Aravt

Mongolië is een onbekende plek voor de meesten van ons. Vaag bekend via historische referenties, zoals de Mongoolse hordes van Genghis Khan. Nog langer geleden, de plaats waar het Xiongnu volk leefde, de waarschijnlijke voorouders van de Hunnen die Europa in brand staken onder Attila (met dezelfde achternaam). Momenteel is het een afgelegen land waar we weinig over weten, Toch blijkt metal diepe wortels in Mongolië te hebben. Iedereen kent The Hu, met hun mix van tribale muziek en metal, maar er is veel meer. We praten met een van de bands die Mongolië vertegenwoordigen in de metal: Aravt.
Een uitgestrekt land met uitgestrekte steppen en landerijen, misschien wel het meest dunbevolkte land ter wereld (volgens sommige bronnen is dat geen misschien). Dankzij een band als The Hu is het land weer in ons vizier, en ondanks dat het ingeklemd ligt tussen China en Rusland heeft het een eigen identiteit, geschiedenis en geluid. En dat hoor je terug in de muziek van Aravt.  

Tekst: Guido Segers

Kunnen jullie beginnen met jezelf voor te stellen? Hoe zijn jullie in de metal muziek terecht gekomen? Wat was het album waarmee het allemaal begon?
Frontman – Nyamaa | Leadgitaar – Tugsuu | Gitaar – Orgil | Bas – Bayart | Drums – Ganaa

Iedereen heeft een ander verhaal. Sommigen van ons begonnen op de middelbare school, en sommigen van ons zijn pas onlangs begonnen. Je kunt wat invloeden van Amon Amarth en Arch Enemy terughoren in onze muziek. Meestal luisterden we naar Children of Bodom, Slipknot, Cannibal Corpse, vroege albums van Immortal, Dimmu Borgir, Cradle of Filth.

Kun je me meer vertellen over het ontstaan van de band en hoe jullie bij elkaar zijn gekomen? Hebben jullie nog andere muzikale projecten lopen? Wat betekent de naam?

Onze band werd opgericht in 2014 met Tugsuu, Ganaa, Nyamaa en twee vorige leden Voovka en Battur en we hebben ons eerste album, Nomadic Warriors, uitgebracht. Dit album gaat over legendarische krijgers uit vroegere tijden, grote veldslagen, historische gebeurtenissen en de nomadencultuur. Een videoclip voor het nummer A Plea staat online. Nadat voormalig gitarist Turuu was vervangen door Orgil, brachten we een tweede album uit genaamd Empire – het concept is hetzelfde. Van dit album is de videoclip Last Light uitgebracht. Het derde album werd opgenomen met nieuwe bassist Bayart, ons nieuwste lid van de band in zijn huidige vorm. Het schrijven van dit album was veel anders dan de andere twee melodieuze death metal albums. Deze keer zal je er meer riffs, death metal, brutaliteit en agressie in horen. Dit zijn de enige projecten waar we als muzikanten aan werken. De betekenis van de term Aravt is het systeem van tien soldaten van Chinggis (Dzjengis, red.) Khan. Dit is een oorlogsbeheersingssysteem dat het leger in tien eenheden verdeelt.

 

Nomadic Warriors (2015)

In jullie muziek maken jullie verwijzingen naar de Mongoolse geschiedenis, bijvoorbeeld in je artwork. Waarom is dit belangrijk voor jullie, en wat zijn bepaalde aspecten die jullie inspirerend vinden?
Een van onze vrienden is een kunstenaar. Zijn naam is Abo. We hebben hem gevraagd een krijger te tekenen voor de albumhoes. Hij heeft het geweldig gedaan, en het past goed bij het thema van het album. Iedereen heeft zijn verbeelding van Mongoolse krijgers, we hielden van zijn perspectief.

Jullie laatste album Guren kwam uit in 2017. Hoe verloopt jullie proces als band bij het schrijven van nieuwe muziek? Zijn jullie op dit moment met iets bezig?
Tugsuu componeerde alles op beide albums. Vervolgens beoordeelt de rest van de band het, en brengt een paar kleine wijzigingen aan voordat het wordt opgenomen. Op dit moment richten we ons op de release van het derde album. We zijn het nog niet eens over de definitieve mastering, maar we zijn er zeker van dat het binnenkort klaar zal zijn.
Op het derde album hebben we ons vooral op onszelf gericht, d.w.z. we hebben alles gespeeld wat we wilden. Het heeft geen enkel concept of thema. Het is anders dan de twee andere albums, maar we hebben geprobeerd de sfeer van Aravts metal muziekbeleving te behouden. Het heeft veel verschillende contrasten in elk nummer. Verder klinkt het misschien meer death metal dan melodeath.

Wat hoop je dat de mensen meenemen van jullie muziek? Hebben jullie een specifieke boodschap of thema dat jullie willen overbrengen, en wat hoop je dat mensen zullen leren na het beluisteren van Aravt?
Onze muziek is recht door zee, waar en eerlijk, zonder verborgen boodschappen. Het is precies wat je hoort en voelt – pure stroom van energie, opoffering, rauwe kracht van strijders die op het slagveld strijden. Het gaat over broederschap, eerlijkheid en toewijding. Het gaat over grote tijden toen koningen en generaals over de wereld heersten.
Wat zijn volgens jullie de belangrijkste bands uit Mongolië die we misschien niet kennen?
Als we buiten-Mongolië vertegenwoordigen was Altan Urag de eerste band die de nationale volksstijl omarmde met metal muziek. Ayasiin Sallhi is de eerste death metal band, die begon in 1985 – zij maakten extreme metal beschikbaar in Mongolië. Nisvanis zijn andere pioniers van de rockmuziek, die het mainstream maakte in ons land. Growl of Clown is momenteel een groeiende metalcore band. Karmatic is een van de beste black metal groepen uit Mongolië. Ik heb nog geen inactieve bands genoemd – die even belangrijk zijn als de huidige actieve bands en een cruciale rol spelen in het doorgeven van metalmuziek aan de volgende generatie. Helaas moesten velen om hun eigen redenen uit elkaar gaan.

Er zijn een paar vaak genoemde bands die Mongoolse invloeden in hun muziek gebruiken, zoals The Hu, Tengger Cavalry en Nine Treasures. Alleen de eerste komt daadwerkelijk uit Mongolië, de anderen uit Buiten-Mongolië. Hoe heeft het succes van deze bands de Mongoolse metal scene beïnvloed?
Het zijn allemaal Mongoolse bands, maar verdeeld over binnen- en buiten-Mongolië. Wij waarderen “the Hu” voor de evolutie van het concept van de Mongoolse metalscene naar de wereld. Dat is de referentie die de Mongolen gebruiken: wij zijn Buiten- of Noord-Mongolië. Nine Treasures (Binnen-Mongolië, dus China) heeft ons al verschillende keren bezocht tijdens de muziekfestivals. Het is ons voorrecht om met mede-Mongolen op hetzelfde podium te spelen.

Hoe is de scene voor jullie? Is het gecentreerd in Ulaanbaatar of is het meer verspreid? Is metal in jullie land geaccepteerd als kunstvorm?
Het groeit nog steeds in ons land. Op dit moment is het een muziekgenre dat je vooral in de hoofdstad van het land kunt vinden; toch kun je sommige metalheads in andere steden vinden, maar niet zoveel als in Ulaanbaatar.

Gebruiken jullie speciale instrumenten of traditionele muziekelementen in de muziek van Aravt en zo ja, welke?
De horse fiddle werd gebruikt op beide uitgebrachte albums. Nuudliin Daichid was het nummer van het eerste album waar het werd gebruikt; het doel was echter niet om nationale muziekelementen te gebruiken, maar om met de muziek mee te gaan zoals die klinkt. Het outro van het tweede album, waarin dit instrument ook werd gebruikt, heeft misschien wat traditionele gevoelens. Je zult het begrijpen als je het hoort.

Aravt

Metal muziek wordt in sommige delen van de wereld onderdrukt. Hebben jullie te maken met censuur of onderdrukking van de metalcultuur en muziek in Mongolië?
Gelukkig zijn we de fase waarin dit soort muziek werd onderdrukt en verboden een paar decennia geleden voorbij. We doen wat we willen en hebben daar nooit problemen mee.

Zijn jullie of leden religieus en zo ja of nee, heeft dat een plek in de muziek?
Ieder van ons is atheïst; we zijn helemaal niet religieus, zeker niet in het boeddhisme. Ons liedje van het eerste album, genaamd Superstition of Suseg definieert wat de relatie van Aravt tot elke vorm van religie is. Het wordt aangeduid als; geblinddoekt door religie, zal je nooit de waarheid zien.

Welke toekomstplannen hebben jullie momenteel als band?
Het financiële nadeel in de metalmuziekscene van Mongolië in stand houden en overleven, de metalcultuur overbrengen naar de volgende generatie, metal verspreiden in ons land en zelf van metal genieten.

Als Aravt een gerecht was, wat zou het dan zijn en waarom? 
Interessante referentie; het moet iets rauws zijn, bloederig met een hoge hoeveelheid cafeïne.


Ben je benieuwd naar de muziek van Aravt, beluister dan de albums Nuudliin Daichid (2015) en Guren (2017) onder andere via Spotify:Deel dit artikel