Magnetic Spacemen, foto Lucile Le Bechennec

Magnetic Spacemen – Polished Minds, nu verkrijgbaar!

Het is goed gesteld met de Nederlandse garagepunk, dat weten we al een tijdje. En aan het voorfront van die scene hebben we Magnetic Spacemen, een band wiens frontman Sam Pols we nog interviewden op 17-jarige leeftijd in 2016. Toen al een geduchte livemachine, die met een reeks pittige garagepunk EP’s behoorlijk wat welverdiende aandacht opeiste. Met het in 2021 uitgebrachte Papoya Poya kregen we pas echt een inzicht in waar de band, vandaag de dag naast Sam bestaande uit gitarist Michiel Kemper, bassist Redmer Kamsma en drummer Max Nowak, toe in staat is. We benoemden het mogelijk wel de beste Nederlandse garageplaat van dat jaar, iets waar we nog steeds achter staan. Met opvolger Polished Minds wordt die vlot stijgende lijn ruimschoots voortgezet: een duizelingwekkend werkstuk die laat zien hoe grenzeloos en creatief garagepunk uit de hoek kan komen. Van het pittige Pleasure Seeker tot het afsluitende The Way It Is For Me Today: die nieuwe plaat is er een van vrij musiceren, maar toch ook beheerst in zijn songwriting en subtiliteit. Niet meer dan logisch dat we Magnetic Spacemen na zeven jaar weer eens willen polsen. Over Polished Minds, over touren en toekomstige ambities. 

Tekst: Merijn Siben    

Op het moment dat het interview plaatsvindt, heeft de band er net een heftige uitverkochte releaseshow in Eureka, Zwolle op zitten. Inclusief brakke koppen en vers opengeklikte biertjes, zijn Michiel en Sam voor het Zoombeeld verschenen. Sam: ”We zijn een beetje gaar, excuses daarvoor! Dit is een reparatiebiertje na slechts drie uur slapen. Het is een drama, we hebben het heel laat gemaakt. Maar dat hoort erbij. Voor het eerst een show gedaan van anderhalf uur, het was echt een gekkenhuis!” Michiel legt uit: ”We hadden extra muzikanten erbij, namelijk Henk en Ymte van Money & the Man op percussie en toetsen. Alle toeters en bellen erbij dus.” Sam: ”Wat we op het album hebben opgenomen proberen we zo goed mogelijk live na te bootsen, daar zat nogal voorbereiding in. Dag van tevoren opbouwen, veel repeteren, maar het was de moeite waard. Gisteren hebben we bepaalde dingen geprobeerd die we normaal niet live doen, dat was nog wel even wennen.”

Polished Minds
De releaseshow is de culminatie van Polished Minds, met dertien nummers een uitgebreide, avontuurlijke zit, opgenomen en gemixt door bassist Redmer, aldus Michiel: ”We dachten tijdens de opnames van: hee, het zou vet zijn als we hier een blaassectie bij hebben! Redmer kende toevallig wat mensen die goed kunnen spelen. Dat hebben we volgens mij nog in zijn woonkamer er even overheen gegooid.” Voor een groot deel van de opnames nam de band zijn toevlucht in De Vinger te Den Haag, een oud poppodium dat nu vooral dienst draait als opnameplek. Sam: ”Het was vroeger een zaaltje, nu is het een grote teringzooi. Daar zetten we de tapemachine neer en nemen we alle nummers zelf op, en Redmer mixt het allemaal.” Maar met dertien nummers op zak is tijd maar kort op voorraad. De oplossing: door naar de Achterhoek te tuffen, te Kotten welteverstaan. Aldus Sam: ”Daar heb je Roy’s Kitchen, waar we ook nog een paar nummers konden opnemen.” Michiel legt uit: ”De reden dat het twee verschillende studio’s zijn, heeft te maken met tijd. Dertien nummers is een hoop, en daar wil je juist even de tijd voor nemen, wat qua beschikbaarheid niet paste in De Vinger. Vandaar dus de Kitchen! Toevallig kennen we Roy, dus we mochten ook slapen in zijn bungalowtje.” 

Kolkend experiment
Waar Papoya Poya al veelvuldig het experiment aanging, wordt dat op Polished Minds nog verder doorgetrokken. Dit zonder die karakteristieke Magnetic Spacemen sound te verliezen. Volgens Sam kwam dat vanzelf: ”We zijn meer gaan experimenteren qua stijlen!” Inmiddels komt drummer Max Nowak er ook bij zitten, en borduurt daar direct op verder: ”Ik denk dat we altijd maken wat op dat moment gebeurt, en dat was met Papoya Poya ook zo. Gewoon met zijn allen schrijven. Maar Polished Minds heeft ook echt meer lading wel. Met alle nummers die we maken, zijn we best wel vrij in alle ideeën. Als je luistert naar de muziek hoor je dat er veel gebeurt en dat er veel informatie is. Maar dat komt omdat we dat juist vet vinden.”

Busproblemen
Post-pandemie is Magnetic Spacemen alweer volop aan het touren. Als er wordt gevraagd naar de hoogte-en dieptepunten verschijnt er een collectieve grimas op de drie leden. Max: ”We hadden een Franse tour en na de eerste show in de stad van Nantes, hield de bus ermee op.” Sam vervolgt: ”Die show in Nantes was echt vet! We stonden gewoon bij een kroegje op straat, een klein podium met een man of duizend. We dachten nog: dit kan niet meer stuk!” Echter begon toen de ellende: een sleutel raakte kwijt, en er was geen reserve van. Max: ”De bus heeft nogal een gebruiksaanwijzing en dit was een hele belangrijke sleutel. Daardoor hebben we een show moeten afzeggen.” Een hoogtepunt en een dieptepunt dus, zo maken Michiel en Sam hem in koor af. En het gevolg? ”Daarna heeft die bus nog een maand in Frankrijk gestaan, want geen enkele garage wou die aannemen. Uiteindelijk is ie na een maand naar NL gekomen met de auto ambulance”, verteld Sam. Toch tuft de bus nog steeds door. Sam: ”Maar hij is wel een beetje aan het einde van zijn Latijn. En hij stinkt, niet normaal!”  

Magnetic Spacemen, foto Pieter Postma

Tourstress? 
Ondanks dat soort akkefietjes, beschouwen de drie muzikanten Magnetic Spacemen als een hechte vriendengroep, ook zeker op de weg. Zo verteld Max enthousiast: ”Het schrijf-en opnameproces is al heel leuk, maar ik vind het erg tof om samen op pad te gaan. We zijn echt een liveband, en willen dat graag laten horen!” Toch blijft er de realiteit dat niet elke show een volle zaal oplevert. Sam: ”Laatst waren we op een tourtje door Zwitserland. Na een rit van negen uur staan we in de zaal maar er stond gewoon fucking niemand. Ze stonden allemaal buiten te chillen.” In Frankrijk lijkt de band echter een steeds groter publiek te vinden. ”Daar is het echt altijd aan!”, zegt Sam. Max is het ermee eens: ”Frankrijk is een goede markt voor ons, daar leeft de garagerockscene echt!” Volgend jaar heeft de band naast een Franse tour ook grootse plannen voor de rest van Europa. Aldus Sam: ”Ik zou heel graag Duitsland in willen, en meer naar het Oostblok. De UK zijn we ook al een tijdje niet meer geweest. Het boeken van de buitenlandse shows doen we nu nog zelf, Goomah Music de Nederlandse. Maar we houden ons aanbevolen voor een Europese agency!” Boekers opgelet, dus.

Opkomende shows
Eerst maar de laatste Nederlandse shows van het jaar. Donderdag staat de band met Tape Toy in het Skatecafé,  vrijdag in Innocent te Hengelo en een dag later in Pier15 te Breda. Ook een show met Queen’s Pleasure in dB’s staat op het programma, evenals in januari een double bill met Iguana Death Cult in Burgerweeshuis. Max heeft er vertrouwen in: ”We hebben zeker wel een trigger geraakt met het album dat we nu uitbrengen. Ik ga ervan uit dat het goed wordt opgepakt. Er is heel veel enthousiasme omtrent het huidige album.” Sam sluit er op aan: ”De reacties zijn erg positief, en daar hoop je wel op! Als je het zelf maar cool vindt is nog het belangrijkste, met een beetje geluk sluit de rest dan vanzelf aan.” Of het ook sets van anderhalf uur worden? Volgens de frontman blijft het voorlopig bij die releaseshow: ”Dat was wel uitzonderlijk. Nu mikken we meer op een uurtje. Maar het wordt sowieso L-E-U-K!”

Magnetic Spacemen, foto Lucile Le Bechennec

Nieuwe muziek
Inmiddels bestaat Magnetic Spacemen alweer tien jaar bijna. Maar qua inspiratie voor een volgende plaat komt het vanzelf goed: ”Afgelopen tijd vooral gefocust op deze plaat, maar er ligt genoeg op de plank. Over een maandje of twee gaat daar gaat het wel weer in een versnelling”, legt Sam uit. Maar ook oude ideeën kunnen zomaar iets nieuws worden, aldus Max: ”Sindala op de nieuwe plaat bijvoorbeeld. Die hadden we al een paar jaar liggen, en ineens zagen we er iets in.” Sam: ”Dat is ook het ding. Ideeën waar je op een bepaald moment niks mee doet kun je ineens twee jaar later denken van: oh dat is eigenlijk toch wel vet! Dat het een oud idee is, betekent dus nog niet dat het geen bestaansrecht heeft.” Tot slot zegt Michiel: ”Soms boeken we ook gewoon een weekendje weg, ergens waar we een paar dagen lekker herrie kunnen maken. Dan schrijven we vaak het meest.” Herrie maken zullen de Spacemennekes in ieder geval: donderdag staan ze met Tape Toy in Skatecafé Amsterdam (tickets hier), vrijdag staan ze in Innocent te Hengelo (tickets hier) en zaterdag maken ze Pier15 Breda (tickets hier) onveilig.

Polished Minds van Magnetic Spacemen is op 3 november 2023 uitgekomen op vinyl en verkrijgbaar op tour, evenals Nederlandse platenzaken. Blijf op de hoogte van opkomende shows en nieuwtjes via Facebook en InstagramDeel dit artikel