkrijgbaar via de Modder Bandcamp.
Lovende reacties
En het resultaat is er dan ook naar: debuutplaat Modder is een vuistdikke 40 minuten aan smerige instrumentale sludge, veelvuldig opgeleukt door industriële klanken, synths en samples. Dat huwelijk tussen metal en elektronica kwam op natuurlijke wijze tot stand voor Mathlovsky. ”Ik mis in de metal soms wat van die sub-bassen, die je wel in veel elektronische muziek hoort. Onze gitaren hebben we gewoon lekker laag gestemd, de bas is lekker rauw en gritty. De subs wil ik echt voelen borrelen.” Het geeft dan ook een interessante universele betekenis aan de bandnaam, gezien een ‘modder’ ook iemand is die dingen modificeert, zoals Modder in dit geval de grenzen van sludge verlegd.
De songs op de self-titled zijn voortgekomen uit een jam. ”Gewoon een stuk uitwerken en bedenken: hoe kan ik dit nog heavier maken? Er mag bij Modder geen moment zijn waarop je niet kan headbangen. Het moet gewoon klinken als een mokerslag in het gezicht. Ik hoop dat ik daarin geslaagd ben.” Hier bij NMTH waren we dan ook erg onder de indruk van de productie, geheel door Mathlovsky gedaan in zijn thuisstudio. ”Ik ben heel trots als producer dat mijn metalplaat in de smaak valt bij allerlei mensen, zeker in tijden waarin vinyl niet zo vanzelfsprekend is geworden door lange wachttijden en schaarste. Als je zorg draagt voor de plaat is ie voor de rest van ons leven te beluisteren, erg gaaf als ie twee straten verder of iemand aan de andere kant van de wereld toeren draait.”
Denderen op Desertfest
Hoewel België inmiddels in een gedeeltelijke lockdown zit, had ons buurland enkele maanden te maken met een razendsnel vol rakende concertagenda. Zelfs Desertfest Antwerpen en Gent gingen door! Extra mooi voor Modder, want ze wisten op Desertfest Gent een plek in de jaloersmakend goeie line-up te bemachtigen. ”We hebben onszelf aangeboden. Max speelt ook gitaar in Vonnis, en hebben al op een eerdere editie gespeeld. Frayle, ook getekend bij Lay Bare, stond er eveneens, dus er was al een link. We zijn echt blij dat het doorging.” Niet slecht voor een nieuwe band, daar het debuut nog niet uit was. De zaal stond zelfs afgeladen: ”Dat was superzalig natuurlijk! Ik heb in wat metalbands gezeten, maar dit is de eerste keer dat ik me echt thuisvoelde in een bepaalde scene. Zeker om als nieuwe band op Desertfest te mogen spelen is zo’n grote kans, en dan ook nog eens in onze thuisstad! Fantastisch.”
Toekomstplannen
Na het debuut en de single Mudslinger, is Mathlovsky al gauw weer verdergegaan met de tweede plaat, met als doel dit keer meer als band te doen. ”Zeven demo’s heb ik klaar, die neem ik mee naar het repetitiekot, en dan mag iedereen zijn eigen smaak, invloeden en aanpassingen erin meenemen. Heel plezant om die nummers zo te zien ontwikkelen, en ik denk dat het ons als band ook hechter zal maken.” Qua liveshow zit het al wel snor verwacht Mathlovsky, daar de band veelvuldig samenkomt. ”We zijn sinds maart 2020 al elke week aan het repeteren, dus we kunnen de muziek zo blindelings repeteren. Je moet met deze muziek wel echt zorgen dat je strak speelt, zoveel mogelijk. Een steekje laten vallen zit er niet bij.” Hoewel het qua liveshows nog even op zich laat wachten, blijven het drukke tijden voor Modder dus, met een opvolger op komst: ”We proberen muziek te maken die je niet snel ergens anders vindt. Extra mooi als we vervolgens gauw genoeg op het podium staan om een uur lang riff na riff op je af te smijten.”
Modder is uitgekomen op 2 december 2021 via Consouling Sounds en Lay Bare Recordings en verkrijgbaar via Bandcamp op gekleurd vinyl. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en Instagram.
Nog geen reacties!
Er zijn nog geen reacties geplaatst.