Daar zijn we alweer… Voor je gevoel zijn de oliebollen van Oud & Nieuw nog amper verteerd, maar toch stond maart alweer voor de deur deze week. Je merkte het misschien al aan de dagen die langer worden en het waterige voorjaarszonnetje dat door je raam schijnt en zo pijnlijk duidelijk maakt dat je de stofdoek te lang niet hebt aangeraakt. Een nieuwe maand, dus ook weer een nieuwe Bandcamp Friday, want zoals we vorige maand tevreden constateerden, gaat dit mooie initiatief ook in 2023 ‘gewoon’ door. 

Tekst: Joost Schreurs

Hoezeer we Bandcamp ook een warm hart toedragen, we horen helaas ook de klachten over de gebruiksvriendelijkheid van de webpagina of de app van Bandcamp, die een stuk minder is dan de interface van andere grote streamingboeren zoals Spotify of Tidal. Bandcamp zelf besefte dit ook en sinds de overname door Epic Games vorig jaar is er dan ook een team van software developers aan de slag gegaan om gestaag nieuwe features aan Bandcamp toe te voegen. Zo kun je inmiddels playlists maken, shuffelen, offline naar je Bandcamp collectie luisteren of zelfs onderweg via CarPlay, Android Auto of Chromecast. Ongetwijfeld zal er dit jaar nog veel meer volgen, om Bandcamp steeds weer iets gebruiksvriendelijker te maken en dus een betere concurrent voor die reeds genoemde streamingbedrijven.

Zoals jullie gewend zijn, hebben de redacteuren van Never Mind The Hype weer een mooie verzameling tips op een rijtje gezet. Of je nu van logge sludge en doom houdt, of juist van snelle black metal, er zit vast iets van je gading tussen… En als je van cassettes houdt (ja, die zijn weer helemaal terug) dan heeft redacteur Martijn Welzen een drietal mooie tips om je collectie aan te vullen. Dus haal die oude Walkman maar vast tevoorschijn…

Ons archief is inmiddels goed gevuld met maar liefst 20 voorgaande edities, allemaal bommetjevol hard en heavy tips, die je vast nog niet allemaal in huis hebt, dus kijk ook gerust hier nog eens voor inspiratie:


MARTIJN WELZEN – REDACTEUR

Bandcamp Friday en we gaan over tapes praten? Nou, ja! Deze cassettes van Hammerheart Records zijn in zo’n beperkte oplage gemaakt dat ze voor het gemak, onbeperkt en wereldwijd, ook te beluisteren en te koop zijn via Bandcamp. Gemak dient de mens.

Nattehimmel – The Night Sky Beckons
Cassette in een oplage van 200 om je warm te maken voor het debuut album Mourningstar dat op 19 mei zal verschijnen. Epische Noorse black metal met oud-leden van In The Woods…

Roots Of The Old Oak – Blot
100 stuks, en dan is de demo die je enthousiast moet maken voor het aanstaande album al weer op. Denk oude Paradise Lost of vroege Katatonia, met een klein scheutje Zweedse death metal. Doom uit grootmoederstijd!

Imperishable – Deathspawn
Tape in een oplage van slechts 100 met heerlijke Zweedse death metal uit de oude school. Gitaren als kettingzagen, what’s not to like? Album Venomous is aanstaande.


ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

Pigs x7 – Land of Sleeper
Vorig jaar op Desertfest de eerste ontmoeting gehad met deze Engelse bazen en compleet weggeblazen. Op de plaat die vorige week uitkwam staan een aantal nummers van dat optreden. Luister vooral Terror’s Pillow wat lekker blijft hangen. Prima plaat weer en dus op naar de volgende ontmoeting, hetzij op Sonic Whip, hetzij in Ekko later dit jaar.

BIG|BRAVE – nature morte
Onder het mom van “een beetje vreemd, maar wel lekker” de nieuwe plaat van BIG|BRAVE. Van ambient tot experimentele rock en van stoner tot noise. Van alles wat en een vreemde, maar toch lekkere bijsmaak.


GIJS KAMPHUIS – REDACTEUR

Duister Maanlicht – Woud Van De Kwade Geest
Onvervalste Veluwsche underground black metal. Dat is waar Duister Maanlicht al zo’n 22 jaren uwen oren mee teistert. Woud van de Kwade Geest komt morgen (4 maart) uit, maar gelukkig kun je op Bandcamp Friday al een pre-order plaatsen. Het fijne lentelied Grauw Is Het pad Door De Koude is nu vast te luisteren.

Dream the Electric Sleep – The Giants’ Newground
Dream The Electric Sleep is een van Amerika’s meest interessante melodieuze rockbands. Na dit album digitaal te hebben uitgebracht in 2019 ging de band met een lange vakantie. Tot nu! Want dit rocktrio brengt als teken van leven deze parel ook echt fysiek uit. Daarom moet deze prachtplaat even nieuwe aandacht krijgen. Nu op Bandcamp, later dit jaar dus ook bij de betere (online) platenwinkel.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Fu Manchu – Fu30,Pt.3
Deel drie alweer van de serie EP’s die Fu Manchu uitbrengt vanwege het 30-jarig bestaan van de onverwoestbare Californische beukers. Deze zomer exclusief te zien op het Sjock Festival!

Amber Arcades – Barefoot On Diamond Road
Heerlijk, meeslepend derde album van songwriter Annelotte de Graaf, die als Amber Arcades hele fijne en sterke indieplaten aflevert, ditmaal op Fire Records. De quote van de copywriter is te goed om niet te pikken: “Like My Bloody Valentine gone acoustic”. Niet te missen tijdens haar clubtour met Robin Kester!

Robin Kester – Honeycomb Shades
Speaking of… Ik zag Robin Kester vrij recentelijk nog bij de 150e Club 3voor12 Utrecht heel sterk opereren. Dat doet ze tegenwoordig met band en met een fijne elektronische onderlaag. Dik! Nu is eindelijk haar debuutplaat uit en die stelt niet teleur met een worp dromerige en melancholieke prachtsongs. Niet voor niks twee Nederlandse artiesten die over de grenzen hoge ogen gooien.

Black Market Karma – Aped Flair And Hijacked Ideas
Ontdekt in het voorprogramma van The Black Angels in Doornroosje, deze ook al zo laidback psychende Londense groep.

Throw Down Bones – Three
Vaak ontdek ik nieuwe acts via de Bandcamp-nieuwsbrief (gesorteerd op genre of door aanschaf van mensen die je volgt), maar Throw Down Bones kwam ‘ouderwets’ via Twitter en Fuzz Club. De Londens-Milanese groep past ook helemaal bij dat UK label, dat naast fuzz ook in Kraut, noise, psych, post-punk en meer heavy lekkernijen grossiert. Three is inderdaad de derde plaat van de experimenteel psych-groep die ook erg lekker gaat dankzij de stuwende en ambient elektronica.


JOOST SCHREURS – EINDREDACTEUR

71TonMan – Of End Times
Soms zijn bandnamen perfect om de muziek te duiden. Dit geldt voor het Poolse 71TonMan, want de mokerharde doom/sludge voelt echt alsof je wordt verpletterd door een 71 ton wegende man. De derde langspeler is vandaag verschenen via Transcending Obscurity.

Helleruin – Hymn of Life and Death
Ik zag Helleruin een jaar geleden in de Little Devil, als naprogramma van Doodswens. Toen tipte ik de full length War Upon Man uit 2021 en nu is er de single Hymn of Life and Death. Een knaller van ruim 10 minuten, als voorproefje op het tweede album dat in de pijplijn zit. Voor liefhebbers van melodieuze, maar spijkerharde black metal. Het is ‘name your price’ dus geef gul…

Oak – Disintegrate
Oak is een Portugees duo dat funeral doom speelt, een genre waar één liedje gemiddeld net zo lang duurt als twee of drie albums van Hang Youth. De tweede plaat van Oak, Disintegrate, is eigenlijk maar één liedje van bijna drie kwartier. Een kolfje naar de hand van mensen die Mirror Reaper van Bell Witch van begin tot einde hebben geluisterd. Niet geschikt dus voor mensen met een korte spanningsboog…

Rvbbervvitch – Mastvrbations Malveillantes MMXVII
Het Canadese Rvbbervvitch kent maar één bandlid, Rubber Witch, een dame die zichzelf graag in strak latex en rubber hult, compleet met (gas)maskers en vervolgens heerlijk gruizige satanische, sadomasochistische black metal produceert, overgoten met een stevige dosis noise en industrial. Niet geschikt voor tere en preutse zieltjes, maar voor de echte liefhebbers zijn al haar albums en EP’s nu ook op cassette verkrijgbaar.Deel dit artikel