Mark Jansen met Epica op City Rock 2016, foto Rob Sneltjes

Mark Jansen met Epica op City Rock 2015, foto Rob Sneltjes

Epica’s Mark Jansen woont tegenwoordig op Sicilië in de bergen en dat komt mooi uit, want naast muziek is fietsen zijn tweede grote passie. Check zijn Instagram-profiel voor die jaloersmakende foto’s. Niet allemaal van het Italiaanse eiland, want de racefiets gaat altijd mee op tournee en Epica speelt veel, vooral buiten de grenzen. Dikke kans dat je in oktober prachtige beelden van Braziliaanse bergen ziet, want Epica host dan in São Paulo de eerste buitenlandse editie van Epic Metal Fest.

Epica op City Rock 2016, foto Rob Sneltjes

Simone Simons van Epica, foto Rob Sneltjes

Maar eerst, op zaterdag 1 oktober, is de tweede Nederlandse editie. Die show in 013, Tilburg is voor Epica, dat op 30 september het nieuwe album “The Holograpgic Principle uitbrengt, tegelijk het enige Nederlandse optreden. Naast de gastheren treden ook Katatonia, Fleshgod Apocalypse, Stream Of Passion, The Agonist, The Ocean, Mayan, Textures, Myrath, Evil Invaders, For I Am King en Off The Cross aan.

Door Ingmar Griffioen, met foto’s van Rob Sneltjes

Een eigen festival organiseren en dan in het tweede jaar meteen doorgroeien van Klokgebouw naar 013 en een editie in Brazilië organiseren; dat lijkt allemaal nogal ambitieus. Volgens Jansen, oprichter en gitarist van Epica, levert het juist een belangrijke bijdrage aan de inkomstenmix van de van oorsprong Limburgse symfonische metalband. NMTH zocht hem op voor meer uitleg voorafgaand aan een concert in De Helling, Utrecht.

Vorig jaar ontving Epic Metal Fest voor de eerste editie bijna 3000 mensen.
“We hoopten wel op zo’n aantal, maar hadden tegelijk geen flauw idee wat we konden verwachten. Er was geen referentie. We hebben wel meteen geprobeerd het zo goed mogelijk aan te pakken, met een aansprekende line-up en dan vooral bewust niet enkel female fronted. Wel kozen we voor bands die mensen misschien niet direct bij ons zouden verwachten, maar die wel bij ons aansluiten. Mensen zien vaak Epica op één hoop met bands als Within Temptation en Nightwish, maar we hebben vaak net zoveel of zelfs meer gemeen met bands die niet zo voor de hand liggen. En die wilden we op dat festival hebben, zodat je kunt horen waar Epica vandaan komt en ik denk dat dat goed gelukt is.”

Epica op City Rock 2016, foto Rob Sneltjes

Epica was vorig jaar headliner op City Rock in Leeuwarden, foto Rob Sneltjes

Toch verhuizen jullie van Eindhoven naar Tilburg.
“We hebben veel goede kritieken gehoord over het festival, maar bewust ook kritiekpuntjes verzameld, zodat we er zoveel mogelijk kunnen wegwerken. Het grootste kritiekpunt was de sound in het Klokgebouw die toch wat hollig is, dat stoorde wat mensen en dus doen we de tweede editie in 013. Zo waren er nog wat kleine dingen, die daar ook net wat anders geregeld zijn. Niks ten nadele van het Klokgebouw, wat ik ook een fantastische zaal vind, maar voor Epic Metal Fest past 013 denk ik net wat beter.”

Epica op City Rock 2016, foto Rob Sneltjes

Epica op City Rock 2015, foto Rob Sneltjes

Daar kun je nu ook drieduizend man kwijt in de grote zaal.
“Als we dat weer zouden kunnen halen en we verkopen uit, dat zou fantastisch zijn. Maar we gaan het wel in twee zalen te doen, met een om-en-om programmering.”

Waarom zijn jullie destijds met het festival begonnen?
“We hadden eigenlijk altijd al een wens om een eigen festival te doen. Je komt op zoveel festivals, merkt dat het bij een aantal supergoed geregeld is en bij een aantal wat minder en dan denk je ‘hoe zouden we het zelf doen als we die concepten samenvoegen tot iets moois’. Het kwam er alleen nooit van wegens tijdsgebrek. Sinds we met manager Daniel Regan werken wel. Hij heeft ons enorm op sleeptouw genomen, is in de gaten gesprongen en zo hebben we de plannen die al heel lang in de diepvries lagen toch kunnen ontdooien en ontwikkelen.”

Dacht je: ‘He, die jongens van Peter Pan Speedrock hebben een eigen festival, laten wij ook…’?
“Dat valt zeker ook op. Dan denk je: ‘Kunnen wij dat ook?’ Het is natuurlijk hard werk en geen peuleschil, anders had waarschijnlijk iedere band zijn eigen festival, maar het is een hele mooie uitdaging. En ik denk dat veel bands tegenwoordig zoeken naar de juiste formule om te overleven. Uit cd-verkoop haal je bijna geen inkomsten meer, omdat veel mensen downloaden – waar ik overigens niks op tegen heb – maar wij moeten wel zorgen dat we overleven in de nieuwe wereld. En zo’n festival organiseren helpt daar enorm bij.

“Je bent altijd op zoek en je merkt dat de bands die daar ook slim mee bezig zijn, dat dat vaak de bands zijn die het volhouden. Je kunt tegenwoordig niet alleen maar lekker muziek maken en de rest aan de platenmaatschappij overlaten, want dan gebeurt er onvoldoende. Je moet zelf de koe bij de horens vatten, nieuwe dingen uitproberen en zorgen dat je daar je inkomsten uithaalt en daardoor door kunt gaan.”

Wat dat betreft is Epica als band wel gegroeid de laatste jaren?
“We hebben eerst tien jaar alles zelf gedaan. Toen zijn we ook altijd vrij hard gegroeid, maar op een gegeven moment groeide het ons boven het hoofd. Er moest gewoon iemand bij komen als we nog stappen wilden maken. Dat was even zoeken, want we zochten geen typische manager maar iemand die part of the team is, samen plannen kan maken.”

Epic Metal Fest is meteen ook de enige Nederlandse show en presentatie van het album.
“We gaan in 013 het nieuwe album spelen ja, maar weten nog niet in welke vorm. Het is wel de officiële cd-presentatie. En we doen er nog een in Brazilië, dus dat zijn twee festivals. Dan beginnen pas de echte tours.”

Epica op City Rock 2016, foto Rob Sneltjes

Epica op City Rock, foto Rob Sneltjes

Waarom?
“Exclusiviteit is de reden. Je wilt toch extra veel mensen naar Tilburg krijgen. In de beginjaren speelden we vrij veel en dan heb je overal relatief kleine groepen fans, terwijl als je één show doet komen de meeste mensen daarheen. We hopen toch de 013 uit te verkopen. Dat is het doel en daar gaan we voor. Je merkt ook bij de fans dat de spanning toeneemt, dat ze er echt naar uitkijken. Bij de presentatie komt dat tot ontlading en worden een hoop nummers live gespeeld, vaak ook nummers die we daarna nooit meer spelen. In 2017 zullen wel weer meer Nederlandse shows volgen, maar voor 2016 is het Tilburg.”

Er zijn meer Nederlandse bands met een eigen festival, maar de meeste gaan dat niet in Zuid-Amerika doen. Jullie hebben daar natuurlijk veel fans…
“Na de geslaagde eerste editie waren we aan het brainstormen over de vervolgstappen. We waren er snel uit over een tweede Nederlandse editie, maar hadden zeker ook het idee dat we dit internationaal kunnen doen. We willen alles stap voor stap doen, niks te snel maar ook niet te langzaam. De kans ligt er, mensen beginnen de naam al te kennen. En juist in Brazilië, ook omdat we daar altijd goed aan de weg hebben getimmerd, en een grote fanbase hebben, juist daar is het mooi om ook een Epic Metal Fest te hebben.”

Epica op City Rock 2016, foto Rob Sneltjes

Epica, foto Rob Sneltjes

Epica doet het goed in Latijns Amerika, maar waarom juist in Brazilië en niet Mexico of Chili?
“Een oude vriend van mij, een Braziliaan die ik al heel lang ken, is daar op een gegeven moment concerten gaan organiseren. Eerst heel kleinschalig, maar nu is hij opeens een van de grootste spelers van Brazilië. Hij organiseert dit grotendeels, alles in samenspraak met ons, maar zonder hem zou het niet gelukt zijn.”

De Braziliaanse editie vindt plaats op 15 oktober met onder meer Paradise Lost en Finntroll in de Áudio Club, São Paulo, een zaal waar 3000 man in past. Als dat een succes is, kan het zomaar de opmaat zijn naar meer edities?
“Ja, daar kunnen we nog niks over beloven. Maar mocht dit ook goed uitpakken, dan kan het op nog meer plaatsen internationaal plaatsvinden. Dat is eigenlijk waar we een beetje naartoe werken. Maar alles hangt af van de tweede editie, daarna kijken we wat de vervolgstappen zijn.”

Is het ideale groeimodel dan Argentinië, Mexico of juist Australië, Indonesië?
“Dat kan, maar kan ook zomaar Verenigde Staten zijn. Ook in Europa zijn bepaalde landen waar het goed zou kunnen. Dat is allemaal nog een beetje koffiedik kijken, maar Amerika staat wel hoog op het verlanglijstje en ook Azië en misschien zelfs Australië.”

EMF 2016 compleet Epic Metal FestBouwen jullie in Brazilië meteen een tour om het festival heen?
“Nee, we gaan zeker wel terug naar Brazilië, maar Epic Metal Fest is net als in Nederland exclusief. Hopelijk komen er zoveel mogelijk Brazilianen, ook uit andere steden, naar het festival. Het wordt een hele andere line-up dan hier. We proberen bands die op tour zijn binnen te halen en te luisteren naar welke bands de fans daar op ons festival willen zien.”

Vorig jaar wonnen jullie de Buma Rocks! Export Award. Wat zijn de grootste markten voor Epica nu?
“Frankrijk van oudsher al, en de UK is aan een enorme inhaalslag bezig. Dat was eerst lastig, maar de laatste paar jaar is dat heel erg gegroeid. Zuid-Amerika is een hele goede markt. En Amerika zelf, maar het is moeilijk om dat als een land te zien. Ik zie Amerika altijd als een soort Europa, waar je ook tussen de staten enorme verschillen hebt. In meer spraakmakende steden als New York of LA hebben we een enorme fanschare, maar als je tussendoor in een kleinere staat speelt, dan kan je ook zomaar opeens voor honderd man staan. Maar dat heeft ook z’n charmes.

“Mij maakt het nooit uit, als het maar een gepassioneerd publiek is. Soms is het ook heel erg leuk in wat kleinere zaaltjes waar het publiek tot aan het podium staat. Dat geeft vaak een betere sfeer dan een grotere zaal, waar je dranghekken hebt, fotografen en security en dan twee meter ertussen. Dat vind ik altijd een beetje jammer. Ik heb altijd wel een hang naar kleine zaaltjes en hete temperaturen, haha.”

Voor Epic Metal Fest worden het twee grotere clubzalen, waarin het met de hoge temperaturen wel goed moet komen. Te beginnen deze zaterdag 1 oktober in 013, Tilburg dus. Kaarten haal je hier.

Check ook het video-interview dat we vorig jaar met Epica deden, na het winnen van de Buma ROCKS! Export Award.Deel dit artikel