Het is begin mei en april was een dure maand. Een weekend lang Roadburn heeft je portemonnee geen goed gedaan, of misschien ging je wel naar de twee concerten van Metallica in de Johan Cruijff Arena, met alle bijkomende kosten vandien. De eerstvolgende salarisbetaling of de studiefinanciering duurt nog een paar weken, dus je zult het zuinig aan moeten doen. Of toch niet? Want er staat natuurlijk ook weer gewoon een Bandcamp Friday voor de deur…

Tekst: Joost Schreurs

Het leven is duur tegenwoordig. Berichten over de nimmer aflatende inflatie, of grootgrutters die de inflatie gebruiken als excuus om de prijzen extra te verhogen, beheersen het nieuws. Muzikanten hebben hier uiteraard net zoveel last van als jijzelf en voor de meesten was het muzikale bestaan al geen vetpot, dus alle extraatjes zijn welkom. Bandcamp Friday is zo’n moment waarop je je favoriete bands financieel kunt steunen door iets te kopen via het mooie platform… Afijn, we hebben het al vaak uitgelegd.

Deze maand hebben de redacteuren van Never Mind The Hype 12 harde en heavy tips voor jullie verzameld. Een aantal redacteuren liet zich inspireren door het Sonic Whip festival dat dit weekend, op vrijdag en zaterdag plaatsvindt in de Nijmeegse poptempel Doornroosje: een tweedaags Walhalla voor stoners en psychedelische rockers. Maar verder hebben we deze maand ook hardcore, grindcore en funeral doom voor jullie in de aanbieding.

Ons archief is inmiddels goed gevuld met maar liefst 22 voorgaande edities, allemaal bommetjevol hard en heavy tips, die je vast nog niet allemaal in huis hebt, dus kijk ook gerust hier nog eens voor inspiratie:


MARTIJN WELZEN – REDACTEUR

Probation – Nothing EP
Twee van Limburgs leukste bands komen toevalligerwijs allebei op 12 mei met een nieuwe release op de proppen.
Probation heeft daarbij gekozen voor een 3-track cassette waar er slechts 100 van zijn. Gelukkig maar, want rond de 100 komt de band net niet aan de kritieke massa om de planeet op de blazen. Nihilisme in de vorm van een Nails en Kickback-mix. Bestel hem hier vooruit.

Cold Grip – Ellipse
Ellipse is de eerste track van het aanstaande debuut van het Weerste Cold Grip. Birth of the Black Lotus staat bol van moderne melodieuze hardcore met wat lekker rauwe rafelrandjes.


PAUL LINDENBERG – REDACTEUR

Deathchant – Waste
Deathchant is een band uit Los Anegels die heavy psychedelische rock speelt met diverse invloeden als stoner en sludge. Album Waste. uit 2021 blijft op 15 seconden na binnen een half uur maar telt zeven nummers. De heren draaien er niet omheen en spelen hun muziek op tempo. Deze vrijdag te zien op Sonic Whip in Nijmegen!

Alastor – Onwards and Downwards
De occult rockers van Alastor hebben met nummers als Death Cult en The Killer In My Skull een duidelijke thematiek. Met hypnotiserende muziek nemen de Zweden hun luisteraars mee naar een cult-achtige wereld. Luister en laat je meevoeren!


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

Those Foreign Kids – Wrestlemania
Het Amsterdamse noise duo Those Foreign Kids komt hier even met de intensiteit van Randy Savage in een kooigevecht een knock-out van een noiseplaat serveren. Erg lekker, zowel op cassette als digitaal verkrijgbaar via Bandcamp.

Terzij De Horde X Ggu:ll – Van Grond
Terzij De Horde en Ggu:ll ineen? We ervaarden het al op Roadburn 2022, maar nu hebben de heren die sessie ook in de studio opgenomen. Een collaboratie met bestaande nummers van beide bands, geherinterpreteerd met gecombineerde kracht van de Tilburgse doomers en Utrechtse black metal bazen. Het 10″ vinyl is al uitverkocht via Bandcamp helaas, maar nog wel via de Consouling Sounds website te bestellen, maar ook digitaal zeker een leuk hebbedingetje.


JOOST SCHREURS – EINDREDACTEUR

Rotten Sound – Apocalypse
De Finse koningen van de cirkelzaag-grindcore zijn terug met hun achtste langspeler, de eerste sinds 2016. Nou ja, een echte langspeler kun je het eigenlijk niet noemen, want in iets meer dan 20 minuten worden er maar liefst 18 liedjes doorheen geramd op Apocalypse.

Mournful Congregation – The Exuviae Of Gods – Part II
Waar Rotten Sound 18 nummers in een album van 20 minuten perst, daar heeft Mournful Congregation aan zoveel tijd soms voor één liedje niet genoeg. Deze Australiërs zijn dan ook de meesters van de funeral doom, de allertraagste onder de trage doomgenres. Eind deze maand komen ze met een vervolg op het vorig jaar verschenen The Exuviae Of Gods – Part I, toepasselijk genaamd The Exuviae Of Gods – Part II en deze kun je op deze Bandcamp Friday alvast reserveren.

Lurk – Aegis
Na Rotten Sound nog meer smerigheid uit Finland, maar dan in de vorm van gruizige death / sludge metal die klinkt alsof iemand in een poel des verderfs aan het roeren is, maar af en toe ook verrassend melodieus uit de hoek komt. Weer een pareltje uit de stal van Transcending Obscurity.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Temple Fang – Live at Slachthuis
Gaan we nu weer een Temple Fang-liveplaat tippen? Zeker wel! Ten eerste is daar sowieso geen hele fuck mis mee, maar belangrijker is dat er een extra goede reden is. Belangrijk undergroundhonk het Slachthuis in Haarlem wordt bedreigd. Twee maanden terug is het gerenoveerde pand pas officieel geopend en nu dreigt de stekker er alweer uit te gaan. Teken die petitie!

Het bewijs dat daar essentiële en vettige dingen gebeuren, leveren de mannen van Temple Fang met deze release.

Iron Jinn – Iron Jinn
De ook al zo gruwelijk goede band Iron Jinn doet het met twee frontmannen. Dit sleazy en onheilspellend rockende juweeltje van een album werd 21 april live op Roadburn ten doop gehouden met een meer dan dampende show. Dat was laat op de avond, dus we gaan zeker kijken op Sonic Whip. Zaterdag 19:50 uur op de Purple Stage.

Tramhaus – Minus Twenty/Erik’s Song
Tramhaus is verdacht lekker bezig met de singlereleases en Minus Twenty – de derde single van een heuse drietrapsraket – is goed getimed voor Bandcamp Friday. De Rotterdamse post-punkers gaan nog altijd als een malle en je kunt dit hebbedingetje hieronder digitaal aanschaffen, maarrrr de vinylsingle ook bestellen via label Subroutine.

Colour Haze – Sacred
Oh jawel: Colour Haze sluit zaterdagavond op Sonic Whip de Main Stage af met liefst 70 minuten spacewerk. Minstens zo mooi is dat ik accommodatie in de Umgebung heb en dus ongeacht treinverkeer ganz nichts hoef te missen van de onovertroffen Duitse stoner-Psychmeisters. Sacred is weer een sterk hoofdstuk in de waanzinnige discografie van het viertal.Deel dit artikel