Recentelijk mochten we weer een nieuwe band uit de vruchtbare black metal branche verwelkomen: Dinbethes, een nieuw project met leen van o.a. Pestilence, Shagor en Weerzin opgericht door multi-instrumentalist J. Met debuut Balans bewerkstelligt de band een gelaagde, omvangrijke sound doordrenkt in een vakkundige synergie tussen agressie en atmosfeer, melancholie en euforie. Een plaat tot stand gebracht dankzij een strak dicht geweven scene, uitgebracht op cassette en cd via Swarte Yssel, het label opgericht door J. en bandlid P. (Shagor, Weerzin), met ook drummer M. (o.a. Pestilence, Carach Angren en God Dethroned) en zanger K. (Ghost of Mirach) in de gelederen. Mooi moment om met J. te spreken over de scene, de nieuwe plaat en de samenwerking met Babylon Doom Cult. 

Tekst: Merijn Siben

J. is al actief in bands als Shagor en Weerzin, wat onder andere al leidde tot Sotteklugt, een fraaie plaat uit 2020. Maar dat de inspiratie niet uitblijft, blijkt uit het ontstaan van Dinbethes. ”In die tijd had P. zijn eerste twee Ossaert platen geschreven en had ik ook een aantal demo’s op de plank liggen die niet binnen het plaatje van Shagor pasten. De afgelopebn jaren is mijn interesse in opnemen, mixen en masteren ook steeds verder ontwikkeld en zag ik in Dinbethes de perfecte kans om een plaat van voor naar achter volledig zelf te produceren. Mijn brein staat praktisch nooit stil en de drang om te creëren is vrijwel altijd aanwezig.” Die geestdrift leidde al tot ska-punk met Lekker Origineel, bewust beroerde hiphop met De Jammermannen, ranzige black metal met Weerzin en de metal producties die via Swarte Yssel uitkomen; er is een drang die aanwezig blijft. ”Zelfs momenteel heb ik alweer tig ideeën opgedaan, sommigen ver uitgewerkt, sommigen nog op de plank. Dinbethes geeft mij de volledige regie over mijn interpretatie van black metal.” Dat is het dan ook volgens J., een samenloop van omstandigheden: ”Dinbethes is een plek waar ik mijn eigen ei kwijt kan en mij creatief kan ontwikkelen in een richting die ik zelf bepaal. Ik hecht dan ook waarde aan die autonomie en zelfontwikkeling.”

De juiste verhouding
Voor het completeren van Balans heeft J. diverse andere muzikanten aan de mouw getrokken. Zo horen we op de drums M. (o.a. Pestilence, Carach Angren en God Dethroned). Ook bijzonder is de aanwezigheid van twee zangers, namelijk K. (Ghost of Mirach) en dus eerdergenoemde Swarte Yssel collega P. Flink wat talent dus, die leidde tot heel wat specifieke wensen, daar de muziek van J.’s hand komt. ”Ik denk dat de verhouding 90/10 is. Vooral met vocalen ben ik heel specifiek geweest in de regie. Wat me de nodige scheldkanonnades van P. heeft gekost tijdens het opnameproces omdat het allemaal te ingewikkeld werd, haha! Echter wanneer K. of P. een terechte opmerking over plaatsing, hoogte of cadans had hebben we dat gewoon aangepast.” Drummer M. kreeg op zijn beurt geprogrammeerde drums toegezonden, die hij vervolgens op geheel eigen wijze heeft ingespeeld. ”Eerlijk is eerlijk: die 10 procent die in arrangeren is geleverd door K., P. en M. brengt de plaat van ‘redelijk’ naar ‘goed’ in mijn oren. Ik wil hun aandeel niet ondermijnen; ik ben een matige muzikant met een creatief brein. Ik kan niet vaak genoeg benoemen hoe dankbaar ik hen ben dan ze de tijd en moeite hebben genomen mij uit de brand te helpen!”

Goede samenwerking
Belangrijk bleek het ook voor de totstandkoming van de plaat, dat J. met eenieder kon opschieten. Dat gebeurde dan ook. ”P. werk ik al jaren mee samen en ik denk dat wij bijna naadloos op elkaar aansluiten in communicatie en schrijfstijl. Dat gaat af en toe heel hard, maar we weten van elkaar waar we aan toe zijn en halen het beste in elkaar naar boven denk ik.” Met zanger K. was het de tweede samenwerking, eerder al voor de zanglijnen van Shagor’s Sotteklugt. ”Die man is gewoon een professional, dus niets meer dan lof voor hem! Het was even een warme zomermiddag in juni flink zweten op een iets te goed geïsoleerde 6m2 maar uiteindelijk stond alles er met een paar uur naar tevredenheid op.” Tot slot complimenteert J. ook drummer M.: ”met minieme aanwijzingen heeft hij gestoord goede drumpartijen opgenomen en toegestuurd. Als ik iets anders wilde was dat geen enkel probleem en vaak binnen een dag geregeld. Enkel grote waardering voor deze mannen! Ik sta nog altijd versteld dat ze hebben willen bijdragen aan deze plaat.”

Meerdere zanglijnen
Ook ongebruikelijk in de black metal is het werken met meerdere zangers. Zo doet J. zelf de cleans, maar nemen P. en K. de screams tot hun rekening. ‘‘Ik ben geen schreeuwer. Ik had de beschikking over 2 bizar goede en unieke vocalisten die met liefde wilden meewerken aan de plaat. P. met zijn atmosferische black gekrijs, K. met zijn blafferige en lage death metal vocalen; ze vullen elkaar prachtig aan. Dit gold overigens ook voor de arrangementen: de ruimte om met verschillende vocalen te spelen biedt veel ruimte voor een nog beter uitgevoerd stuk.” Dit is ook goed terug te horen in de track Geboren, die bij ons vorige maand in de première ging, en een wisselwerking tussen screams en cleans bevat. ”Ik las overigens in een review dat er blijkbaar vrouwenzang in zat. Die man moet ik echt teleurstellen: alle clean vocalen die je hoort ben ik toch echt zelf. De lage, de mids, de hoge, de vrouwen vocalen. Ik snap mijn eigen strot soms ook niet haha.”

Bon Jovi op een blauwe maandag
Drukbezette drummer M. (o.a. Pestilence, Carach Angren en God Dethroned) speelt de drums in. Eveneens een makkelijke keuze, daar J. hem al enkele jaren kent. ”We spraken elkaar al gedurende een paar jaar op verjaardagen, hebben op een blauwe maandag nog een poging tot een Bon Jovi en Europe tribute uit de grond proberen te stampen en dat klikte altijd wel. Dus zodra ik een drummer nodig had, heb ik, op aandringen van een goede gezamenlijke vriend, hem een berichtje gedaan. Hij ging meteen akkoord, ik geloof dat ik hem op dat moment de demo’s nog niet eens toegestuurd had. Nu achteraf had ik me geen betere keuze kunnen voorstellen; wat een absolute baas is die man.”

Babylon Doom cult
Voor de vinylversie is er een welbekend underground label aangetrokken: Babylon Doom Cult, steevast garant voor bijzondere zwart metalen releases, waaronder ook Shagor en nu dus Dinbethes. ”Jo Versmissen, de eigenaar, is een fijne man met passie voor de muziek en de scene. Het is een eerlijke deal die we bij hem krijgen. Als het een fijne en goede samenwerking is zie ik geen reden om wat anders te zoeken, het bevalt uitstekend.” Voor de tape en cd release heeft J. zijn eigen label Swarte Yssel. Samen met Babylon Doom Cult loopt het mooi parallel volgens J. ”Ik heb het idee dat wij met onze releases Babylon Doom Cult vooruit kunnen helpen en Babylon Doom Cult de andere kant op ook Swarte Yssel vooruit kan helpen. We kunnen denk ik met elkaar meegroeien en vandaar dat Babylon sinds de release van Sotteklugt eigenlijk het ideale label is gebleken. Dus even een shoutout naar W. Damiaen, van o.a. Catacomben Studios en Laster: bedankt voor de tip!”

Swarte Yssel
Met zoveel diverse bands lijkt ook nog eens een label hebben een no-brainer, anderzijds weer een hoop drukte. Volgens J, het eerste: ”Swarte Yssel is een logisch gevolg op de onuitputtelijke bron van creativiteit en behoefte aan autonomie. Zowel P. als ik bleven maar nieuwe muziek schrijven de afgelopen jaren en we wilden niet voor elke release opnieuw bij labels gaan leuren. Dus besloten we toen om voor onszelf te beginnen. Een kwaliteitslabel aan je muziek meegeven en een stuk onafhankelijkheid dus. Overigens wil ik nog even aangeven dat we er nog een derde persoon is die op creatief vlak onwijs veel bijdraag aan Swarte Yssel: M van Art from the Underground. Die man heeft zowel Shagor, Weerzin, Dinbethes van artwork en logo’s voorzien en zal dit straks ook doen voor Suol. Hij is echt een onmisbaar onderdeel in deze Swarte Yssel samenwerking! Het is ongelooflijk wat die man kan doen met een paar woorden en stijl-voorbeelden. Enkel lof en liefde voor deze man. Dus als er verder nog bands die artwork zoeken: M. is je man!”

Volgende fase
Bij Dinbethes blijft het niet, want J. is alweer een nieuw project aan het afronden. ”Deze heet Suol, waar we meer de lokale folklore ingedoken zijn en enkel met lokale muzikanten samengewerkt hebben. De master is bijna klaar en dan gaan we kijken hoe ellendig lang de vinyl productie deze keer weer mag duren. Daarna gaan we natuurlijk vrolijk door met Shagor 2, Dinbethes 2 en andere projecten die nog op de plank liggen. Genoeg te doen in ieder geval!”

Balans van Dinbethes is op 17 juni uitgekomen op cassette en cd via Swarte Yssel en op vinyl via Babylon Doom Cult Records. Tevens is de plaat te streamen via Spotify en Bandcamp. Deel dit artikel