FortaRock is al jaren Nederlands grootste metalfestival, en na een pas op de plaats in 2017 is het Nijmeegse evenement dit jaar weer terug met een tweedaagse editie in het Goffertpark waar we al even de knuistige metalhorns bij aflikken. Op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni is het zover en we steken vast ons licht op bij Freek Koster, de man die verantwoordelijk is voor onder meer al die zwarte gitaren in Gelderland. Wat kan hij ons vertellen over deze negende FortaRock en hoe het allemaal tot stand is gekomen?
Door Ingmar Griffioen
Wie is Freek Koster en hoe kwam je in de muziekwereld terecht?
Freek Koster is Nijmegenaar sinds een jaar of 20 en is via via de muziekwereld ingerold. Eind jaren negentig kwam ik via vrijwilligerswerk in Doornroosje terecht. Vanaf 2000 ben ik daar in betaalde vorm actief, eerst als barkracht, daarna als bedrijfsleider van Doornroosje. Vanaf 2004 werk ik er als programmeur van de harde bandjes en ben ik ook marketeer.
FortaRock bestaat nu negen jaar als festival, de organisatie zelfs al langer. Hoe is dat eigenlijk begonnen?
In 2005 is Toine Tax, de directeur van Doornroosje, in contact gekomen met Robert en Willem Korstanje. De familie Korstanje is een bekende Nijmeegse zakenfamilie. Robert en Willem vonden het jammer dat er nog maar zo weinig metalconcerten, maar bovenal metalfestivals waren in Nijmegen, wat toch een stad is met een rijke historie op dat vlak. Ze wilden graag weer een festival opzetten. Ik ben er, omdat ik al in Doornroosje werkzaam was, door Toine bijgehaald als zijnde deskundige op het gebied van metal en andere harde genres. De naam FortaRock is een van de uitkomsten van de vele gesprekken die volgden. De familie Korstanje had namelijk vroeger onder andere een verpakkingsfabriek die FortaPak heette.
We hebben drie jaar lang clubshows gedaan en in 2009 deed zich de kans voor om het FortaRock festival voor het eerst te organiseren, in Park Brakkenstein. Dat is uitgebouwd tot wat het nu is. Daarnaast doen we ook nog steeds clubshows van FortaRock door het jaar heen om Nijmegen te kunnen bedienen van vette shows.
In 2013 is de stap gemaakt van Park Brakkenstein naar het Goffertpark. Is daarmee de organisatie en alles rondom FortaRock ook gegroeid?
Jazeker, in Park Brakkenstein is plek voor 8 á 10.000 mensen. In 2012 was het uitverkocht met Slayer als headliner. De 2013 editie met Rammstein trok bijna 50.000 mensen. Dat is dik 5 x meer publiek. Dat vraagt een heel andere aanpak, niet in de laatste plaats qua logistiek en veiligheid. Daarnaast is Rammstein een band met de nodige eisen. De hele productie werd naar een hoger plan getild. Overigens is de basiskern van het festival al die jaren wel hetzelfde gebleven.
Na 2 XL edities en een groei naar tweedaags moest het festival vorig jaar een jaartje overslaan. Groeistuipen? Waar lag dat nu precies aan?
Je zou het groeistuipen kunnen noemen, maar het was vooral het gebrek aan goede namen. De overgang van het kleine intieme Brakkenstein naar het grote Goffertpark heeft het verwachtingspatroon bij de mensen doen veranderen. De edities met Rammstein in 2013 en 2014 met Iron Maiden waren groter van opzet dan de jaren erna. We hebben ook proberen te communiceren dat dit eerder uitzonderingen zouden zijn dan regel. Je kunt niet elk jaar de grootste metalacts boeken. Niet in de laatste plaats omdat deze op één hand te tellen zijn.
Maar mensen hebben toch een verwachtingspatroon opgebouwd en zijn niet snel meer tevreden met op het oog nieuwere kleinere namen als Slipknot of Volbeat. Dat beeld hebben we enigszins zelf gecreëerd. Zoiets is niet makkelijk om te zetten. In 2017 was het zicht op een goeie headliner nihil, we hebben geprobeerd wat we konden. Het zat er domweg niet in.
Wat zijn de grootste uitdagingen bij het samenstellen van een volwaardige FortaRock?
Het juiste programma samenstellen blijft een uitdaging. Je blijft altijd een beetje afhankelijk van het aanbod. We zitten niet in de makkelijkste periode van het festivalseizoen. We zitten vrij vroeg, begin juni. Eind juli, begin juli zijn de meeste bands op tour omdat dan de grotere (metal) festivals zijn.
Jullie deden in 2017 met Buma ROCKS! wel een ‘FortaRock in the City’ in Doornroosje. Hoe is dat bevallen en hebben jullie nog overwogen weer terug te schalen naar formaat Park Brakkenstein?
We wilden het festivalseizoen uiteraard niet overslaan in 2017, vandaar dat we een kleine indoor opzet hebben bedacht met Buma ROCKS!. Iets wat overigens uitstekend is bevallen! Terugschakelen naar Park Brakkenstein is overwogen, maar de vergunningsdagen aldaar waren al vergeven. Daarnaast is het logistiek en geluidstechnisch een heel lastige locatie. Het brengt allerlei kosten met zich mee om het daar zo te kunnen organiseren zoals wij dat voor ogen hebben.
Dit jaar staat er weer een stevige editie, iets wat jullie eind 2016 eigenlijk al beloofden. Hoe kun je dat zover van tevoren inschatten?
De grotere namen, en ook de subtoppers maken vaak ver van tevoren hun tourplannen bekend. Soms wel drie jaar vooruit. Dat geeft ruimte voor de boekers om het festival op te bouwen. Zo ook voor dit jaar. Het was al vrij vroeg duidelijk dat Nightwish en Parkway Drive begin juni beschikbaar zouden zijn in 2018. Vandaar dus.
Ook zeiden jullie toen: “Het roer gaat om en het festival wordt in een ‘new and improved’ jasje gestoken.” Wat is die nieuwe koers?
Het terrein wordt compleet anders ingedeeld. De podia staan niet op de vaste posities die mensen gewend zijn van het Goffertpark. We zoeken nu meer de bomen op. Dit kan omdat de opzet van het festival veel kleiner is dan in 2013/2014. Zodoende krijgen we hier ook goedkeuring voor vanuit de gemeente. Daarnaast gaan we dit jaar voor het eerst het Gofferttheater inzetten als locatie. Een prachtig openluchttheater met een vaste tribune. We gaan zien hoe dit gaat uitpakken!
We zijn benieuwd naar dat Goffert Theater, dat op zaterdag bij het festival betrokken wordt. Wat gaat daar gebeuren?
In het theater presenteert Buma ROCKS! een drietal bands in de vorm van DOOL, Death Alley en For I Am King. Daarnaast vinden er Heavy Chats plaats, een-op-een matchmaking gesprekken tussen professionals uit de nationale en internationale heavy muziekindustrie en ambitieuze muzikanten, managers en anderen actief in de Nederlandse loud music business. Ook vindt er een speciale Q&A met Floor Jansen van Nightwish plaats in het theater en verder staat Thy Art Is Murder hier op de bühne.
Waar kijk je voor deze editie het meest naar uit?
Altijd lastig om je voorkeur uit te spreken. Ik boek het festival niet voor mijzelf. Maar mijn voorkeur gaat vaak uit naar de wat meer progressieve kant van de metal, in dit geval acts als Opeth, Meshuggah en Igorrr. Maar ook brute acts als Watain, Suffocation, Thy Art Is Murder zijn heel goed aan mij besteed. Ook echte festivalbands met net wat meer podiumpresentatie dan gemiddeld zoals Alestorm, Avatar, Dragonforce zijn meer dan de moeite waard.
Hoe gaat het met de kaartverkoop, kunnen we nog…?
De kaartverkoop loopt lekker door, er zijn nog kaarten verkrijgbaar via de website van FortaRock.
In 2019 gewoon weer twee dagen in het Goffertpark?
Het is nu nog te vroeg om aan te geven hoe en wat, maar het is uiteraard wel de bedoeling!
FortaRock 2016, foto Rob Sneltjes
Nog geen reacties!
Er zijn nog geen reacties geplaatst.