Anchillys, alle bandleden (1 dus)

Ronkende death metal, zo nu en dan smaakt dat ons erg goed! Vooral als het uitgevoerd wordt als Elan Vital, het debuutalbum van het Nederlandse Anchillys. Wie denkt dat deze dikke productie van een stel doorgewinterde Nederdeath metal veteranen komt, zit er flink naast. Anchillys is een eenmansproject uit de koker van muzikant Andy Wit, wiens debuut Elan Vital een kleine tien jaar heeft geduurd. Maar het resultaat is er naar. We trekken de metal muzikant aan de mouw voor een Q&A over de nieuwe plaat, mediteren en de aard van de mens…

Elan Vital is nu net anderhalve week uit. Wat zijn de reacties tot nu toe?
“De reacties tot nu toe zijn erg goed! In positieve zin overweldigend, gezien het mijn eerste album release is. Er zitten een hoop jaren werk in en hoewel ik altijd achter wat ik schrijf sta, blijft er natuurlijk altijd een stemmetje in je hoofd die zich af vraagt hoe het ontvangen zal worden, wat de recensies zullen zeggen, of het goed genoeg is enzovoorts. Maar het gaat goed! Lovende recensies blijven binnenkomen, telefoon staat rood-gloeiend en pm’s exploderen. Het meest negatieve wat ik gelezen heb is dat er ruimte voor verbetering is, maar dat vind ik zelf uiteraard ook en dat motiveert alleen maar om met een nieuwe, nog betere plaat te komen.”

Het debuutalbum heeft tien jaar geduurd. Was het altijd de bedoeling dat het een death metal album zou worden, of is er in die tien jaar veel veranderd?
“Tien jaar geleden is het eerste nummer Dirt & Essence voor dit project geschreven, dus het is nooit echt veranderd en zeker geworden wat ik al die tijd voor ogen had ook al weet je nooit waar je werk heen zal gaan. Mijn visie was om eigen werk te schrijven van alles wat ik geleerd heb van mijn favoriete bands, evenals de bands waar ik in heb gespeeld en leren schrijven. Enerzijds kun je het een compilatie van het genre noemen, anderzijds denk ik dat het voldoende eigenwijsheid bevat met de draai die ik eraan heb gegeven. Zo heb ik nooit een walsje in de brutal death hoek gehoord!”

Waar verwijst de titel Elan Vital naar?
“Het momentum van leven, kracht van leven. Ons bewustzijn als spirituele eenheid, die zich met energie verbind aan ons fysiek via de ruggengraat. Het kwam als een soort verlichting tijdens een meditatie-sessie waar ik een out-of-body experience beleefde en een explosie van energie heb ervaren die de directe link “verhelderde” tussen lichaam en geest. Klinkt erg wazig allemaal, is het ook. Toch heeft het
persoonlijk een hoop los gemaakt en heb ik daar mijn album aan gewijd, gezien muziek en mijn werk erin de ‘spark of and for life’ brengt.”

Het thema exploreert je haat/liefde verhouding met de mensheid. Wat maakt de mensheid enerzijds een onderdeel van je haat, anderzijds een onderdeel van je liefde?
“Ik ben persoonlijk nooit fan van het leven en bestaan geweest in het algemeen. Ik denk dat onze belangen van bestaan op deze planeet nogal overschat worden en we hier eigenlijk niets te zoeken hebben. We maken de planeet en elkaar kapot met alle puinhoop die de mensheid brengt. Anderzijds: tja, we zijn er toch dus kunnen we er net zo goed iets moois van maken en dat doen we gelukkig ook als diersoort! Zonder
bestaan geen bewustzijn, zonder bewustzijn geen van de prachtige dingen die we kunnen ervaren, zoals muziek, liefde, beeldschone landschappen, films.. Of de party voor die ene wedstrijd waar je favoriete team won.”

De plaat is door jezelf geproduceerd begrijp ik? Heb je al eens eerder een plaat geproduceerd?
“Dat klopt, het is een geheel eigen productie. Afgezien van wat home-recording voor pre-producties, heb ik nooit iets opgenomen of geproduceerd. Dus zonder enige ervaring dacht ik: let’s jump in, see where it goes. Ik denk dat er voldoende puntjes zijn waarin men zou kunnen herkennen dat ik geen ervaring had en er ruimte voor verbetering is, maar toch ben
ik best tevreden met de resultaten.”

Van plan dat in de toekomst ook meer te doen, eventueel voor andere bands?
“De toekomstplannen voor Anchillys zijn zeker om meer schrijfwerk te verrichten en vroeger of later (liefst vroeger dan tien jaar!) een nieuwe plaat uit te brengen en ik zou daar zeker het heft weer in eigen handen nemen om de boel op te nemen en produceren. Evenals schrijfwerk en instrumenten bespelen, vind ik productiewerk ook zeer interessant om te doen. Het is een eindeloze leerweg die nooit zal vervelen en je alleen maar beter in kan worden, eigenlijk is het net koken…Je leert de essentie van ingrediënten en welke wel of niet samengaan, recepten creëren en brouwsels bakken naar smaak. Ik heb later ook productiewerk verricht voor projecten van wat vrienden en dat is me ook erg bevallen, zeker voor herhaling vatbaar! Dus (amateur) bandjes die materiaal willen opnemen, schiet me aan via info@anchillys.nl.”

Momenteel is Anchillys natuurlijk een eenmansproject, maar heb je nog plannen om met een volledige band wat shows te doen?
“Dat het een eenmansproject is, is eigenlijk nooit de bedoeling geweest, ik heb er nooit de juiste leden voor kunnen vinden. De grote droom was uiteraard altijd om het op podium te gooien en live te blasten en festivalletjes af te gaan. Nu met het album uit, hoop ik dat het vinden van leden makkelijker zal worden en ga ik er zeker mee aan de slag. Ik ben momenteel met een maat van me als guitarguy, en mezelf
achter drums, een aardig begin aan het maken en de fundering klaar te stomen. Dus leden geïnteresseerd in a blast of a time, again: schiet me aan via het eerdergenoemde mailadres! Hope to see y’all from the stage or share it sometime soon.”

“Life is only a part of Death..”
-Andy Wit-

Elan Vital van Anchillys is op 26 augustus uitgekomen en verkrijgbaar in diverse formats via Bandcamp. Blijf op de hoogte van de band via Instagram of Facebook en beluister de plaat hieronder via Spotify:Deel dit artikel