En dan is het ineens alweer december en gaan we richting het einde van 2023. De komende maand zal in het teken staan van terugblikken, jaarlijstjes, de Top 2000, noem het allemaal maar op. De jaarlijsten van Never Mind The Hype met de beste albums en beste concerten van het afgelopen jaar houd je nog van ons tegoed, maar voor wat betreft Bandcamp Friday kunnen we al mededelen dat we in 2023 8 edities hebben gevierd met in totaal maar liefst 118 hard en heavy tips, inclusief deze december-editie.

Vorige maand hebben we jullie bijgepraat over de overnameperikelen die spelen bij Bandcamp. Van dit front is er weinig nieuws te melden, dus we kunnen ook niet zeggen of Bandcamp Friday in 2024 weer een vervolg krijgt. Maar voor nu doen we dus gewoon alsof er niets aan de hand is en vieren we de laatste editie van dit jaar met een mooie hoeveelheid harde en heavy tips. Het concept is al meer dan drie jaar hetzelfde. Waar Bandcamp normaal per transactie een percentage afroomt, is dat vandaag niet het geval, dus muzikanten en artiesten profiteren vandaag optimaal van al jullie aankopen, of dat nu een digitaal album is, of een cd, een elpee of merchandise, zoals T-shirts en longsleeves. Want ook dat is Bandcamp, hier vind je dat ene T-shirt waarvan je spijt had dat je het tijdens een optreden van je favoriete band niet hebt gekocht. En ja, december is een dure maand, maar muzikanten hebben het ook niet makkelijk, dus steun je favoriete bands met een aankoop.

Ons archief is inmiddels goed gevuld met maar liefst 26 voorgaande edities, allemaal bommetjevol hard en heavy tips, die je vast nog niet allemaal in huis hebt, dus kijk ook gerust hier nog eens voor inspiratie.


MARTIJN WELZEN – REDACTEUR

Toxic Shock
Quick To Forget is een nieuwe moshpit-kraker met in de video een overzicht van 13 jaar Vlaamse crossover-waanzin. Dát nummer staat nog niet op Bandcamp, maar er is genoeg ander materiaal om van de genieten. Wat een gave band blijft het toch!

Bladecrusher
Over gaaf gesproken; een nieuwe vierkoppige thrash EP van het Friese Bladecrusher, met de allesomvattende titel Death, Revenge, War is nu al versleten door de vele rondjes op de platenspeler. Gelukkig is er dan Bandcamp.

Pest Control
Ook in het Verenigd Koninkrijk heeft het thrashvirus genadeloos toegeslagen. Pest Control uit Leeds trekt 80’s Exodus aan de lange manen door de crossover mangel voor een ongekende metalfuif.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

No Turning Back – Conquer 
Ontzettend brute EP van de bazen van de Nederlandse hardcorescene. No Turning Back kwam vorige week met het eerste werk sinds 2019 en die vijf boze tracks waren zeer welkom. Lekker getimed ook, net voordat ze Revolution Calling op vertrouwde wijze conquerden. ‘No Fear Of Pain’!

King Buffalo – Live at Burning Man
Ik heb zeer genoten van King Buffalo op Desertfest en Sonic Whip. De Amerikanen hebben ook een repertoire om de vingers bij af te likken en ze zijn de laatste jaren bijzonder goed op dreef. Geen verrassing dus dat die Burning Man-set een dampende, ijzersterke affaire is.

The Jesus And Mary Chain – jamcod
Bijzonder goed nieuws dat The Jesus And Mary Chain naar Roadburn komt en sinds die aankondiging was het wachten op nieuwe muziek. En daar is dan jamcod, eerste single van de naar de thuisstad vernoemde plaat Glasgow Eyes. Veelbelovend meeslepend, noisend en vooral psychend en krautend. Je kunt het jubileumalbum van de 40-jarige band vast bestellen:

Library Card – Cognitive Dissonance
Helaas staat de uitstekende single Neil Young van Neighbours Burning Neighbours (hoogtepunt tijdens U?!) niet op d’n Bandcamp. Wellicht zijn ze het begrijpelijkerwijs niet eens met (het beleid van) de nieuwe eigenaar. Hoe dan ook valt niet te ontkennen dat de Rotterdamse scene weer bulkt van het creatieve talent. Library Card is een van de spannendste nieuwe troeven uit de Maasstad, maar je kunt je welverdiende duiten ook gerust stukslaan op Lewsberg of Kalaallit Nunaat. Library Card deelt bassist Kat met Neighbours Burning Neighbours, heeft met de spoken word van frontvrouw Lot een bijzondere troef en is met slechts drie singles op zak al geselecteerd voor Noorderslag.

Hippotraktor – Meridian
Speaking of Eurosonic Noorderslag, een van de spannendste recente bevestigingen is Hippotraktor. We zijn uiteraard niet verrast dat dit weergaloze progressive/post-metalkwintet uit Mechelen komt. Ook wel omschreven als Gojira met de grooves van Meshuggah, maar zet vooral deze debuutplaat op en je snapt dat wij staan te trappelen om de opvolger te horen. Andere ESNS-tips: W!ZARD, Cucamaras, Chalk, Sinks, University en English Teacher (niet enkel uit beroepsdeformatieve interesse) uit Leeds.


JOOST SCHREURS – EINDREDACTEUR

Savage Lands – The Last Howl
Dat metalheads soms ook maatschappelijk betrokken zijn, bewijst Savage Lands, een project van o.a. Dirk Verbeuren (Megadeth), Andreas Kisser (Sepultura) en John Tardy (Obituary). Dit liedje is een ode aan de brulaap. De leefomgeving van dit diertje, de regenwouden in Costa Rica, staat onder druk en daarom gaat de opbrengst van dit nummer naar het goede doel (de bescherming van het regenwoud), dus geef gul.

Carpenter Brut – Maniac
Een oudje, maar wat was het een feest 2 weken geleden in 013 toen Carpenter Brut zijn versie van deze eighties klassieker over de dansvloer uitstortte. Bandcamp Friday is dus de perfecte dag om dit liedje voor maar een handjevol euro’s aan je collectie toe te voegen.

Tribute To The Pogues
Gisteren hoorden we het trieste nieuws dat Shane MacGowan, de zanger van de legendarische folk/punk band The Pogues is overleden op 65-jarige leeftijd.  Op zich nog een klein wonder dat hij zo oud is geworden gezien zijn drankgebruik, maar toch triest nieuws.  Van The Pogues is op Bandcamp helaas niks te vinden, dus daarom tippen we dit tribute-album, als ode aan de grondleggers van de Ierse punky folk. Slaínte.Deel dit artikel