Een nieuwe maand, dus ook weer een nieuwe Bandcamp Friday. We raken er zo langzamerhand aan gewend dat het de eerste vrijdag van de maand iedere keer weer goed winkelen is op het sympathieke muziekplatform. We zijn daarom ook erg benieuwd of dit de één na laatste keer is, of dat dit mooie initiatief ook in 2023 nog een vervolg krijgt. De tijd zal het leren, maar eerst vieren we de novembereditie.

Tekst: Joost Schreurs

Misschien heb je de Bandcamp app op je telefoon geïnstalleerd en dan is het je vast opgevallen dat je in de aanloop naar de eerste vrijdag van de maand ineens veel meer meldingen krijgt van nieuwe releases. Slim natuurlijk, want ook als je even geen nieuwe muziek hebt, kun je fans naar je Bandcamp webshop lokken met een kek T-shirt, een petje of een speciale heruitgave van een album of EP op gekleurd vinyl of desnoods op cassette. Zo gebruiken steeds meer bands Bandcamp als hun persoonlijke webwinkeltje, waar ze niet alleen hun muziek, maar ook merchandise kunnen verkopen. Direct van de muzikant naar de klant, vaak zonder tussenkomst van de platenmaatschappij. De artiesten tonen bovendien vaak hun dankbaarheid door, als je een shirt bij ze bestelt, het pakketje nog wat op te leuken met een paar stickers of een plectrum.

We gaan Bandcamp Friday niet meer uitleggen, de redactie van Never Mind The Hype geeft jullie deze maand gewoon weer een dik dozijn mokervette hard en heavy muziektips waar je je zuurverdiende centen op kunt stukslaan. Metalcore, stoner, straigth edge hardcore, death en black metal, heavy psych… Kortom, voor elk wat wils.

Ons archief is inmiddels goed gevuld met maar liefst 17 voorgaande edities, allemaal bommetjevol hard en heavy tips, die je vast nog niet allemaal in huis hebt, dus kijk ook gerust hier nog eens voor inspiratie:


MARTIJN WELZEN – REDACTEUR

Inclination – Unaltered Perspective
Unaltered Perspective (Pure Noise Records) van het Amerikaanse Inclination is er een voor liefhebbers van jaren ’90 metalcore op het volume van hedendaagse bands. Teksten over straight edge, loyaliteit, mentale problemen en verloren vriendschappen maken de tijdcapsule compleet.


PAUL LINDENBERG – REDACTEUR

1000mods – Vultures
1000mods is een Griekse stonerband die niet alleen goede platen maakt, maar ook live erg vet is. Of dat nu op een uitverkocht Sonic Whip in Doornroosje is, of in een intiemer Baroeg Rotterdam. Na afloop van de show gaan de platen altijd als zoete broodjes over de toonbank, maar ze zijn ook gewoon te koop op Bandcamp Friday! Een persoonlijke favoriet van mij is het album Vultures met daarop Low als een van de mooiste acht nummers van de plaat, maar als ik de band (live) hoor, stoot ik bij elk nummer dat ik hoor iemand aan om te zeggen dat dit écht een hitje is, want alle nummers zijn goed voor liefhebbers van stoner en psychedelische rock.


ROSA JONKER – REDACTEUR

Arma X – Violento Ritual
Btraight edge hardcore uit Madrid vol vette riffs, divebombs, en breakdowns. Hun debuutalbum Violento Ritual is hard en gewelddadig, maar geeft je ook genoeg momenten om rustig het gitaarspel te waarderen.

SPACED – Spaced Jams
Eerder dit jaar kwam SPACED met hun compilatiealbum Spaced Jams, bestaande uit oude demo’s en drie nieuwe nummers. Qua stijl weten ze hardcore punk en grunge op een perfecte manier te combineren.


JOOST SCHREURS – EINDREDACTEUR

Ellende – Ellebogengesellschaft
Black metal komt tegenwoordig in alle soorten en maten. Voor wie zijn black metal graag wat melodieuzer, atmosferischer en soms zelfs een beetje proggy wil, is de nieuwe plaat van het Oostenrijkse Ellende een echter aanrader. Alleen al vanwege het geweldige artwork, een ridderzwijn, ofzoiets…

Devenial Verdict – Ash Blind
Uit de schier onuitputtelijke bron van Finse metalbands vissen we deze maand Devenial Verdict. Hoewel dit death metalgezelschap al meer dan 10 jaar meegaat, brachten ze met Ash Blind pas vorige week hun eerste ‘full length’ album uit. Lekker dissonant, soms een tikje atmosfetisch, maar bovenal gewoon bruut hard. Een plaat die liefhebbers van Morbid Angel of Hate Eternal zeker zullen waarderen.

Overigens is op deze Bandcamp Friday de complete digitale catalogus van Transcending Obscurity ‘pay as you like’. Neem dus vooral ook een kijkje op de Bandcamp-pagina van dit underground kwaliteitslabel en vul je collectie aan.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

The Machine – Solar Corona
Nederlands beste stonerpsychband staat op het punt om haar drummer te verliezen! Davy Boogaard stopt er na 15 jaar mee, maar voor het zover is kun je hem en The Machine woensdag 16 november nog aan het werk zien op Club Void in de Effenaar. Trieste aanleiding, maar niettemin een aanleiding om het rijke oeuvre van de Rotterdammers in de schijnwerpers te zetten. Zes releases op Bandcamp, Solar Corona is nog altijd onze favoriet.

Psychonaut – Violate Consensus Reality
De vorige Psychonaut-plaat heeft hier vele rondjes gedraaid, en terecht. De voortekenen voor de opvolger waren met het titelnummer en andere singles als Interbeing al verrukkelijk en blijken achteraf zeker niet bedrieglijk. De Mechelse psychmetalbazen hebben weer een straffe langspeler afgeleverd, een die nog wel even rondjes door het schedeldak draait.
Lees zeker ook het interview dat collega Martijn Welzen met frontman Stefan de Graef deed:

The Scratch – Flaker (Live in Dublin)
Ierse surprise uit de ESNS-koker: The Scratch. Dit viertal uit Dublin is net bevestigd voor het Groningse showcasefestival en verdient je volle aandacht vanwege de mix van akoestische gitaar, metal en traditionele Ierse muziek. “Acoustic rock music that sounds like a pint of Guinness to the ears.” Dat dus.

Kurws / Zdrój / Tiny Room Records
Mooie avond afgelopen maandag in de Vechtclub dankzij twee weergaloze en licht-neurotische Poolse improv-noisebands en een aanstormende Haagse indie popper. Deed me weer beseffen hoe belangrijk het kleinste bandcircuit is, als pleister- en broedplaats. De avond geschiedde ook dankzij programmeur en Tiny Room Records-baas Stefan Breuer, dus check zijn Bandcamp voor platen van o.a. Caspar Milquetoast (voornoemde Haagse indie popper) en de Utrechtse math-post-punkende virtuozen van Combo Quazam. Nog meer Never Mind the Hype-waardig zijn de Poolse platen van Kurws en Zdrój:MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

Brutus – Unison Life
Ik ben de plaat pas gisteren gaan luisteren en hoewel we al aardig verwend zijn met o.a. de nieuwe STAKE en Psychonaut, doet Brutus er weinig voor onder. Emotionele post-rock/hardcore/metal die vakkundig beklijft, afwisselend uit de hoek komt en eigenlijk ook nog eens verslavend catchy is.

Throwing Bricks – The Burden
Ik benoemde deze band al Utreg’s finest sludge unit en op The Burden doen ze alles wat een tweede plaat moet doen: een stap verder qua songwriting, sound en identiteit. Toffe meuk.Deel dit artikel