Proud to be loud indeed! De ondertitel van Helldorado geeft het, samen met de even veelbelovende slogan ‘1 day of Mayhem’, al onmiskenbaar aan: Helldorado 2022 belooft een hell of a dark, heavy & LOUD ride en daar moeten jij en NMTH deze zaterdag simpelweg bij zijn. Een blik op de line-up leert ons dat de Eindhovense festivalbazen ook voor deze editie een dermate uitpuilend blik internationale klasbakken en Nederlandse bruuheid hebben opengetrokken, dat keuzestress een realiteit is en tips & leidraad geen overbodige luxe zijn. Een goede reden om onze redacteuren te vragen vooruit te blikken naar Helldorado en middels een straffe set tips ook de eigen voorpret tot maximaal sleaze- en decibelniveau aan te jagen.
Hieronder onze leidraad voor Helldorado 2022, we zien je sowieso in de pit bij Peter Pan en bij de Bratwurst & Bierstube


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

CLUTCH – 23.00-0.00 – Tarantula
Het grootste festijn op een dag met louter fuifwaardige bands, en de dubbeldikke bonus heb je wellicht te pakken met de earth rockin’ weaponized funk van Clutch! In your face rock-‘n-roll met een voorliefde voor funk, blues en een dikke stonergroove hier en daar. Dat de band al sinds 1991 zonder line-upwisselingen opereert, is een duidelijk bewijs van het mafiapact dat dit kwartet onder leiding van de enigmatische Neil Fallon sloot: Clutch is hier op aarde om te rocken, en rocken zullen ze doen. Ook dit jaar brachten ze weer een nieuwe plaat uit:


JOOST SCHREURS – EINDREDACTEUR

THE GODDAMN GALLOWS – 19,00-20.00 – Tarantula
Vergeet Dolly, vergeet Willie… Op Helldorado serveren ze country met een dikke laag saus van smerige punk en sleaze in de vorm van The Goddamn Gallows. Compleet met banjo en upright bass en bijna alles in een lekker dansbaar rockabilly tempo. Vergeet dus je cowboylaarzen niet…


TOM STEINBUSCH – REDACTEUR

THE HELLACOPTERS – 22.00-23.00 – Tarantula
The Hellacopters: deze Zweedse garagerockers, die lekker vuig maar net zo goed catchy seventies-rockend uit de hoek kunnen komen, hebben eerder dit jaar voor het eerst sinds 2005 nieuw werk uitgebracht en dat is een verrassend veelzijdige en sterke plaat geworden.


ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

BARK – 0.00-0.40 – Cobra
Het Antwerpse Bark. Een perfecte toevoeging op een festival als helldorado! Verwacht een stevige pot vuige rock die uitermate geschikt is om haar te slaan terwijl je een potje bier of twee achterover tikt. Nieuwe plaat Rambler of Aeons al gecheckt?


WALDO VOLMER – GENERAL MANAGER

GREEN LUNG – 16.40-17.25 – Lion
Voldoende te rocken weer op deze corona-comeback editie van Helldorado. Maar zo catchy als Green Lung de riffs voorschotelt doen er niet veel. Dit, gecombineerd met proggy interludes, metal-solo’s en vintage orgelpartijen, maakt deze Britse bazen één van mijn ‘must sees’. Heupjes los en hoorns omhoog!


PAUL VERHAGEN – FOTOGRAAF

FIRE HORSE – 15.40-16.20 – Cobra
Powerrock of post-grunge!? Het zal allemaal wel. Op zeker een vet frisse rock-machine waarbij massaal gedanst gaat worden. Steigeren en mee hinniken met deze nieuwe supergroep sensatie!


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

GEISHAS OF DOOM – 14.20-15.00 – Cobra
Na Diggeth meteen door met Geishas Of Doom betekent een bijzonder sterke Nederlandse aftrap. Deze zes losgslagen gasten verrasten ons in mei 2021 met een zieke skatrevideo en debuut Sick Music For Sick People – Vol. 1.
De freaky, fuzzy en psychnoisende punkband heeft inmiddels al drie brute volumes gelanceerd en werkt aan Vol. 1. En is een grote MAAR: we zagen ze nooit live! Althans in deze formatie, want het zestal maakte al de nodige podiummeters in de betere ‘herrie-orkesten’ Giant Tiger Hooch, Love Supreme, Automatic Sam, ATLANTA en Shaking Godspeed.

COBRA THE IMPALER – 14.40-15.20 – Tarantula
Beetje jammer dat de Geishas vrijwel tegelijk spelen met… Cobra The Impaler! Net bevestigd voor ESNS, en dat is een enorme heavy bonus voor onze gang naar het Groningse festival. De vijf Gentse progressive sludgers opereren met sterke referenties aan de New Wave of American Heavy Metal en smeden vijftal larger-than-life grooves en bezield gitaarspel samen met betoverende cleane vocale harmonieën en vlijmscherpe screams. Nog meer bonuspunten voor de toevoeging van lappen groove, thrash en klassieke heavy metal.

THE MONSTERS – 22.30-23.15 – Cobra
Zwitserland blijkt de laatste jaren een hotspot voor allerlei deviant, heavy en spannende muziek (van Zeal & Ardor tot Peter Kernel/Camilla Sparksss). Maar laten we vooral niet doen alsof het vroeger, naast kaasfondue, chocolade/Milka-koeien en horloges, allemaal niks was met het Alpenland. Al jarenlang hoog op onze lijst van livefavorieten zijn The Monsters, garagepunk-legendes en vaandeldragers van het onvolprezen Voodoo Rhythm Records. Denk aan: een fuzzy mix van 60ies garagepunk, wilde ‘teenage trash rockabilly’ en primitieve rock’n’roll. Afgemaakt met de kapotte strot van manische voorganger Reverend Beat Man.


PAUL LINDENBERGH – REDACTEUR

KADAVAR – 21.00-22.00 – Tarantula
ik zag op Insta dat Kadavar “vriend Murphy” meeneemt. Nu ben ik sowieso nogal fan van deze brute Berlijnse bazenband en erg benieuwd naar de toevoeging aan het stonertrio. Enig onderzoek leidt me tot een concertreview van Kadavar in Kassel, waar de toevoeging van ‘ene Murphy’ als tweede gitarist voor de absolute banger ‘Die Baby Die’ in ieder geval zeer in de smaak viel.
Deel dit artikel