Wie had dat gedacht drie jaar geleden? We zijn aanbeland bij het zilveren jubileum van de Never Mind The Hype Bandcamp Friday tips. Voor de vijfentwintigste keer hebben onze redacteuren de beste heavy muziektips die er op Bandcamp te vinden zijn voor jullie verzameld. Daar zijn we stiekem best een beetje trots op, want sinds Bandcamp Friday begon in die eerste coronazomer van 2020 hebben we maar weinig edities gemist. En waarom zouden we? Want Bandcamp Friday is nog steeds een prachtig initiatief en een perfect moment om je favoriete bands en muzikanten maximaal te steunen met een aankoop, of dat nu een digitaal album is, een plak vinyl, een cassettebandje of zelfs een T-shirt. 

Hoewel je het niet zou denken, met het kwik dat nog altijd rond de 20 graden schommelt, zijn we toch echt alweer in oktober aanbeland. Het festivalseizoen hebben we vorige maand afgesloten met de laatste, vaak eendaagse festivalletjes. Maar de fanatieke muziekliefhebber hoeft zich in de herfst- en wintermaanden zeker niet te vervelen, want tegenwoordig zijn er ook diverse indoor festivals en evenementen waar de fijnproevers van bepaalde genres en stromingen hun hartje op kunnen halen. We kunnen ons verheugen op Left Of The Dial, Le Guess Who?, Helldorado of de Eindhoven Metal Meeting, maar we kijken allereerst uit naar Soulcrusher, 13 en 14 oktober in Doornroosje, Nijmegen. Collega’s Paul Lindenbergh en Joost Schreurs lieten zich door de lineup van dit festival inspireren, dus check vooral deze tips (en alle andere) en wie weet zien we je volgende week in Nijmegen. Of bij een van alle andere festivals en shows die dit najaar gepland staan…

Ons archief is inmiddels goed gevuld met maar liefst 24 voorgaande edities, allemaal bommetjevol hard en heavy tips, die je vast nog niet allemaal in huis hebt, dus kijk ook gerust hier nog eens voor inspiratie:


TIMOTHY AARDBODEM – REDACTEUR

Stepmother – Planet Brutalicon
Planet Brutalicon had zo een titel kunnen zijn van een willekeurige plaat uit de first wave of black metal… Maar dit is toch echt Stepmother uit Melbourne, Australia. Onder leiding van de Amerikaanse gitarist Graham Clise (Lecherous Gaze, Annihilation Time, Witch), is hun debuutalbum uitgekomen op Tee Pee Records (US) en Legless Records (AUS). Denk aan proto-punk als The MC5, Radio Birdman en Pink Fairies, voeg daar wat fuzz in de geest van Blue Cheer aan toe, gebracht met een goede dosis onversneden Aussie pub-rock mentaliteit… Laat je stiefmoeder het maar niet horen!


MARTIJN WELZEN – REDACTEUR

Carnation – Cursed Mortality
Op 3 november verschijnt het derde album Cursed Mortality van het Belgische Carnation. Ze hebben weer flinke stappen gemaakt in hun eigen interpretatie van death metal uit de Zweedse school.

Fugitive – Blast Furnace b/w Standoff
Dikke Texaanse crossover. Met invloeden van Sepultura uit 1989 tot en met Power Trip uit 2017 brengt Fugitive twee kolkende tracks. Met ex-Power Trip gitarist Blake Ibanez op gitaar.


ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

Peter Kernel – BRAVO
Peter Kernel is Aris en Barbara. Zwitserland en Canada. Lekker dwarse muziek. Vandaag op Bandcamp Friday de eerste single en pre-order mogelijkheid. De nieuwe plaat komt uit op vrijdag 13 oktober: Drum To Death.

Augustus Muller – Cellulosed Bodies (Original Score)
Helamaal te gek, dat Boy Harsher op Roadburn eerder dit jaar. Augustus Muller werkt dit keer samen met Four Chambers. Een dubbele soundtrack voor Crash en Automaton van de experimentele filmmaker en fotograaf Vex Ashley.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Margarita Witch Cult – Margarita Witch Cult
Verrassend sterke plaat ontdekt op Heavy Psych Sounds: Sabbath-discipelen Margarita Witch Cult kwamen in mei al met deze zelfgetitelde doomy debuutplaat. Het trio uit Birmingham staat ook op Desertfest Antwerp en met fast-paced meezingers als Death Lurks At Every Turn en Be My Witch is dat een opwindend vooruitzicht.

Izzy and the Black Trees – Shutdown City
Dinsdag bevestigd voor Eurosonic Noorderslag: Izzy and the Black Trees is zeker niet de enige opwindende Poolse act voor de komende editie (check Berry Galazka, LASY en zeker ook het Noord-Ierse Chalk). Wat het viertal wel is? Een hevig schuimende cocktail van rauwe punk en noisy psych. Naast de nieuwe single, gaan we ook nog hard op tweede album Revolution Comes In Waves.

SLIFT – ILION
Franse psychbazen SLIFT kondigen de derde plaat aan! In januari komt ILION uit op het vermaarde Sub Pop label en het Toulouse trio heeft vast het veelbelovende titelnummer losgelaten. Garant voor 11 verschroeiende minuten.

Ismena – This Time
Singer-songwriter Ismena met een soloplaat, die onlangs in dB’s een erg fijne doop kreeg. Naast haar bands, de darkfolk-act die haar naam draagt en Utrechtse post-metalgroep Ništa, treedt Ismena ook geregeld solo op. Zo opende ze op Doomstad al eens voor A.A. Williams en bewijst ze op This Time dat ze het op plaat ook prima zelf kan.

Restless Spirit – Afterimage
Furieus trio uit New York dropt vandaag de derde langspeler. Op Afterimage krijg je meer gruwelijke sludge, van verpletterend niveau en met vleugjes prog.


PAUL LINDENBERGH – REDACTEUR

Belzebong – Light The Dankness
Wie volgend weekend niet naar Soulcrusher gaat om Belzebong te zien doet er goed aan om deze Bandcamp Friday zijn slag te slaan. Belzebong speelt stoner en doom rond thema’s als, je raadt het met zo’n naam al, wiet en bongs. Met prijzen van € 6,66 voor downloads sowieso een risicovrije aankoop voor naast je bong of eternal stench.

Misþyrming – Með hamri
De IJslandse black metal band Misþyrming speelt ook op Soulcrusher. Voorheen onder andere artist in residence op Roadburn, dus dat moet wel heavy worden. Maak je klaar voor harde drumpartijen en veel distortion op de gitaren. De wind van voren op een goede manier.


JOOST SCHREURS – EINDREDACTEUR

Svalbard – The Weight Of The Mask
Volgende week zaterdag te bewonderen op Soulcrusher en nu kun je al luisteren naar het gloednieuwe, vandaag verschenen vierde album van het Britse post-hardcore kwartet Svalbard. Verwacht opnieuw gierend, naar black metal neigend gitaarwerk, ijzige screams en diep-emotionele teksten die je niet in de koude kleren gaan zitten.

Blood Abscission – I
De eenpersoons black metalprojecten vliegen je de laatste jaren om de oren, maar af en toe zit er een echte parel tussen, zoals het debuut van Blood Abscission, eenvoudigweg I getiteld (en de vijf tracks I t/m V). Wie er achter dit project zit, weet niemand, de geruchten gaan dat het een Amerikaan is, maar de muziek spreekt boekdelen: heerlijke atmosferische black metal, maar met een lekkere ‘in your face’ productie die blij vlagen aan Dissection doet denken.

The Answer Lies In The Black Void – Thou Shalt
Het komt pas over een weekje uit, maar op Bandcamp Friday kun je al een pre-order plaatsen voor het tweede album van The Answer Lies In The Black Void. Dit is een doom metal project van Martina Horvath (Thy Catalfique) en Jason Kohnen, die de meesten zullen kennen van Celestial Season, Bong-Ra en diverse darkjazz-projecten. Verwacht slepend trage ritmes, hemelse vocalen, ondersteund door strijkers en ronkende gitaren. Een must voor echte doomliefhebbers.

Night Verses – Every Sound Has A Color In The Valley Of Night: Part One
Uit Los Angeles, California komt Night Verses. Ooit begonnen als post-rock / emoband, maar inmiddels geëvolueerd tot een instrumentaal progrock trio. Het is zeker geen easy listening, want Night Verses vliegt binnen de kortste keren van ingetogen en atmosferisch, naar freaky explosies en heavy gitaargeweld. Echte prog, zoals prog bedoeld is. Weliswaar duurt de plaat maar een half uurtje, maar de titel suggereert dat er wellicht snel een vervolg komt.
Deel dit artikel